marta_kam 25.10.07, 22:53 Moja córka skończyła 4 miesiące i zastanawiam się czy już mogę zacząć nosić ja w nosidełku. Na rękach trzyma sie prosto i główkę też już z łątwością utrzymuje samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agamamaani Re: Od kiedy można używać nosidełka 25.10.07, 23:00 w nosidełku nie powinno się nosić dzieci,. które same nie siedzą.. zbyt mocno działają na nie obciązenia osiowe ( nacisk na kręgosłup jest zbyt mocny) w pozycji pionowej możesz za to nosić w chuście wiązanej lub w kółkowej - np w pozycji brzuszek do brzuszka. i to rozwiązanie osobiście polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Nosidełka są be:) 25.10.07, 23:49 nie zgadzam sie, nosidelka sa bardzo be kup chuste jakakolwiek lub nosidlo miekkie mei tai Odpowiedz Link Zgłoś
marta_kam Re: Nosidełka są be:) 26.10.07, 21:19 Chustę chciałam kupić już dawno ale ortopeda (wizyta po pierwszym miesiącu) stanowczo mi odradził...więc zrezygnowalam i czekam kiedy będę mmogła posadzić Emilkę do nosidełka i pójść sobie gdzieś (np do sklepu) swobodnie, bez targania wózka czy fotelika samochodowego... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Nosidełka są be:) 26.10.07, 21:54 nie ma nic lepszego niz chusta i nawet najlepsze nosidlo nie jest w stanie jej zastapic, w chuscie mozesz nosic nawet 5 latki wiec na pewno warto jak ci chusta nie pasuje za bardzo to kup mei tai, jest to nosidlo ale miekkie wiec zdrowe dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: Nosidełka są be:) 26.10.07, 22:22 Jestem w szoku, ze ortopeda odradzil chuste... (chyba, ze ze wzgledu na Twoje zdrowie??) Chusta jest jak najbardziej polecama przez fizjoterapeutow, a nosidla odradzane. Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: Nosidełka są be:) 26.10.07, 22:24 najczęściej chusty odradzają lekarze, którzy nie mają zielonego pojęcia co to właściwie jest i traktują je jak każde nosidełko. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Co rozumiesz przez nosidełko? 26.10.07, 06:55 Jeżeli fotelik samochodowy to on służy tylko do jazdy samochodem. A po co Ci wogóle nosidełko w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
marta_kam Re: Co rozumiesz przez nosidełko? 26.10.07, 21:29 Nosidełka w domu nie potrzebuję, natomiast wydaje mi się że byłoby mi z nim łatwiej na krótkich zakupach gdyż fotelik samochodowy jest ciężki a targanie wszędzie wózka też nie jest poręczne (mieszkam w miejscu gdzie aby dotrzeć do większego sklepu muszę używać samochodu) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna302 Re: Od kiedy można używać nosidełka 26.10.07, 09:44 Nie nie, jeszcze nie kupuj, 4 m-ce to ze wcześnie, córcia na pewno jeszcze nie siedzi sama, kregosłup jeszcze nie jest dostatecznie mocny. Jak zacznie stabilnie siedzieć to wtedy. Dla przeciwniczek :ja uważam ze wysoki, silny tata na zakupach czy spacerze z nosidełkiem wygląda niezwykle interesująco )) A może właśnie dlatego powinnam być przeciwniczką? Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaani Re: Od kiedy można używać nosidełka 26.10.07, 11:26 > Dla przeciwniczek :ja uważam ze wysoki, silny tata na zakupach czy > spacerze z nosidełkiem wygląda niezwykle interesująco )) A może > właśnie dlatego powinnam być przeciwniczką? a jak pięknie wygląda tata z chustą BTW - tata z nosidełkiem może i wygląda interesująco, ale jak się popatrzy na wiszące w nim dziecko to się zal dziecka robi.. a w chuście dzieciątko elegancko sobie spi zazwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: Od kiedy można używać nosidełka 26.10.07, 11:31 Ja nosze od niemalze poczatku w (be) baby bjorn, udokumentowane mam od 11 tygodnia. Jak dluzej poczekasz z noszeniem, to jej nie udzwigniesz. Chyba, ze ten przystojny tata. )))) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiater4 Re: Od kiedy można używać nosidełka 26.10.07, 13:03 Ja synka nosiłam w nosidełku jak miał skończone 6 miesięcy. Nigdy nie wisiał tak jak ktoś tu napisał. Oczywiście w nosidełko go brałam sporadycznie np. jak byliśmy na wczasach. W sumie używałam go może miesiąc. Teraz ma już 8 miesięcy i jest za ciężki a poza tym zaczyna stawać. A mój lekarz ortopeda tak samo był przeciwnikiem chust jak i nosidełek. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Od kiedy można używać nosidełka 26.10.07, 21:56 nigdy nie wisilal??? nie wierze, sory, dzieci w nosidlach twardych wisza i nie ma na to rady ortopeda, ktory odradza chuste nie ma pojecia co to jest! dziecko za ciezkie? w chuscie mozna nosic dzieci do ilu sie chce! nie czuje sie wagi Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Od kiedy można używać nosidełka 26.10.07, 13:33 Nie zadawaj tu na forum takich pytań My nosiliśmy dziecko w nosidełku chyba właśnie po 4 miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
majadebij mniemanologia a dlaczego??!! 26.10.07, 13:53 po to jest te forum zeby wymieniac sie doswiadczeniami to bardzo wazne i zadawanie takich pytan to podstawa ja Majeczke nosze od miesiaca w nisidelku ma teraz 3,5 miesiaca. Po przeczytaniu paru postow troche sie obawiam ze to za wczesnie w sumie nie wiem co o tym myslec bo tu gdzie mieszkam to szybko nosza dzieci w nosidelkach??!! ZGŁUPIEĆ MOŻNA Majtosia moje szczescie jest juz ze mna od 10.07.07 Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: mniemanologia a dlaczego??!! 26.10.07, 14:05 Ja wiem, że po to jest to forum, żeby wymieniac się doświadczeniami - ale sa tu dziewczyny, które mogą chcieć straszyć mamy "nosidełkowe" ortopedą, zwyrodnieniami kręgosłupa, męczarniami dziecka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: mniemanologia a dlaczego??!! 26.10.07, 21:57 i tu masz racje, moze z wyjatkiem, ze nie chca straszyc a uswiadamiac mamy, ktore nie maja pojecia o chustach i ktore twierdzan ze nosidla twarde sa ok Odpowiedz Link Zgłoś
mamaslodkiejcorki Re: mniemanologia a dlaczego??!! 26.10.07, 22:19 i tu dam monikaa13 racje! Twarde nosidelka sa naprawde nie dobre dla dziecki, i dziecko nie moze sie w nim dobze ulozyc. Ja osobisce uzywam nosidelko i to od 3miesiaca, teraz ma corka prawie roczek,kupilam drogie nosideloko(bo tu musze powiedziec ze drosze jest lepsze), ja mam od baby björn, i corka nigdy nie wisi w nim, bo te nosidelko mozna dobze powiekszyc na nuszki i bioderka. Chuste tez uzywam bo Julia nie zawsze lubi byc w nosiedelku, i tez bardzo lubie ja nosic w chuscie. Czego nie wolno robic w nosidelku dziecko wsadzic w nie przodem, to znaczy ze jest plecami do ciebie odwrocone, to wykrzywia krzysz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: monikaa13 26.10.07, 22:21 Chyba tylko my tu jesteśmy takie chustomaniaczki, co na myśl o nosidełku dostają białej gorączki i niepotrafią pojąć, jak ktoś może nie mieć chusty Odpowiedz Link Zgłoś
mamaslodkiejcorki Re: do sabciass 26.10.07, 22:28 sabciass napisała: > Chyba tylko my tu jesteśmy takie chustomaniaczki, co na myśl o > nosidełku dostają białej gorączki i niepotrafią pojąć, jak ktoś może > nie mieć chusty normalnie mozna niemiec chusty, a ja ci powiem ze nie rozumiem takich kobiet jak ty, co sa odrazu na nie, a wogole wyprubowalas kiedys takie naprawde dobre nosidelko.? Nie wiem jakie macie nosidelka w polsce, ale ´w niemczech sa naprawde dobre te nosidelka i nawet przez lekarzy polecane. Tylko mowie ze musi byc dobre, takie gdzie dziecko nie wisi. Sa tez matki co mowia ze dziecko w chuscie wisi, albo je nie jest dobrze podtrzymane. Zawsze bedzia tu i tu minusy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: monikaa13 26.10.07, 22:28 ja ci napisze tak, kiedys bylam zafacynowana pewnym nosidlem o nazwie infant actice za 60zl, o matko ja sobie teraz o tym pomysle to mnie ciarki przechodza, zapytalam na forum tu, trafilam na forum o chustach i dostalam jasna odpowiedz jezeli nie chusta to tylko mei tai, poniewaz moj maz powiedzial, ze w chuscie za nic nie bedzie nosil malej, zdecydowalismy sie na mei taia i jestesmy zadowoleni, ja nie ma chusty jakby ktos myslal, ale jestem zwolenniczka chust i nosidel miekkich, bo mamy ktore nosza przekonaly mnie do tego i im uwierzylam kto nie chce niech nie wirzy i kupuje baby bjorn, reda castle (do tej pory nie rozumiem za co placi sie 300zl), infant active, womar i co tam jeszcze chce, ale jezeli choc jedna mama zastanowi sie nad tym co piszemy, to bede zadowolona pozdrawiam wszystkich cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: mniemanologia a dlaczego??!! 26.10.07, 22:23 dzieki, ze mnie popierasz, ale ja ciebie nie do konca, nie zgadzam sie w ogole ze stwierdzeniem ze nosidlo im drozsze tym lepsze, sory ale i beby bjorn za ponad 300zl i red castle sa to nosidla twarde i bardzo niezdrowe dla kregoslupa dziecka, dziecko w nim wisi i nkit mni nie przekona ze tak nie jest, bo widzialam w nich dzieci na zywo ja mam nosidlo miekkie za 150zl, o polowe tansze od baby bjorn, ale widze ogromna roznice w tym jak dziecko w nim siedzi nie chce nikogo negowac, chce tylko uswiadomic mamy, ktore sie wachaja co jest lepsze i niech same podejma decycje, ja tak zrobilam i dziekuje mamom, ktore poradzily mi MT Odpowiedz Link Zgłoś
mamaslodkiejcorki Redo monikaa13 26.10.07, 22:31 ja mam nosidelo za 350euro, i powiem ci ze moje dziecko nie wisi w nim. Zrobie jutro zdjecie i ci wysle, zebys zobaczyla jakie to jest nosidelko i jak dziecko w nim "wisi" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: Zdjęcia 26.10.07, 22:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=70845636&a=70858581 Co tu dużo gadać, tu wszystko widać Odpowiedz Link Zgłoś