ilonab21 23.04.07, 12:00 Kiedy zaczyna dziecko siadać? Moja córka skończyła tydzień temu 4m i zaczyna siadać. Ciągnie się do przodu jak leży w foteliku, lub oparta jest o mój brzuch. Czy to nie za wcześnie? Jak jest u was? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gackowo Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 12:03 Poruszałam taki temat w sobotę tylko odwrotnie. Mój 7-miesięczny synek jeszcze się nie rwie do siadania. Nieudolnie próbuje i też trochę się zastanawiam nad tym, bo córka mojej koleżanki (też 7 m-cy) już raczkuje. Widać to silnie dzieci i one same najlepiej wiedzą co, kiedy i jak. Nie martw się, napewno jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 12:07 nie nie za wczesnie, dziecko nie siada tylko sie dzwiga i cwiczy miesnie brzucha, bardzo dobrze ze tak robi tylko nie sadzaj na sile, jak sie samo dzwiga ok, tak ma byc najgorsze jest ze niektorzy mysla ze dziecko chce siedziec i je sadzaja, a taki maluch jeszcze siedziec nie bedzie i to dla niego bardzo obciazajace, wiec niech sobie lezy i jak chce niech sie dzwiga Odpowiedz Link Zgłoś
brunette23 Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 12:57 siadanie to jest wtedy jak dziecko siada samo, najczęściej z leżenia na brzuchu... siedzenie jak posadzone samo siedzi kilka minut... żaden 4-miesięczniak ani jednego ani drugiego prawdopodobnie nie potrafi... natomiast to ciągnięcie się do przodu jest u dziecka w tym wieku jak najbardziej ok, nie należy jednak w związku z tym go podciągać i sadzać, nawet jeśli się niekiedy Maluch złości że tylko tyle potrafi... pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
rytr Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 14:07 >żaden > 4-miesięczniak ani jednego ani drugiego prawdopodobnie nie potrafi.. Przepraszam, moja starsza córka pod koniec 4 miesiąca siadała na dwa sposoby: z leżenia na brzuchu (położona na brzuchu) przekrecała się na boczek, podpierała ręka i siadała (i siedziała trzymajac równowage) i w łózeczku - z leżenia na pleckach przewracała się na bok, chwytała szzcebelki i podciągała się do siedzenia, po czym puszczała szczebelki i siadała stabilnie. W wieku 5 i jeden tydzień raczkowała. Wiec różnie bywa Odpowiedz Link Zgłoś
brunette23 do rytr... :) 23.04.07, 21:13 dlatego napisałam prawdopodobnie... ponadto pod koniec 4 miesiąca niemowlę jest już bardziej 5- niż 4-miesięczniakiem... tak czy owak, maluch autorki wątku tego jeszcze nie potrafi i lepiej byłoby gdyby miał szansę w odpowiednim dla siebie czasie dojść do tych umiejętności sam... pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
beczek2 Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 13:55 Myślę, że od czasu do czasu możesz go posadzić w takiej pozycji, żeby miał plecki oparte np. o Ciebie. Moja pni doktór powiedziała, że mogę czasami posadzić w rogu łożeczka (obłożyć czymś np. kolderką szczebelki, żeby się nie uderzyło). Mój syn też bardzo wcześnie chciał siedzieć, a teraz skończył 7 miesięcy i bardzo chciałby sam stać)) Jak najczęściej kładz na brzuszku to będzie sobie ćwiczyć mięśnie brzuszka i szybciutko będzie siedziała) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 15:49 nie za wcześnie, dzisiaj u nas była pediatra na kontroli i powiedziała że jest ok, jak się ciągnie sama to niec siedzi np na kolanach, ale żeby ją jakoś specjalnie siadać i np obkładać poduszkami to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
renked Re: Siadanie- 4m 23.04.07, 20:37 Moja niunia jak miała ok. 3 miesiące zaczęła się rwać do siedzenia. Teraz skończyła 5 miesięcy to owszem usiądzie sama z pozycji półleżącej ale jeszcze nie siedzi tylko się chwieje. Jest bardzo "pracowita" i ciągle ćwiczy mięśnie brzucha, liczę że niedługo będzie sama siedziała. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś