zuzana27 23.07.07, 14:51 Wczoraj wróciłam ze szpitala po urodzeniu Maleeńkiej i ciotki na mnie krzyczą żeby nue obcinac narazie paznokci. Ma bardzo długie i boje się że podrapie sobie buźkę. To przesąd czy może dobre dla zdrowia...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mw144 Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 14:56 Z reguły robią to pielęgniarki noworodkowe w szpitalu. Jeśli tego nie zrobiły, to powinnaś obciąć zaraz po przyjeździe do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 14:57 a kto jest matka? ty czy ciotki? ja obcielam jeszcze w szpitalu, strasznie sie drapal. boze dobrze ze jestem sama i nie mam zewszad "madrych" rad Odpowiedz Link Zgłoś
olesa Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 14:59 Ja nie obcinałam przez pierwsze 3 tygodnie (choć mała miała na prawdę długie paznokietki) ale tylko dlatego że bałam się obcinania, a ona miała takie malutkie rączki. Zakładałam jej łapki niedrapki i wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 15:09 Ja obcięłam zaraz po przyjeździe ze szpitala, chociaż położna mówiła, żeby obciąć najwcześniej w 2-gim tygodniu życia. Nie mam pojęcia dlaczego. Ale dziecko z obciętymi pazurkami też się drapie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania2601 Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 15:16 Ja obcięłam mojej małej trzeciego dnia. Dziś ma 2 tygodnie i obcięłam po raz drugi. Jestem przeciwna "rękawiczkom" ponieważ bardzo ważny jest dotyk już od pierwszych dni życia Odpowiedz Link Zgłoś
rrrenia Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 15:34 To przesąd.Obcinaj, bo się podrapie do krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 16:09 Obetnij, tylko uważaj, bo większość noworodków paznokcie ma jak gdyby wrośnięte po bokach i uważaj abyś jej właśnie po bokach nie skaleczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
mha1 Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 17:21 ja słyszałam, że nie wolno obcinać za szybko, bo można dziecku niechcący krzywdę zrobić. w szpitalu przestrzegali kilkakrotnie, żeby obciąć dopiero 10 dni po powrocie do domu. ktoś mi tłumaczył, żeby dziecko przyzwyczaiło się do mikroklimatu. jakaś matka obcięła dziecku paznokcie jeszcze w szpitalu i strasznie poropiały... te pierwsze paznokcie są delikatne i kruche i same się wykruszą. ja nie zakładałam dziecku rękawiczek. miało (i ma nadal) bardzo ruchliwe rączki. troszkę się podrapało, ale nic mu nie było. paznokcie obcięłam w domu, dopiero jak odrosły te drugie po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 17:49 mha1 napisała: paznokcie obcięłam w domu, dopiero > jak odrosły te drugie po porodzie. To dopiero ciekawostka Moje dzieci nie zrzucały paznokci płodowych Odpowiedz Link Zgłoś
mha1 Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 18:02 a to dobre, bo moje też nie. za to mojemu dziecku obcięte paznokcie odrastają, wyobraź sobie. te, z którymi się urodziło, pokruszyły się i niejako same się "ścięły" w ten sposób. śmieszne nie? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_darc Re: kiedy obciąć paznokcie? 26.07.07, 22:52 )) strasznie sie smialam jak przeczytalam Twojego posta, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_piotrka07 Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 17:50 Ja obcięłam zaraz po powrocie. I od tego czasu minimum raz w tygodniu bo mu strasznie szybko rosną. A i tak potrafi się łobuz strasznie po buzi podrapać. W szpitalu podobno nie powinno się obcinać bo tam jest "szpitalna flora bakteryjna". Dopiero w domu. Wiem że są jakieś przesądy o obcinaniu paznokci ale wierzę w nie tak jak w to, że od obcięcia włosów przed pierwszymi urodzinami można dziecku skrócić rozum. A fizjoterapeuci odradzają zakładanie dziecku łapek-rękawiczek bo niemowlę odkrywa świat głównie łapkami i buzią i jak mu się to uniemożliwi to się spowolni jego rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
draugdur Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 17:54 pierwsze paznokcie sa w mniejszej lub wiekszej czesci zrosniete ze skora palcow obcinajac je mozesz pokaleczyc dziecko zostaw-same sie odlamia,lepiej zalozyc niedrapki Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 17:54 Wiesz... ja urodziłam w lipcu tamtego roku i ze względu na upał olałam wszystkich i obcięłam paznokcie zamiast rękawiczki zakładać.. mała żyje do dziś Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamnicka Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 17:55 obcinaj najlepeij jak maluch spi - wtedy nie rzuca tak raczkami i jest latwiej Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 19:32 Mnie położna mówiła, że dziecku się nie obcina do 3 tygodni, wtedy właśnie kształtuje się płytka paznokcia, teraz zaś obcinam co 3 dni, żeby nie zostawiał śladów na buzi, acha, najlepiej na śpiąco. Odpowiedz Link Zgłoś
cleopatra80 Re: kiedy obciąć paznokcie? 23.07.07, 21:49 zgadzam sie z draugdur.paznokcie malenstwa moga byc na poczatku zrosniete z opuszkami palcow i dlatego nie mozna obcinac paznokci do dwoch tygodni bo mozna dziecku krzywde zrobic.I to nie jest zaden zabobon,wiekszej bzdury nie slyszalam.Ja obcielam po dwoch tygodniach , zreszta czesc paznokci sama sie polamala.Mala troszke sie podrapala ale to nic ,straszna rzecz jej sie nie stala ,lepsze to niz uciety paluszek. Odpowiedz Link Zgłoś
dragonflyyy Ja na początku obgryzałam 23.07.07, 22:11 swojemu maleństwu, tak poradziłami położna, bo trudno znaleźćgranice miedzy ciałkiem a paznokietkiem z dwa miesiące jej obgryzałam ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mha1 Re: Ja na początku obgryzałam 23.07.07, 23:16 dragonflyyy napisała: > swojemu maleństwu, tak poradziłami położna, bo trudno znaleźćgranice miedzy > ciałkiem a paznokietkiem z dwa miesiące jej obgryzałam ))) a ja myślałam, że takie mamusie to mity... Odpowiedz Link Zgłoś
dragonflyyy Re: Ja na początku obgryzałam 23.07.07, 23:57 > a ja myślałam, że takie mamusie to mity... dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
mha1 Re: Ja na początku obgryzałam 24.07.07, 12:41 gdy położne w szpitalu i w szkole rodzenia przestrzegały przed obgryzaniem paznokci noworodkom, to się śmiałam, bo kto by wpadł na taki pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
dragonflyyy Re: Ja na początku obgryzałam 24.07.07, 21:07 Na ten pomysł wpadła moja położna i to mi poradziła (nie miaszkam w Polsce) wszystkie moje koleżanki które mieszkaja tam gdzie ja tak samo usuwały paznokietki maleństwom i nikt nie narzekał ona same siełamia nie trzeba gryźć Odpowiedz Link Zgłoś
mimiwp położne i lekarze mówią, że... 24.07.07, 00:44 po ok. 2 tygodniach od wyjścia ze szpitala, bo pod paznokciami dziecko ma szpitalne zarazki i gdyby je skaleczyć może dojść do zakażenia jakims dziadostwem (a wiadomo, że szpital to jedno z miejsc, w którym stada bakterii szaleją) tak mówią przynajmniej w szpitalu w moim mieście i obcinać w nim nie pozwalają Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: położne i lekarze mówią, że... 24.07.07, 10:37 to po co rodzic w szpitalu??? porod to dopiero okazja do zlapania strasznych bakterii Odpowiedz Link Zgłoś
mimiwp Re: położne i lekarze mówią, że... 26.07.07, 01:24 myślę, że sala porodowa jest przynajmniej naświetlana przed użyciem (nie wiem, ja miałam poród operacyjny), a sale w których mamy sa z dziećmi tylko przed ich ulokowaniem, a i to nie zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
padthai Re: kiedy obciąć paznokcie? 24.07.07, 21:17 nie obcinac w szpitalu bo infekcje mozna zalapac, obciac w domu i obcinac mniej wiecej co 3 dni jak spi (bo latwiej)- proste Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: kiedy obciąć paznokcie? 26.07.07, 11:08 dokładnie-w szpitalu nie, w domu tak. Kiedy? jak są za długie Odpowiedz Link Zgłoś
jasiekmiki obcinać 26.07.07, 20:26 Przy pierwszym bałam sie obciąć. Poprosiłam siostrę. Przy drugim obcięłam jeszcze w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: kiedy obciąć paznokcie? 26.07.07, 22:43 nie powinno sie obcinac dopoki nie stwardnieja czyli okolo 1 do 2 tygodni, inaczej mozna uszkodzic płytke paznokcia. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama obciąć! 27.07.07, 08:02 Jak sa długie to się obcina, bez względu na zdanie ciotek Maleństwo zdrapie sobie zaraz buzię i co wtedy?? pamiętaj tylko, że takie maluskie paznokcie sa bardzo miękkie i nie mozna zbyt głęboko ich obcinać. Odpowiedz Link Zgłoś
eszi nie obcinaj - kup łapki 27.07.07, 08:19 to prawda a nie przesąd z tymi zarazkami szpitalnymi i nie tylko, to są dni, kiedy dziecko próbuje sobie poradzić z otaczającym go światem, mam na mysli właśnie m.in.zarazki..... poczekaj kilka dni - może nie dwa tygodnie.....a zresztą obcięcie wcale nie chroni przed podrapaniem..... Odpowiedz Link Zgłoś
padthai Re: kiedy obciąć paznokcie? 27.07.07, 13:04 wazne - nozyczki zdezynfekowac przed uzyciem np. spirytusem 100% Odpowiedz Link Zgłoś