gosicca 17.06.03, 18:02 Dziewczyny wiem ,ze to brzmi glupio ,ale jak sie robi krochmal ,by wykapac w nim niemowlaczka i od kiedy mozna to robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynad29 Re: jak sie robi krochmal? 17.06.03, 21:06 Zalewasz mąkę ziemniaczaną wodą, dokładnie mieszasz gotując, tak by nie utworzyły się krupy. Wraz ze wzrostem temperatury krochmal gęstnieje. Ja smarowałam tym buzię mojego Synka jak miał ok. 3 miesięcy, bo miał dużo krosteczek, myślę że do kąpieli trzeba by krochmal rozcieńczyć wodą. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: jak sie robi krochmal? 17.06.03, 21:50 Można tez tak jak kisiel...rozrobic ta mąkę bardzo dobrze w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewać mieszając do gotującej się. Odpowiedz Link Zgłoś
ewok Re: jak sie robi krochmal? 18.06.03, 08:31 Najprościej: 1. Nastaw wodę w czajniku elektrycznym (wystarczy pół czajnika). 2. Weź nieduży garnek (ok 1 litr), nasyp do niego dwie łyżki stołowe mąki ziemniaczanej, wlej do tego szklankę zimnej wody (ja leję na oko) i wymieszaj. 3. Wrzątek wlej do garnka z zawiesiną - ciągle ją mieszając, bo mąka nie rozpuszcza się w zimnej wodzie. Krochmal gotowy. Jeśli chcesz umyć dziecku buzię w krochmalu (ja tak niekiedy robię - alergia), odlej po prostu trzy jego łyżki do miseczki i dolej do tego wody z czajnika. Krochmal do kąpieli wlej do napełnionej już wodą wanienki (ja wlewam bezpośrednio do brodzika, bo wanienka już za mała) i zamieszaj. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gkasiag Re: jak sie robi krochmal? 18.06.03, 19:41 po co sie kapie dzidzusie w krochmalu? Odpowiedz Link Zgłoś
gosicca Re: jak sie robi krochmal? 18.06.03, 19:49 Dobry sposob na potowki i ogolnie na ladniutka skore dziecka. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś