agnes723 11.04.07, 12:57 Dziewczyny, moja córeczka ma skończone 4 m-ce. Zastanawiam się czy zaszczepić ją przeciw rotawirusom. Czy któraś z was szczepiła swoje maleństwo? Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aszpilka Re: Rotawirus 11.04.07, 15:18 Ten temat byl juz podjety pare razy w ostatnim czasie,spojrz na poprzednie strony.Ja nie szczepilam malego,bo nie bylo wogole zgody na zadne szczepienie ze wzgledow neurologicznych.Trafilam z synkiem do szpitala jak mial 4 miesiace poniewaz zzarazil sie od siostrzyczki rotawirusem!Bylam z nim 5 dni w szpitalu,bo szybko sobie z nim poradzil ale pobyt w szpitalu byl okropny:goraczka,biegunka,na szczescie wymiotowal tylko raz!Jak masz mozliwosc to moze lepiej zaszczep aby nie przechodzic przez takie niemile wydarzenia.Tym bardziej,ze i Ty mozesz sie rotawirusem zarazic,a dorosli podobno jeszcze gorzej przechodza... Odpowiedz Link Zgłoś
spa746 Re: Rotawirus 11.04.07, 15:22 ja za nomową pediatry zaszczepiłam ale o ile dobrze pamietam to pierwsza dwaka musi byc podana max. do 8 tygodnia życia. Odpowiedz Link Zgłoś
bzik33 Re: Rotawirus 11.04.07, 16:27 Moja niunia złapała to paskudztwo mając 2,5 miesiąca.Skończyło się na szpitalu. Przezyłyśmy koszmar,nawet nie chce tego wspominać!!! Ja bym zaszczepiła. Odpowiedz Link Zgłoś
db61 Re: Rotawirus 11.04.07, 20:58 Dobry wieczór, istnieje więcej jak jedna szczepionka, ale ze względu na cechy zakażenia rotawirusem, zasady sa podobne 1/ pierwsze szczepienie można wykonać juz od 6 tygodnia zycia niemowlaka 2/ ponowne [drugie] najwcześniej po 4 tygodniach 3/ najlepiej przeprowadzic to drugie szczepienie przed 16 tygodniem, ale można też jeszcze szczepić do 24 tygodnia [ bo statystycznie niemowlaki mogą zachorować już od połowy 1 roku życia = 26 tydzień] 4/ dorosły też rzeczywiście może się zarazić 5/ jeśli podejmie Pani decyzję o zaszczepieniu, to jeszcze Pani zdąży pozdrawiam pediatra [mężczyzna] Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek123 Re: Rotawirus 11.04.07, 21:04 Czy to oznacza ze nie ma szczepionki p-ko rotawirusom dla dziecka np. 10- mies. ????? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes723 Re: Rotawirus 13.04.07, 23:38 Bardzo dziękuję za szczegółową informację.Czytając że to kończy się szpitalem to chyba się zdecyduję. Przeszłam przez szpital tyle że z powodu zapalenia płuc i to też był koszmar. Nie chcę tam wracać. Jeszcze raz dziękuję wszystkim, również panu który zajrzał na tą stronę i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś