Dodaj do ulubionych

czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwijają?

03.08.07, 10:21
Taką opinię ostatnio usłyszałam i w moim wypadku się sprawdza. Jak jest u Was?
Chociaż zaprzeczeniem tej teorii jest mój chrześniak - wszytsko robił przed
czasem.
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:22
      o mam nadzieje ze to prawda, moja corka jest po cc, ma 8msc, nie siedzi, nie
      mowi mam nadzieje ze to tylko wina porodu a nie czegos innego
      • florcia732 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:31
        U nas zupełnie ta teoria się nie sprawdza!Moja 8 miesięczna Córka jest
        bardziej komunikatywna i "rozgadana" niż nie jeden roczniak.
    • gabi_10 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:26
      eee, nie sądzę. wydaje mi się, że to kwestia indywidualna i nie uzalezniona od
      rodzaju porodu- gdyby tak przyjrzec się wszystkim dzieciakom bez względu na
      rodzaj porodu, na pewno w obu grupach znalazły by się i takie wyjątki które
      potwierdzają i zaprzeczają tej regule. ja urodzilam się sn i chodziłam jak
      skonczyłam 16 m-cy, a mówiłam dośc płynnie jak miałam roczek; kuzynka urodzila
      syna przez cc, chodził jak miał 10 m-cy; moja cesarkowa córka nie siada chociaż
      ma 10 m-cy, ale np. cesarkowy syn koleżanki już stoi przy łóżeczku.
    • kaeira Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:26
      NIE
    • rozanamama Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:28
      co za bzdura!?
    • ella1408 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:29
      nie sądzę,żeby tak było.Sama rodziłam cesarką i mój syn rozwijał się nawet
      szybciej niż dziecko mojej koleżanki,która rodziła normalnie.
      • slonko1335 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:40
        Bzdura. No ewentualnie można powód cesarki pod to podciągnąć, jak była na
        przykład z powodu niedotlenienia robiona no to na skutek tego niedotlenienia
        może być opóźnienie w rozwoju. Nie wierzcie w takie głupoty a jak coś Was
        niepokoi w rozwoju dzieci to najlepiej do neurologa się wybrać.
    • kinga127 To opinia naszej doświadczonej rehabilitantki 03.08.07, 10:41
      Dlatego pytam. I też się pocieszam, że to prawda. Może większość dzieci
      rehabilitowanych to po cc, a wyjątki zawsze się zdarzają.
      • slonko1335 Re: To opinia naszej doświadczonej rehabilitantki 03.08.07, 10:45
        Kinga a co niepokoi Cię w rozwoju dziecka?
        • kinga127 do słonka1335 03.08.07, 10:58
          Mała skończyła właśnie 9 miesięcy. Sama nie siada, siedzi dość stabilnie bez
          podparcia, ale do tyłu jak "leci" to nie rozumie, że moze podeprzeć się
          rączkami, z przodu się podpiera. Nie raczkuje, tylko pełza i to od kilku dni
          dopiero. Obraca się tylko z plecków na brzuszek, a odwrotnie to b. rzadko i wy
          łącznie przez przypadek. Nie wstaje. Czasem robi papa, wie gdzie jest lampa, ale
          zapytana o cokolwiek innego często i tak patrzy na lampę, czy maskątkę - w ogóle
          nie na temat.Poza tym ok. Ale jak słyszę opinię teściów, Mamy i czytam wątku
          typu co potrafią Wasze 9 - 8 itd - miesięczniaki to mi b. przykro. Chodzimy na
          rehabilitację ze skierowania neurologa, bo uważa, że do 8 miesięcy dziecko ma
          np.samo usiąść.
          • slonko1335 Re: do słonka1335 03.08.07, 11:13
            Moja Alka też jest rehabilitowana, w zasadzie ta rehabilitacja niezbędna nie
            jest i chodzimy na nią tylko raz w tygodniu. Ja po prostu widzę że dobrze jej
            robi i dlatego cały czas na to się decyduję. Z tego co czytam to rozwój Twojej
            córki jeszcze nie odbiega od średniej, mieści się w normach. Mojej wyglądał
            podobnie, robi dużo rzeczy później niż rówieśnicy ale cały czas zdąża na
            ostatnią chwilę w widełki. Ja też czytałam te głupie opisy co powinno umieć
            dziecko i się załamywałam chyba najbardziej jak wszystkie dzieciaki z mojego
            topiku marcówek już biegały a Alka nawet nie wstawała, eh życie. Ala ma teraz
            16,5 m-ca i dopiero kilka dni temu postawiła pierwszy kroczek, w zasadzie nawte
            nie pierwszy bo od razu pokój przeszła jak gdyby nigdy nic i jakby od zawsze to
            robiła, chyba w nocy jak spaliśmy ćwiczyłasmile
            Najważniejsze, że Twoja córeczka jest pod kontrolą neurologa.
          • mw144 Re: do słonka1335 03.08.07, 11:22
            Chyba za bardzo zależy Ci, żeby Twoje dziecko się rozwijało podręcznikowo. To
            co wymieniłaś może martwić, ale u dziecka 12 m-cznego, 9 m-czne ma jeszcze
            czas. No ale rozumiem co przechodzisz, bo ja miałam podobnie z zębami: wyszły
            synkowi w 11 m-cu, a od ok 5-go nasłuchałam się od wszystkich wokół, ze już
            powinny, że może chory, że za mało wapnia, że będą mu dziąsła musieli przecinać
            itp.głupoty, z tym, że ja to po prostu olewałam.
            • slonko1335 Re: do słonka1335 03.08.07, 11:28
              Eh wiesz co nie tak łatwo to olewać czasami i myślę że autorka wątku dlatego
              tak się przejmuje. Alka jak skończyła roczek to każdy w kółko zadawał tylko
              jedno pytanie a chodzi już? no i co "nawet nie stoi odpowiadałam"....a robi to
              a siamto....moja mama w kólko uświadamiała mi że to przeze mnie, że źle dziecko
              karmię (mała ma niedowagę) i dlatego nie ma siły się podnieśc i ogólnie wszyscy
              najlepiej wiedzą co powinno umieć dziecko i jak je wychowywać....moja teściówka
              ostatnio jak Mała trafiła do szpitala z podejrzeniem zakażenia układu
              moczowego wymyśliła, że to dlatego, że Alka na nocnik nie sika, nomalnie ręce
              opadają..
              • kinga127 Re: do słonka1335 03.08.07, 11:52
                Dziękuję za dobre słowa. Pozdrawiam.
              • malabju Re: do słonka1335 03.08.07, 14:02
                ....moja mama w kólko uświadamiała mi że to przeze mnie, że źle dziecko
                >
                > karmię (mała ma niedowagę) i dlatego nie ma siły się podnieśc

wiesz, mojej małej też kiedyś lekarz tweirdził że ma niedowagę, tylko ją kuć
                kazali, pielęgniarka o mało nie mdlała jak jej krew miała pobrać a potem jak
                nic nie wykryli to doszli do wniosku że to najwidoczniej po rodzicach figurę
                odziedziczyła... ale co się nacierpiałam z nią to....
                ale pomimo tej swojej "figur" to od początku była brdzo silna, szybko sama
                siedziała, w 4 miesiącu już potrafiła bez podparcia sama się bawić, więc waga
                chyba tutaj nie ma takiego znaczenia
          • anaj75 Re: do słonka1335 05.08.07, 10:21
            Najważniejsze to pozwolic dziecku na rozwój we własnym tempie. Wszak jest
            niepowtarzalnesmile I starać się powstrzymać przed porównywaniem (wiem, że
            trudnewink Na forach chwalą się zazwyczaj mamy dzieci z szybkim tempem rozwoju a
            mamy średniaczków i wolniaczków czytają to zaniepokojonewink A neurolog jakiś
            sztywny, z tymi normami. Ważniejsze w rozwoju dziecka jest przechodzenie
            poszczególnych etapów w odpowiedniej kolejności, niż szybkość ich pojawiania
            się. Poza tym dane dziecko rozwija się raz wolno, by potem przyspieszyć, potem
            znów zwolnić, czyli każde ma swój rytm.
            Mnie raduje każde osiągnięcie dziecka, nawet jak większość rówieśników malucha
            juz od dawna coś potrafi. A mam dwóch synów: 4-latka o nierównomiernym rozwoju
            (jedne umiejetności ma np. na poziomie 5-6 latka, inne 2-3 latka) oraz 2-
            latka - wolniaczka. Obaj mieszczą się w normachsmile
            Ważne, że Twoja córeczka najpierw pełza. to, ze robi pa pa to duzo (moi zaczęli
            po rokuwink Mój młodszy synek - nie siedział, nie siadał, nie raczkował do wieku
            9,5 miesiaca, tylko pełzał. Nagle w ciągu 2-3 dni nauczył się wszystkich
            wymienionych czynności na raz. Ależ mnie wtedy zaskoczył. Nauczył się chodzić w
            wieku 14,5 miesiąca i to od razu pewnie, niemal bez przewrotek (a norma jest do
            18 miesięcy i nie daj się zaniepokoić w przyszłości, jakby cowink. Długo tez nie
            mówił prawie nic a jak zaczął przed drugimi urodzinami, to bardzo szybko
            próbuje budować zdania itd.
            Na pocieszenie i rozjaśnienie sytuacji zajrzyj sobie do jakichś spokojnych,
            rozważnych ksiązek na temat rozwoju dziecka np. IIg, Ames, Baker "Psychiczny
            rozwój dziecka", czy Largo "Wiek niemowlecy", "Wiek dziecięcy" itp.
            A rehabilitacja na pewno nie zaszkodzi, a wzmocni malucha, tak, ze pewne
            umiejętności moze nieco szybciej osiągnąć, niz wtedy, gdyby wyłącznie samo do
            tego dochodziło.
            Pozdrawiamsurprised)
          • acha111 Re: do słonka1335 07.08.07, 09:42
            mój synuś po cc "ruszył z kopyta" dopiero po skończeniu 8 mcy,
            raczkowanie, wstawanie - wszytko na raz. siadał wcześniej, ale
            siedzac był bardzo "niepewny", wywracał sie ku mojemu przerażeniu do
            tyłu b.często. bardzo długo robił "foczke" zamiast raczkować i to
            jeszcze do tyłu sie czołgał a nie do przodu smile "papa" zaczął robić
            późnio, baba, mama mówić też - ale to panowie zwykle tak mają.

mamy porównanie z 5 dni starszym chłopcem z naturalnego porodu - ale
            wszystko moim zdaniem wynika z wagi (nasz jest kilo cięższy) a nie z
            rodzaju porodu (nasz sie urodził ze wskazania zdrowotnego mojego a
            nie jego). zębów mamy "pełną gębę" (sztuk 8) a misio (ten
            porównawczy wink ma ciągle 2.

nie ma co porównywać (wiem wiem łatwo powiedzieć, gorzej zrobić,
            sami prównujemy wink), tylko pozwolić sie rozwijać samodzielnie (no
            oczywiście poza przypadkami faktycznie z problemami zdrowotnymi)

pozdrowienia
            a.

kinga127 napisała:

> Mała skończyła właśnie 9 miesięcy. Sama nie siada, siedzi dość
            stabilnie bez
            > podparcia, ale do tyłu jak "leci" to nie rozumie, że moze
            podeprzeć się
            > rączkami, z przodu się podpiera. Nie raczkuje, tylko pełza i to od
            kilku dni
            > dopiero. Obraca się tylko z plecków na brzuszek, a odwrotnie to b.
            rzadko i wy
            > łącznie przez przypadek. Nie wstaje. Czasem robi papa, wie gdzie
            jest lampa, al
            > e
            > zapytana o cokolwiek innego często i tak patrzy na lampę, czy
            maskątkę - w ogól
            > e
            > nie na temat.Poza tym ok. Ale jak słyszę opinię teściów, Mamy i
            czytam wątku
            > typu co potrafią Wasze 9 - 8 itd - miesięczniaki to mi b. przykro.
            Chodzimy na
            > rehabilitację ze skierowania neurologa, bo uważa, że do 8 miesięcy
            dziecko ma
            > np.samo usiąść.
    • azille Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:46
      Bzdura.
      Dziecko urodzone przez ciecie moze
      miec jedynie niewielkie problemy z oddychaniem
      ale to tylko na samym poczatku.
    • mw144 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:50
      Nie ma znaczenia, a jeśli już to jakiś bardzo mały odsetek dzieci po cc może
      się rozwijać szybciej (mniej przypadków niedotlenienia itp). No ale generalnie
      jest w tym tyle samo prawdy co w stwiedzeniu, że obcinanie włosów skraca rozumsmile
      • 3xmama miałam 3xcc 03.08.07, 11:27
        Każde z moich dzieci rozwijało się innym tempem. Najstarsze (ma teraz 12 lat)
        rozwijał się błyskawicznie - szybko mówił, chodził, świetnie się uczy.
        Średniak - ksiązkowo - tuz przed rokiem chodziła, mówiła wcześnie, i do teraz
        jest bez żadnych sensacji (9 lat). Najmłodsze dziecko (1 rok) - mówi jak
        nakręcona, ale nie chodzi. Inne etapy rozwoju tez później niż piszą w
        książkach. Cesarki były z powodu wady wrodzonej mojej miednicy. O
        niedotlenieniu nie ma mowy. pierwszy poród był wywoływany (bez skutecznie),
        pozostałe były robione "z marszu": zapraszamy na stół operacyjny - bedziemy
        ciąćwink)
        • mysia1103 Re: 03.08.07, 11:50
          wątpie żeby cc miala wpływ na rozwój , moj synek ma teraz 8,5 mies i sie
          swietnie rozwija, raczkuje jakl szalony, mowi mama, baba, jest bardzo wesoły.
          kazde dziecko jest inne i sie rozwija swoim tempem
    • kostruszka Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 11:55
      ?????
      pierwszy raz słyszę taką teorię i choć mój synek rozwija się wolniej niż
      córeczka urodzona sn, to z pewnością jest to spowodowane jego indywidualnym
      tempem rozwoju, a nie faktem, że urodził się przez cc. Znam wiele dzieci
      urodzonych przez cc rozwijających się bardzo szybko i bez problemów.
    • mak752 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 12:09
      mysle ze rozwoj dziecka nie zalezy od sposobu urodzenia. natomiast bardzo od
      czasu i uwagi matki poswieconej dziecku (zawsze nalezy wyprzedzac rozwoj
      dziecka o jeden krok np. proponujac mu zabawy i zabawki, pomagac w siadaniu i
      raczkowaniu ) moja Kasia ma skonczone 9 miesiecy i nie raczkuje i pewnie nie
      bedzie, za to chce chodzic i pewnie najpierw bedzie chodzila niz raczkowala.
      za to po cesarce problemy z niedojrzalym ukladem pokarmowym - generalnie
      potwierdzaja sie u wszystkich znanych mi cesarkowych maluszkow i z oddychaniem.
      po trzech miesiacach wszystko jednak sie wyrownalo.
    • torianka Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 13:02
      Oczywiście, że wolniej. Moja siedmiomiesięczna córeczka po cc nie mówi jeszcze
      pełnymi zdaniami i nie biega.
      Dawno nie słyszałam takiej bzdury.
      Pozdrawiam
      • draugdur widzisz,a gdybys rodzila sn 03.08.07, 13:13
        to corka mialaby juz doktoratwink
        • kinga127 Dobre ! 03.08.07, 13:16
          • tolka11 Re: Dobre ! 03.08.07, 13:20
            Mam dzieci i po cc i po sn. Po cc idzie jak burza.
    • bomba001 u nas tez tak bylo 03.08.07, 13:26
      ale ja wina obarczam fakt, ze mala urodzila sie co prawda w 38 tyg, ale
      baaardzo niedonoszona.
      po ok. 12 msc znacznie przyspieszyla, teraz ma prawie 2 lata, i chyba jest
      lepiej rozwinieta od wielu dzieci...
    • julia78 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 14:11
      u nas po cc. - 8,5 miesiąca i staje na nóżkach samodzielnie - spedza w ten
      sposó kupę czasu wink To chyba raczej rozwój przyspieszony niż opóźniony??? Nie
      wiem kto to wymyśli ale to raczej stek bzdur
    • kaisa25 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 14:31
      Bzdura!! Mój maluszek rozwija się super smile jest po cc. Pierwszy raz słysze
      zeby po cc dzieci sie rozwijały gorzej. Dziewxczyny nie szukajcie
      usprawiedliwień dla kroków rozwojowycxh waszych dzieci. Poprostu jedne szybciej
      sie rozwijaja inne wolniej. Nie kazdy z nas jest sportowcem, i nie kazdy jest
      intelektualista. Kazdy jest inny i dzieciaczki tez. Pozdrawiam.
      • agnieszka7601222 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 14:41
        Mam dwóch synów urodzonych przez cc. Oba cięcia planowane pod koniec 39 t.c.,
        więc nie było mowy o niedotlenieniu. U żadnego nie było problemów z oddychaniem,
        czy napięciem mięśniowym.Starszy zaczął raczkować kiedy skończył 6 mies. ,
        dokładnie w dniu kiedy kończył 7 miesiąc stanął sam w łóżeczku, a mając 10
        miesięcy po prostu poszedł bez trzymania - to chyba nie jest opóźniony
        rozwój???? Jedynym problemem była mowa, bo zaczął się w miarę płynnie
        porozumiewać dopiero kiedy skończył 2 lata, wcześniej tylko pojedyncze wyrazy.
        Młodszy niebawem kończy pół roku, obraca się z pleców na brzuch i odwrotnie,
        pełza do przodu i próbuje podnosić pupę. Jest sporo "w przodzie" od urodzonego 2
        tyg. wcześniej s.n. syna mojej przyjaciółki.
        Być może rehabilitantce chodziło o dzieci, które urodziły sie przez c.c. po
        próbach porodu s.n., wtedy faktycznie maluchy są wymęczone wcześniejszym
        porodem, a często cięcie ratuje ich zdrowie i życie.
        • apolonina13 nie 03.08.07, 15:42
          moja córa rozwija się szybciej niż rówiesnicy nawetsmile))
    • asiulek_y Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 20:42
      Zdecydowanie nie zgadzam sie z ta opinia.Moj maly ma teraz 10miesiecy i od
      dwoch miesiecy juz chodzi. siedziec bez podparcia umial jak mial 4miesiace wiec
      chyba nie bylo to pozno. Teraz uczy sie przewracac strony w ksiazkach z
      twardymi kartkami i w ogole jest bardzo zywy, wszystko musi sprawdzic, wszedzie
      zajrzec... Wszystko jest jak najbardziej ok. Wrecz powiedzialabym ze rozwija
      sie szybciej niz inne dzieci a tez rodzilam przez cesarke.
    • paulina-1 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 21:16
      Moja corcia majac 4,5 miesiaca przekrecila sie na brzuszek, 5 miesiecy usiadla,
      5,5 wstala w lozeczku, 6 miesiecy zaczela wedrowki po lozeczku. Wszystko to
      zrobila sama bez pomocy a jest po cc. Nie uwazam aby wolniej sie rozwijala
      wrecz przeciwnie wszystko robi wczesniej niz jest to w ksiazkach. Brakuje nam
      zabkow ale one przjda w swoim czasie.
      Pozdrawiamy
      • jutrynka22 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 21:50
        Witam, moj syn ma obecnie 8 mcy. Urodzil sie przez cc z powodu szybkiego spadku
        tetna, byl poowijany pepowina a do tego ja mialam stwiedzona za waska miednice
        (co smieszne pod koniec porodu).

Maly mial WNM, byl rehabilitowany. Obecnie mamy przerwe. Nie wiem jak
        ustosunkowac sie to tematu watku. Moim skromym zdaniem zalezy to od powodu cc,
        stanu maluszka etc.

Jesli chodzi o rozwoj mojego synka to:
        4 mce obraca sie z plecow na brzuch
        5 mcy pelza
        6 mcy buja sie na czworakach a potem raczkuje
        7 mcy sam wstaje
        teraz wszedzie go pelno...

Takze nadrobilismy z hakiem zaleglosci ruchowe. Chociaz zapomnialam z siadaniem.
        Otoz maly siedzi sam ale krotko, sam nie siada ale mnie to nie martwi narazie,
        Ma czas. Wszystko w swoim czasie.

Takze uwazam ,ze teza iz dzieciaki po cc rozwijaja sie wolniej ,jest totalnym
        bledem . To czy dziecko rozwija sie wolniej czy szybciej uzaleznione jest od
        nieskonczenie wielu czynnikow, chocby np.warunkow wychowania...

Pozdrawiam mamy maluchow wolniej i szybciej rozwijajacych sie smile
    • ttkm Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 12:41
      to jest nieprawda. Urodziłam przez CC, moja córka od pierwszego tygodnia sama
      wyjmowała i wkładała smoczek do buzi, później okazało się że ma WZW w 3
      miesiącu - myślę że to po szczepionce - pneumokokach, córka była pod opieką
      rehabilitacyjną. Wczoraj pani neurolog (córka ma już 7 m-cy) powiedziała, że
      nie muszę ją już rehabilitować bo córka doskonale się rozwija fizycznie i
      psychicznie(potwierdzone testami psychologa). Jej rozwój jest o 2 m-ce szybszy
      niż rówieśników. Córka mówi: tata, mama, baba, dada i inne jakieś swoje, lubi
      opowiadać po swojemu. Chodzi na czworaka, przekręca się z brzucha na plecy i
      odwrotnie. Potrafi brać małe przedmioty palcami wskazującymi (tzw. penseta) i
      wkładać do jakiegoś pudełka, albo do buzi. Jest bardzo kontaktowa i ciekawska,
      nic nie umyka jej uwadze, a jednocześnie potrafi skupić sie na jakiejś
      czynności, np.: przekłada kartki gazety -co prawda dokładnie je pozagina, ale
      to szczegół.
      • ttkm Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 12:49
        skoro już tak się przechwalam, to zapomniałam dodać, że sama siada, trzyma
        butelkę do picia i próbuje wkładać łyżeczkę do buzi.
    • mariakusz Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 19:51
      Moim zdaniem intelektualnie Twoje dziecko rozwija się prawidłowo, rozumie gdzie
      jest lampa i robi papa- to sporo. Nie przejmuj się postami, w których opisane
      są osiągnięcia innych dzieci, każde rozwija się w swoim tempie , a wyuczone
      umijętności w znacznym stopniu zależą od stopnia poświęcenia dziecom naszej
      uwagi(jak ktoś wcześniej napisał.

Mój synek też po ukończeniu 9 miesięcy znał tylko lampę w naszym domu, teraz ma
      9 i pół miesiąca, rozwija się szybko, zaznajamia się z innymi przedmiotami,zna
      już sporo swoich zabawek (głównie dzięki babci, która ostatnio do nas zawitała
      i cały czas rozmawia z wnuczkiem), ale tuż po skończeniu 9 miesięcy był
      dokładnie na takim etapie jak Twoje maleństwo, a do głowy mi nie przyszło, że
      coś może być nie tak, wręcz byłam dumna, że wie gdzie jest lampa smile

Jeśli natomiast chodzi o rozwój fizyczny wydaje mi się, że też nie ma powodów
      do niepokoju, dziecko wstanie wtedy gdy będzie gotowe,a jak zacznie chodzić i
      raczkować, to wierz mi, że będziesz tęskinić za tymi chwilami gdy sobie
      spokojnie leżało smile Jest na pewno pod dobrą opieką, głowa do góry i ciesz się
      swoim macierzyństwem smile
    • niesiah Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 21:11
      Nie zauważyłam by tak było. Moi chłopcy (5.09.06) urodzili się i przed czasem
      36/37 tc do tego bliźniaki (niby wolniej się powinny rozwijać) no i cc. Mając 6
      m-cy stawały przy szczebelkach, jeden z synów po zakończeniu 10 m.ż. zaczął
      chodzić sam(bez trzymania się czegokolwiek), drugi od 2 tyg. zaczyna
      "eksperymentować" z chodzeniem (ewidentnie się boi, ale potrafi spory kawałek
      przejść).
      Pozdrawiam Agnieszka
    • bodzinka Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 21:19
      Ja to pierwzy raz slysze.Moj babel ur. sie przez cc w znieczuleniu ogolnym i to
      dlatego, ze byl niedotleniony.Urodzil sie z sinymi paluszkami i byl pod tlenem
      a rozwija sie bardzo dobrze.Mial 3,5 miesaca jak przekrecal sie jak szpulka w
      obie strony, 6 miesecy jak zaczal pelzac, 6,5 jak raczkowal.Skonczone 7 jak
      zaczal stac.Dzis skonczyl 9 miesecy a wczoraj zrobil samodzielnie dwa pierwsze
      kroczki.Pewnie siedzi, staje przy czym sie da, raczkuje jak rakieta, chodzi za
      jedna raczke, duzo mowi, kojarzy osoby, pieknie sie bawi, rozwiazuje
      problemy.Ogolnie rozwija sie super i ja strasznie sie ciesze z jego postepowsmile
    • aagaa85 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 21:39
      Co prawda ja urodziłam mojego synka sn ale moja mama mnie urodziła przez cc i w
      tym przypadku ta teoria się nie sprawdza bo raczkować zaczęłam w 5 miesiącu a w
      8 zaczęłam chodzić. Moim zdaniem to bardziej genetyczna sprawa, ja się
      rozwijałam bardzo szybko, mój mąż też (także urodzony przez cc) a teraz nasz
      synek znacznie wyprzedza w rozwoju swoich rówieśników.
    • eska60 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 23:19
      Nie przejmuj się na zapas. Mój Maluch (też po cc) do siódmego miesiąca był w
      tyle (wg podręczników) apotem w jeden miesiąc przeskoczył 3- książkowe.
      Przestałam czytać - niech się rozwija własnym rytmem!
    • kasiaob2 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 23:36
      nie wierzę w to,myślę że to kwestia indywidualna.Mój synek urodził się po
      terminie,po cesarce i rozwija się super
    • tuniatunia nie sądzę 05.08.07, 09:47
      Mialam cc, mala nie skonczywszy jeszcze 7 m-cy sama wstawala. Po kilku
      tygodniach chodzila juz przy meblach. Obecnie (prawie 9 m-cy) podejmuje proby
      samodzielnego stania, bawi sie systemowo, sylabizuje (ma-ma, ta-ta, ba-ba,
      da-da, ga, a-ga, nie, a-ła, na-na - oczywiscie na razie raczej bez
      zrozumienia)pokazuje paluszkiem (m. in. oko u mnie czy u lalki), itd.

Mysle, ze kwestia rozwoju nie zalezy od rodzaju porodu (pomijam kwestie
      prawidlowosci porodu), a od samego dzieiaczka. Jedne mkną jak burza od samego
      poczatku, ine potrzebuja troche wiecej czasu zeby sie "rozkrecic". Ot co.

Tunia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka