Dodaj do ulubionych

czy dajecie smoczek

12.07.07, 12:43
mój mały ma dwa miesiące i od trzeciego tygodnia życia ssie smok ja jestem
gorącym przeciwnikiem smoka ale to po prostu się nie dało, na spacerze nie
spał, chciał do cyca co 3 min, i tak cały dzień a mam jeszcze starszego,
którym też muszę się zająć, notabene on w tym wieku miał odruch wymiotny na
smoka, ale młodszy złapał od pierwszego razu i jest dużo spokojniejszy i
mniej problemów z brzuszkiem i prawie same plusy oprócz wyrzutów sumienia, że
wady zgryzu uzależnienia itp. a co wy myślicie
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: czy dajecie smoczek 12.07.07, 12:44
      tak ja tak samo, smoka nigdy, absolutnie i co i mala ma 8msc i zasypia ze
      smokiem obowiazkowo, no coz
    • marikaso Re: czy dajecie smoczek 12.07.07, 12:51
      to ja Was troche pociesze. Dałam mojej córce smoka jak miała cos ponad 2 tyg.,
      bo inaczej musiałabym ją sobie przywiązać do cycka, albo wysłuchiwac wiecznego
      płaczu. I od tej pory wszystko sie zmieniło- mogłam wyjśc z nią na normalny
      spacer (co za radośc i ulga!!!), mogłam isc spokojnie pod prysznic, zrobic sobie
      kanapke itp. Mając niecały roczek córa sama zrezygnowała ze smoka. Teraz ma 4
      latka, zgryz prosty, zęby zdrowe, nie sepleni, mówi ładnie i wyraźnie i wszystko
      jest OK. Smoczek to było moje wybawieniewink
      • enigmatic2 Re: czy dajecie smoczek 13.07.07, 10:27
        tak samo u mnie. moja pierwsza na smoku - zabrałam jej jak miała 1,5 roku.
        żadnej wady zgryzu. druga teraz tez ze smokiem, ale o wiele mniej, bo pluje. są
        momenty, że potrzebuje do zasypiania, ale szybko wypluwa. jak jest aktywna w
        dzień i jak śpi w nocy w ogóle go nie potrzebuje. o, szczęście. jednak też
        uważam, że SMOCZEK TO WYBAWIENIE!

P.S.
        ja też na smoku. długo, bo do 3 lat. jakoś zęby mi nie wystają ani nie seplenię smile))
        • anella Re: czy dajecie smoczek 13.07.07, 10:58
          Moja mala jak się urodzila nie chciala smoka,za to caly czas chciala
          ssać.....mojego cycusia.Nie zawsze bylo to wykonalne np przy spacerku ,wtedy
          płakała tak ze sie wszyscy za nami oglądali.Kiedy jej chcialam podac smoka
          miala odruch wymiotny,męka straszna.Zmienilam smoka z aventu na nuk i
          zadzialalo.Duza pomoc mojej mamy ktora delikatnie i cierpliwie zachęcala
          mala.Teraz ma 11miesiecy czasami bierze czasami nie.Nie musi miec go aby
          zasnac.Nie zamierzam jej na siłe odzwyczajac.Kiedys słyszalam ze dziecko samo
          dojrzewa do tego aby odrzucic smoczek
          • magdalas Re: czy dajecie smoczek 13.07.07, 11:04
            a ja nie daje, mała na oczątku nie chciała, ja jej nie zmuszałam, jakoś sobie poradziłyśmy bez. teaz ma 7
            mcy i nie wie że smoczek istnieje, nie ssie też palca, zasypia z łapkami pod głową. Ale to chyba jakiś
            wyjątek
            • artjoasia Re: czy dajecie smoczek 13.07.07, 11:12
              Ja też nie daję. Generalnie jestem przeciwniczką smoczków, ale złamałam się,
              kiedy miała jakieś 2,5 miesiąca. Próbowałam na wszystkie możliwe sposoby, ale
              nie chciała i już. Uważała, że smoczek służy do jedzenia - usiłowała przez
              chwilę ssać, ale kiedy załapała, że nic nie leci, wypluwała z obrzydzeniem i
              była okropnie wkurzona. No i jakoś wytrzymałam bez smoczka te pierwsze 3 - 4
              miesiące. A potem już nie było dzikich ryków bez powodu. Nigdy nie zasypiała z
              rączkami w buzi.
          • qqq55 anella 13.07.07, 11:04
            No to moja Ania szybko dojrzała, bo w wieku 6 m-cy. hahahaahahsmile
            • margo_kozak Re: anella 13.07.07, 11:06
              u nas smoczek to tez wybawienie, szczegolnie jak zasypia. wyciagam cyca Z buzi
              i szybko smoczek. spi dalej. bez smoczka sie przebudza, taki ma silny odruch
              ssania
    • lilacz Re: czy dajecie smoczek 13.07.07, 12:55
      Mnie smok wybawił od depresji chyba, bo nie wyobrażam sobie , jak wyglądałby
      dzień - mały chyba cały czas na rękach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka