miki513 29.07.07, 21:10 Mój 3 miesięczny synek ma biały nalot na języku, jest karmiony piersią ,czy to moze być pleśniawka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arioso1 Re: Biały język 29.07.07, 21:13 Tak ,to może byc pleśniawka.Kup w aptece AFTIN i posmaruj mu jezyk,jeżeli to pleśniawka to się zaleczy a jak nie to i tak mu nic nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka9999 Re: Biały język 29.07.07, 21:25 Ja również uważam że to pleśniawka, ale proponowałabym to skonsultować z pediatrą. Nigdy nie podałabym dziecku leku na własną rękę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap1981 Re: Biały język 29.07.07, 21:31 A mnie się wydaje,że to po prostu pozostalości mleka...moja córa też tak ma (5miesięcy) i żaden lekarz nie powiedzial,że to plesniawki. Aphin możesz kupić i używać jak maluszek zacznie pakowwać rączki i inne akcesoria do buzi,żeby go wlasnie przed plesniawkami zabezpieczyć. Na wszelki wypadek skonsultuj się z lekarzem, bo jeśli to plesniawki, to raczej Aphin sobie z nimi nie poradzi...i potrzebana będzie chociażby nystatyna. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_x Re: Biały język 29.07.07, 21:35 Moze to byc plesniawka-moja corka tak miała. Jeśli utrzymuje się cały czas i jest to taki jakby kozuch to raczej pleśniawka. Aftinu nie wolno uzywac u małych dzieci bo ma kwas borowy. Ja sobie poradziłam w ten sposób-kupiłam witaminę c w ampułkach (taką jak do zastrzyków), na jałowy gazik nalałam trochę i tym gazikiem przecierałam małej język starając się zebrac ten nalot. I tak przez kilka dni-teraz ma jezyk różowiutki a biały jest tylko po mleczku i to przez krótką chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta76 Re: Biały język 30.07.07, 18:47 moja córka ma już prawie 6 miesięcy ale jak miała tak 2 3 miesiące na ję języku i po bokach występowały białe plamki też myślałam że to od mleka a jak się okazało mała miała pleśniawki położna poradziła mi przemywać pleśniawki wodą z dodatkiem 10 kropel cytryny ale to nie pomagało dopiero kupiłam Aphtin i dopiero jej za jakiś czas zeszły pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdasiemka Re: Biały język 30.07.07, 07:58 Wydaje mi się, ze to po prostu pozostałość po jedzeniu. Ja codziennie przecieram małemu języczek gazikiem nasączonym zwykłą przegotowaną wodą. Pomaga, a maluch ma radochę jak nie wiem)) Odpowiedz Link Zgłoś
avanitta Re: Biały język 30.07.07, 09:43 Moja córka też miała nalot w pierwszych miesiącach życia. Nikt mi nie mówił, że to pleśniawki. Samo przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
ikabg Re: Biały język 30.07.07, 10:00 U nas tez był ciągle nalot do końca 2-giego miesiąca, teraz tez jest po jedzeniu ale znika do kolejnego karmienia.Pleśniawki szybko sie rozprzestrzeniają na policzki i są podobno grudkowate. Odpowiedz Link Zgłoś