Dodaj do ulubionych

Fanka TV !!!

03.06.07, 19:26
Moja 2 miesięczna córeczka uwielbia siedzieć na leżaczku i oglądać telewizję.
Z zafascynowaniem patrzy w ekran, gaworzy i śmieje się. Szczególnie jak leci
bajka.
Czy jeśli czasem pozwolę jej posiedzieć przed telewizorem to mogę jej
zaszkodzić? Pozwalcie swoim tak małym dzieciaczką na oglądanie TV?
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Fanka TV !!! 03.06.07, 19:41
      Na Twoim miejscu nie cieszyłabym się tak z zadowolenia dwumiesięczniaka przed
      telewizorem i nie sadzałabym tam niemowlęcia w ogóle.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=58790188&a=58977599

Wrzuć w wyszukiwarkę hasło tv, czy telewizja i poczytaj.
      Stanowczo telewizja nie pomaga, a może zaszkodzić "dzieciaczką".
      • bbarbie Re: Fanka TV !!! 03.06.07, 19:50
        oj to musze na to uważać.
        Mąż się śmieje że nie daj Boże się teletubisiów naogląda i jej zaszkodzą smile
    • ewa_mama_jasia Re: Fanka TV !!! 03.06.07, 20:17
      Gratuluję przenikliwości i rozsądku. Widze, że dbasz od początku o prawidłowy
      rozwój intelektualny i fizyczny dziecka. Aby tak dalej. No cóż, ja nie byłam i
      nie jestem tak rozsądna. Dopiero teraz pozwalam mojemu dziecku na popatrzenie
      przez 10-15 minut na bajkę. I to też nie codziennie a co dwa - trzy dni.
      • bbarbie Re: Fanka TV !!! 03.06.07, 20:48
        Zdarzyło się to dziś pierwszy raz dlatego pytam. Na obiedzie u teściów gdy my
        jedliśmy mała siedziała na leżaczku i teśc włączył tv. Teściowa widząc reakcję
        dziecka przełaczyła na bajkę i stwierdziła że to nie szkodliwe i niech mała się
        pocieszy. U nas w domu rzadko oglądamy telewizję i nie sądziłam że tak małe
        dziecko będzie aż tak reagowało. Trochę obawiałam się że to 15 minutowe
        "patrzenie na baję" może żle wpłynąć na oczy dziecka. Głosy w rodzinie były
        podzielone.
        • zona_mi Re: Fanka TV !!! 03.06.07, 21:59
          Od jednego kwadransa patrzenia w telewizor raczej nie straci wzroku i nie
          zgłupieje, chodzio to, żeby się nie zagalopować. Poza tym dziecko w tym wieku
          naprawdę potrzebuje ograniczonej ilości bodźców, ale te płynące z telewizora
          mogą być w najlepszym wypadku obojętne, a raczej szkodliwe.
          Co do głosów w rodzinie - wolałabym zapytać lekarza niż teściową (przy całym
          szacunku dla mojej smile)
        • ewa_mama_jasia Re: Fanka TV !!! 04.06.07, 11:58
          Z Twojego pierwszego postu wynikało, że Twoje dziecko jest sadzane przed
          telewizorem częściej niż raz. Jeśli zdarzyło się to pierwszy raz, to nic złego
          się nie stało. Pod warunkiem, że nie będzie się to powtarzać.
          Zresztą to twoja decyzja.
          • bbarbie Re: Fanka TV !!! 04.06.07, 13:49
            Wiem ze tak wynikało - źle dobrałam słowa. Po prostu byłam zdumiona reakcją
            dziecka i reakcja mojej teściowej kiedy kazałam jej po chwili wyłączyć tv. Była
            mini kłótnia jak to z tesciową która zawsze wie lepiej dlatego zapytałam o to na
            forum.
            Teściowa słyszała że niektóre matki w ten sposób uspokajają niesforne dzieci,
            nawet tak małe cierpiące na kolkę. Nie chiało mi się z nią dyskutować.
            Ja popełniam wg. niej zasadniczy grzech bo "za często noszę dziecko w
            ramionach". Ale myśle że wlepiej żeby była fanką mamusinych ramion niż fanką tv.
    • renked Re: Fanka TV !!! 03.06.07, 20:52
      Nie sadzam dziecka przed telewizorem, nawet nie wiem co mogłoby w tym wieku
      oglądać (chyba tylko ruszające się przedmioty - bo nic z tego nie rozumie). Moje
      zdanie jest takie że do roku telewizja nie jest potrzeba niemowlaczkom bo
      codziennie mają dużo innych wrażeń.
      • limmar Re: Fanka TV !!! 03.06.07, 21:16
        Tv czym mniej tym lepiej, a taki maluszek - zupełnie nie widzę sensu żeby oglądał.
    • roziii Re: Fanka TV !!! 03.06.07, 21:18
      od poczatku starałam sie ograniczac dostep do tv, ale wiadomo ,ze wszystkiego
      sie nie ograniczy
    • ineska2 Re: Fanka TV !!! 04.06.07, 10:00
      Moj ma 6 miesiecy i mu nie pokazuje telewizji, raczej bawie sie z nim, zachecam
      do raczkowania itd. Taki 2-miesieczny maluszek nawet nie powinien za dlugo byc
      w lezaczku, a telewizja napewno nie podziala na niego rozwojowo. Poza tym od
      poczatku dzieciatko uczy sie zyc, wiec lepiej, zeby bylo w przyszlosci aktywne,
      niz zapatrzone w ekran.Napewno dla rodzicca posadzenie dziecka przed tv jest
      wygodniejsze, ale przeciez nie to chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka