Dodaj do ulubionych

spanie na brzuszku

18.04.07, 17:39
dziewczyny czy konieczne jest układanie malenstwa na brzuchu na długi okres
czasu np. godzine? ja kłade pare razy dziennie po ok 5 minut, zeby mała
pocwiczyła sobie podnoszenie głowy, natomiast ona własnie po takim czsie ma
juz dosyc i płacze, czego nie robi w innych pozycjach. słyszałam ze powinna
spac co najmniej raz dziennie na brzuszku. jak wy robicie? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: spanie na brzuszku 18.04.07, 17:59
      jak byla malutka miesiac , dwa miesiace to spala na brzuchu czesto teraz ma 5
      miesiecy i juz od dawna nie cierpi lezenia na brzuchu po minucie ma dosc

wiec jak dziecko placze to nie trzymaj na sile, a jak nie to niech lezy jak
      najdluzej
    • wiolka766 Re: spanie na brzuszku 18.04.07, 21:20
      moj syn do 6 miesiaca wogole nie chcial lezec na brzuchu,ale lekarz mi poradził
      zeby go klasc własnie kilka razy dziennie ,ile wytrzyma.dopiero jak sie nauczyl
      przewracac to polubial lezenie na brzuchu.
      • ashby1 Re: spanie na brzuszku 19.04.07, 00:00
        mój synek podobnie nie znosił leżenia na brzuchu. Poza tym ja dopiero w połowie
        2 mies. zaczęłam go układać w tej pozycji. Mały nie dźwigał głowy bałam sie że
        bedziemy mieli problem. Musiałam go kłaść nawet na chwilkę dosłownie na minutkę
        (strasznie ryczał nie znosił tego)3 razy dziennie. Męczył się strasznie tym
        ciągnięciem głowy. Poza tym układał ją tylko na jedną stronę no więc jeszcze
        musieliśmy pracować nad przekładaniem glowy na drugą stronę. Po pewnym czasie
        kiedy pewnie zaczął ją dzwigać i z innej perspektywy oglądać świat to mu sie
        spodobało. Krok po kroku cierpliwie nic na siłę jak tylko zaczynał marudzić lub
        płakać to go od razu przekręcałam żeby źle sobie tego nie kojarzył. Teraz ma 6
        mies. raczkuje prawie siedzi i dzwiga się na nogi. Zaczął też spać na brzuchu.
        Także nie martw się niektóre dzieci tak mają ale jak widać z czasem wszystko
        się zmienia na dobre. Trzeba być tylko cierpliwym i systematycznym.
    • nowamama1 A jak to się ma do SIDS? 19.04.07, 00:25
      A w ogóle wolno tak? Mówili mi, że dziecko musi spać na plecach, ewentualnie na
      boku, żeby nie narażać go na zespół nagłej śmierci łóżeczkowej. Przy każdej
      wizycie w przychodni przestrzegają mnie przed spaniem dziecka na brzuchu... Co
      innego położyć na chwilę, pod ścisłą kontrolą...
      • royalmail Re: A jak to się ma do SIDS? 19.04.07, 00:50
        Spanie na brzuchu to jeden z czynników wymienianych przy okazji SIDS.
        Dziecko moich dalekich znajomych zmarło śmiercią łóżeczkową, a spało wyłącznie
        na plecach. Za to miało w łóżeczku poduchę, wielki baldachim, powieszone wokół
        łóżeczka jakieś pierduśniki ozdobne - zero cyrkulacji powietrza. To tego w tym
        domu paliło się papierosy.
        Nie wiem - moi pediatrzy nie mieli nic przeciwko spaniu na brzuchu, moja dwójka
        dzieci spała na brzuszkach od momentu odpadnięcia kikuta pępowiny i świetnie
        się rozwijały, fizycznie rewelacyjnie. Synek sam wybrał sobie intuicyjnie tą
        pozycję do spania - tylko w tej pozycji spał długo i spokojnie.
        Nie przesadzajmy.
      • mniemanologia Re: A jak to się ma do SIDS? 19.04.07, 12:42
        Nam natomiast mówili, że dziecka nie można spuścić z oka, gdy leży na brzuszku
        lub na plecach, że spać może tylko na boku. Jest tyle opinii smile

Mój synek (1,5 miesiąca) leży na brzuchu max. 5 minut. Podnoszenie głowy idzie
        mu jakoś, ale przedtem muszę mu odpowiednio rączki ułożyć, inaczej szybko
        rezygnuje.
    • akerl Re: spanie na brzuszku 19.04.07, 07:10
      Moj synek spal na brzuszku do 4 mca,teraz mu przeszlo.
      Ale nik nie moze zmusic dziecka do spania w takiej pozycji,co do cwiczen,to
      kladz mala jak najczesciej,zeby wyrabiala sobie miesnie raczk i kregoslupa,nawet
      po 5 min,jesli niechce dluzej
      • marcelin4 Re: spanie na brzuszku 19.04.07, 16:35
        Mój śpi na brzuchu od urodzenia (całe noce). Mam czujnik, więc jestem spokojna.
        Teraz ma 6 mcy i nie zamierzam zmieniać mu pozycji -teraz może docedować sam
        jak śpi -bo się przewracasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka