Dodaj do ulubionych

problemy z usypianiem

16.07.07, 15:16
Pomocy.
Mam 9 miesięczną córkę, która nie chce spać w południe. Do południa zdrzemnie
się jakieś 50 minut podczas spaceru. W południe daję jej zupkę i... po
oznakach zmęczenia (ziewanie, tarcie oczek) odkładam do łóżeczka. Niestety sen
nie przychodzi, córka nie śpi. Potrafi siedzieć do 15ej, chociaż widzę jak
pada nosem na prześcieradełko. Zaraz sie jednak podnosi.

Nie wiem co mam robić, bo przez to niespanie nic nie mogę zrobić w domu ani
obiadu, ani prasowania, nic...
Obserwuj wątek
    • mesia2508 Re: problemy z usypianiem 16.07.07, 15:19
      nie daj jej spać rano, myślę, że jedna drzemka może jej wystarczyć...
    • pppolonistka Re: problemy z usypianiem 16.07.07, 16:41
      Niedługo wcale nie będzie spała i będziesz musiała nauczyć się z tym
      żyć.Cierpliwie ucz się robić,co musisz,przy niej,gdy nie spi.Nie musisz jej
      nieustannie niańczyć,bawić,zagadywać do niej, czytać książeczki itp.itd.Ja mam
      dwie panny:4-latkę i 7-tygodniową,więc już z tą starszą opracowałam sobie
      niezawodne metody.Mała do fotelika samochodowego i z mamą do kuchni.Jakiś czas
      posiedzi, wystarczy na obranie ziemniaków i warzyw i przygotowanie obiadu.Twoja
      w foteliku już nie bardzo pewnie posiedzi.Ze starszą robiłam taki manewr,że
      wsadzałam ją do spacerówki.Czasem z obieraniem ziemniaków mościłam się w
      pokoju;Mała bawiła się,ja obierałam.Wieszanie prania?Tak samo.Wiadomo,że musisz
      od czasu do czasu wziąć na ręce,ale przecież całą dobę jej nie nosisz. Rozumiem
      też,że gdy płacze,to nie można się skoncentorwać i wszystko z rąk wypada,ale
      mimo wszystko od czasu do czasu coś da się zrobić.Pewnie,że nie w takim
      czasie,jak byś sobie tego życzyła,ale się da.Spróbuj.Najbardziej potrzeba Ci
      teraz wytrwałości.Odezwij się,jak Ci poszło.
      • beniusia79 Re: problemy z usypianiem 16.07.07, 20:50
        dzieciom w tym wieku wystarczy jedna drzemka. nasza mala tez kolo 9-10 miesiaca
        zredukowala drzemki do jednej popoludniowej. corka idzie spac kolo 13.30 (po
        obiedzie) i ja wtedy biore sie na ogol za przygotowywanie obiadu, mala spi do
        15. tak sie juz wycwanilam, ze gotuje czasem na dwa dni albo wcale. ja cos tam
        przekosze a malzonek szczesliwy idzie sobie na pizze smile nie martw sie, szybko
        obie wpadniecie w nowy rytm. poza tym mala zacznie niedlugo sama si soba
        zajmowac i spedzac czas na zabawie z sama soba wiec bedziesz miala troche
        spokoju smile
      • b.polo Re: problemy z usypianiem 29.07.07, 12:54
        dzięki za słowa otuchy.

Poszło tak, że nie kładę córki na spacerku do drzemki. W południe dostaje mleko
        i śpi. Czasem nawet 2,5godz. A ja wtedy robię różne rzeczy w domu. paa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka