milja7 29.08.07, 22:10 szukam wszędzie 70% alkoholu do pępuszka. Czy spirytus kosmetyczny to jest właściwy wybór? Bo w składzie jest spirytus i woda czyli jest rozcieńczony, ale nie podają ile jest % alkoholu. Skąd można wziąć odpowiedni sprirytus? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivitka Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 22:16 Ja kupiłam zwykły spirytus spożywczy 90%. W aptece odpowiednio rozcieńczyli za cenę butelki (2 zł). Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor.com Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 22:44 Kupujesz małą butelkę "rektyfikowanego" w monopolowym, potem rozcieńczasz (2 części spirytusu + część wody). Po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ivitka Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 23:13 Przy rozcienczaniu na wlasna reke pamietaj, ze spirytus rozciencza sie woda destylowana. Odpowiedz Link Zgłoś
el.sylwana Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 23:15 w aptece można kupić gaziki nasączone spirytusem fajna sprawa nie pamiętam jak się nazywają Odpowiedz Link Zgłoś
ivitka Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 23:19 Gaziki nazywaja sie LECO, ale sa dosc drogie (okolo 7 zl za 4 szt) Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor.com Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 23:21 Gaziki Leko. Ponoć i tak najlepszy jest 70% spirytus (wg. położnych z Madalińskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 23:23 Gaziki są do chrzanu bo ciężko nimi dotrzeć w zakamarki. Spirytus kosmetyczny to zły pomysł. Musisz kupić zwykły spirytus w monopolowym lub spożywczym sklepie i rozcieńczyć. Ja rozcieńczałam zwykłą przegotowaną wodą. Ale moze faktycznie trzeba destylowaną? W szkole rodzenia mówili że przegotowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor.com Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 23:25 U nas zwykła przegotowana woda. Pępek odpadł po 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor.com Re: spirytus do pępuszka 29.08.07, 23:28 Acha, jeszcze jedno, córeczka tego nie lubiła. A trzeba zrobić to dokładnie i wszystkie bebłaki wyciągnąć, w miarę możliwości jak najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza9940 Re: spirytus do pępuszka 30.08.07, 01:04 A moja połóżna(kobieta z 30 letnią praktyką) kazała według starej szkoły przecierac nierozcieńczonym spirytusem.Mówiła,że pełno w takim pępuszku bakterii i że szybciej się zagoi.Mimo dużych obaw zaryzykowałam i faktycznie.Wygoił się szybko,bez żadnych komplikacji. Odnośnie wacików Leko - bardziej się sprawdzają przy skaleczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
milja7 Re: spirytus do pępuszka 30.08.07, 06:53 Dziękuję dziewczyny bardzo za rady! Odpowiedz Link Zgłoś