ala-77 22.09.07, 12:53 Niedlugo urodze synka. Moze problem jest banalny, prosze jednak o pomoc. Jak go ubierac? Czy body na koszulke, czy na gole cialko? co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edyt-aaa Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 22.09.07, 13:04 najwygodniej dla ciebie i małego bedzie kaftanik bluzeczka i spioszki, a z body zakładanego przez głowke narazie zrezygnuj dla waszej wygody, a jak jest ciepło to sama bluzeczka i spioszki, jak pojdziecie na pole to jedna warstwa wiecej niz ty Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 22.09.07, 13:07 A slyszalam ze kaftanik nie bardzo, bo sie podwija na pleckach? Odpowiedz Link Zgłoś
edyt-aaa Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 22.09.07, 13:09 ja uzywałam i nie narzekam przeciez malenstwo i tak wiecej czasu spi, pozatym wkładanie body przez główke takiemu malenstwu... ja zrezygnowałam nie uzyłam body prawie do msc wszystkie jak kupiłam tak spakowałam i odłozyłam oczywiscie sa jeszcze te kopertowe, duzo wygodniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 22.09.07, 13:15 Dokładnie, body nie są dobre na początek, a kaftanik u noworodka wcale się nie podwija, bo taki maluch niewiele się jeszcze wierci. wygodne są też pajacyki takie rozpinane na całej długości. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 22.09.07, 13:26 Dziekuje Z pewnoscia wiecie co mowicie Odpowiedz Link Zgłoś
moniamm Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 25.09.07, 15:02 moim zdaniem body sa duzo lepsze od kaftanika. moja coreczke ubieralam w body od urodzenia i nic jej sie nie stalo. mialam pare kaftanikow z polski i praktycznie ich nie uzywalam. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 22.09.07, 14:02 Ja z kolei polecam body wkładane przez głowę plus śpioszki. Body kopertowe dla mnie były niewygodne, bo długo się je zapina, co irytowało moje wierciuny. Natomiast wkładanie czegokolwiek przez głowę nie sprawiało mi trudności. Kaftaników użyłam przy dwojgu dzieciach może z dwa razy, jak mi przesikały cały zapas body. Dla mnie to bardzo niewygodne, założyć na to śpioszki czy pajacyk jest ciężko, bo się zaraz podwija i tak dalej. Moje się zresztą mocno kręciły od urodzenia i zaraz coś tam je gniotło. No i body lepiej trzyma pieluchę na miejscu, co nie jest bez znaczenia przy takich ruchliwych łobuzach. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 ojj nieprawda!! 22.09.07, 14:05 ze sie malo ruszaja,moja corcia byla ruchliwa ze hoho, kaftanika nie uzylam ANI RAZU! dla mnie byla to zupelnie zbedna zcesc garderoby,od razu wolalam body. poza tym nie wszystkie sa zakladane przez glowe jedne mialam rozpinane na calej dlugosci Odpowiedz Link Zgłoś
bu-mader Body... 22.09.07, 21:25 Ubieram dzieci od samego początku w body i nie widzę jakiegoś wielkiego problemu z zakładaniem-wiadomo,wszystkiego trzeba się nauczyć.Oczywiste jest,że w pierwszych dniach ręce się trzęsą Kaftaników używałam tylko przy pierwszym synku-jest z grudnia- zakładałam je na body jak było zimno,a na to pajacyk czy śpioszki...Aha-i w body nic nie przewieje plecków,bo są dobrze osłonięte.A kaftaniki-owszem,podwijają się.Przekonałam się przy obu synach.dla mnie tylko BODY!!! pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 23.09.07, 01:32 Sprawdzicie sami, co u będzie dla Was najlepsze. Bratowa wolała kaftaniki i śpiochy. Część koleżanek body. My mieliśmy (a raczej ja miałam okresy, że wolałam body i pajace i takie na kaftaniki i śpiochy. Wkładanie przez główkę szło łatwo, gdy najpierw podkładałam/lekko naciągałam ubranko na tył główki i potem, takie trochę naciągnięte przekładałam nad buzią. Bo naciąganie na całą główkę od razu jest męczące - i dla malucha, i dla rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 23.09.07, 01:43 Jak dla mnie, tylko body. Kaftaników używałam przy córce, ale w tamtych latach body jeszcze u nas mało dostępne [a może w ogóle niedostępne] były. Nawet jeśli dziecko mało ruchliwe, to i tak bardzo często samemu bierze się je na ręce [karmienie, odbijanie, przytulanie]i wtedy kaftanik wyciąga się z śpiochów, więc trzeba poprawić żeby nie uwierał. Ważne jest, aby body miało bardzo rozciągliwą dziurę na głowę, a także rękawki niezbyt obcisłe [trzeba własną rękę włożyć do rękawa, żeby przeciągnąć rękę dziecka, a w mało elastycznych, bądź też w zbyt ciasnych to trudna sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
eledhwen Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 23.09.07, 09:13 Polecam rozpinane na całej długości body (na tą porę z długim rękawem) a do tego półśpiochy - super rzecz, albo śpiochy zapinane na napki u góry i rozpinane w kroku. A na dwór - rozpinane bluzy i polarki, żeby łatwiej było zakładać, na śpioszki jakieś cienkie spodenki i czapusia na główkę. Gdy marzną stópki najlepiej sprawdzą się buciko-skarpetki, bo na takie małe stopy to samych butów nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
agawikk Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 23.09.07, 09:21 Ja noworodkowi zakładałam najczęściej body i śpioszki albo body z krótkim rękawem i pajacyka. Zakładanie body przez głowę w pierwszych miesiącach życia nie stanowiło dla mnie problemu. Noworodki mają małe główki a otwory na głowę są dosyć duże. Ważne tylko aby materiał sie rozciągał. Znacznie gorzej było z wkładaniem ubranek przez głowę jak mała podrosła. Kawtaniki też były bardzo praktyczne ale tylko na początku. Noworodki są raczej mało ruchliwe i koszulka nie podnosi się a łatwiej dostać się do pieluszki. Ja z koszulek byłam bardzo zadowolona bo moja córeczka często odparzała pupę i dużo czasu spędzała na przewijaku bez pieluszi, w samej koszulce i skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
klementynka81 Re: ubieranie niemowlaka - doradzcie 25.09.07, 14:02 przez pierwsz tyg u mnie najbardzije sprawdziły sie pajace rozpinane z przodu na całej długości wraz z nogawkami(spory wybór w tesco).Mozna najszybciej ubrać(wazne po kąpieli) i wygodnie nosić. Jak było chłodno to jeszcze body pod spód koniecznie zapinane kopertowo a nie przez głowe. Odpowiedz Link Zgłoś