Dodaj do ulubionych

Siadanie- 4m

23.04.07, 12:00
Kiedy zaczyna dziecko siadać? Moja córka skończyła tydzień temu 4m i zaczyna
siadać. Ciągnie się do przodu jak leży w foteliku, lub oparta jest o mój
brzuch. Czy to nie za wcześnie? Jak jest u was? Pzdr.
Obserwuj wątek
    • gackowo Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 12:03
      Poruszałam taki temat w sobotę tylko odwrotnie. Mój 7-miesięczny synek jeszcze
      się nie rwie do siadania. Nieudolnie próbuje i też trochę się zastanawiam nad
      tym, bo córka mojej koleżanki (też 7 m-cy) już raczkuje. Widać to silnie dzieci
      i one same najlepiej wiedzą co, kiedy i jak. Nie martw się, napewno jest ok
    • monikaa13 Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 12:07
      nie nie za wczesnie, dziecko nie siada tylko sie dzwiga i cwiczy miesnie
      brzucha, bardzo dobrze ze tak robi tylko nie sadzaj na sile, jak sie samo
      dzwiga ok, tak ma byc
      najgorsze jest ze niektorzy mysla ze dziecko chce siedziec i je sadzaja, a taki
      maluch jeszcze siedziec nie bedzie i to dla niego bardzo obciazajace, wiec
      niech sobie lezy i jak chce niech sie dzwiga
    • brunette23 Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 12:57
      siadanie to jest wtedy jak dziecko siada samo, najczęściej z leżenia na
      brzuchu... siedzenie jak posadzone samo siedzi kilka minut... żaden
      4-miesięczniak ani jednego ani drugiego prawdopodobnie nie potrafi... natomiast
      to ciągnięcie się do przodu jest u dziecka w tym wieku jak najbardziej ok, nie
      należy jednak w związku z tym go podciągać i sadzać, nawet jeśli się niekiedy
      Maluch złości że tylko tyle potrafi... wink pozdrawiamy! smile
      • rytr Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 14:07
        >żaden
        > 4-miesięczniak ani jednego ani drugiego prawdopodobnie nie potrafi..
        Przepraszam, moja starsza córka pod koniec 4 miesiąca siadała na dwa sposoby: z
        leżenia na brzuchu (położona na brzuchu) przekrecała się na boczek, podpierała
        ręka i siadała (i siedziała trzymajac równowage) i w łózeczku - z leżenia na
        pleckach przewracała się na bok, chwytała szzcebelki i podciągała się do
        siedzenia, po czym puszczała szczebelki i siadała stabilnie. W wieku 5 i jeden
        tydzień raczkowała.
        Wiec różnie bywasmile
        • brunette23 do rytr... :) 23.04.07, 21:13
          dlatego napisałam prawdopodobnie... smile ponadto pod koniec 4 miesiąca niemowlę
          jest już bardziej 5- niż 4-miesięczniakiem... smile tak czy owak, maluch autorki
          wątku tego jeszcze nie potrafi i lepiej byłoby gdyby miał szansę w odpowiednim
          dla siebie czasie dojść do tych umiejętności sam... pozdrawiamy! smile
    • beczek2 Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 13:55
      Myślę, że od czasu do czasu możesz go posadzić w takiej pozycji, żeby miał
      plecki oparte np. o Ciebie. Moja pni doktór powiedziała, że mogę czasami
      posadzić w rogu łożeczka (obłożyć czymś np. kolderką szczebelki, żeby się nie
      uderzyło). Mój syn też bardzo wcześnie chciał siedzieć, a teraz skończył 7
      miesięcy i bardzo chciałby sam staćsmile)) Jak najczęściej kładz na brzuszku to
      będzie sobie ćwiczyć mięśnie brzuszka i szybciutko będzie siedziałasmile)
    • magdalas Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 15:49
      nie za wcześnie, dzisiaj u nas była pediatra na kontroli i powiedziała że jest ok, jak się ciągnie sama to
      niec siedzi np na kolanach, ale żeby ją jakoś specjalnie siadać i np obkładać poduszkami to nie.
    • renked Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 20:37
      Moja niunia jak miała ok. 3 miesiące zaczęła się rwać do siedzenia. Teraz
      skończyła 5 miesięcy to owszem usiądzie sama z pozycji półleżącej ale jeszcze
      nie siedzi tylko się chwieje. Jest bardzo "pracowita" i ciągle ćwiczy mięśnie
      brzucha, liczę że niedługo będzie sama siedziała. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka