22max2007 04.11.07, 16:26 Ile razy na dobę ściągacie mleko? A co w nocy - wstajecie żeby ściągnąć? Ile mililitrów udaje się Wam odciągnąć na raz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izoola Re: ile razy...? 04.11.07, 18:21 roznie, staram sie co 3 godziny, ale rozniascie to wychodzi...czasem co 2 czasem co 4 godzinki. srednio sciagam teraz 120-150ml, ale np po 5-6 godzinach udaje mi sie ok 230-250(to w nocy ) jagodowe sloneczko picasaweb.google.pl/jagodowe.sloneczko Odpowiedz Link Zgłoś
reninka72 Re: ile razy...? 04.11.07, 23:15 dopoki laktacja sie nie ustabilizuje (ok. 3 miesiaca) trzeba sciagac co 3-4 godziny, takze w nocy. Pozniej mozna sobie pozwolic na dlugie przerwy, ja np. obecnie sciagam tylko 4 razy na dobe z dluuuga przerwa nocna Odpowiedz Link Zgłoś
klub81 Re: ile razy...? 05.11.07, 18:52 Po 4,5 miesiaca sciagam co 4-5 godzin po ok. 150ml. Raz w nocy mam przerwe 6-7h. Odpowiedz Link Zgłoś
oliinka Re: ile razy...? 08.11.07, 16:34 Dziewczyny piszecie że po 3 miesiacach czy po 4,5 miesiącach mozna sciagać juz 4 czy 5 razy w dłuższych odstępach czasu takie duże ilosci mleka - a wczesniej czy stale ściągałyście też dużo , czy mniej - czy ścigałyście co 2 / 3 godziny też w nocy przez 3 czy 4 miesiące ? kiedy wiedziałyście że możecie robić dłuższe przerwy, czy ilość pokarmu od pocżatku była taka duża. Ja ściągam juz cały meisiąc i w sumie mam ciągle ten sam poziom, nie udaje mi się nic zwiększyć, ścigam na dzień 400 - 500 ml mimo że czasem ściagam nawet co godzine, wprawdzie mam problemy z nocą, ale dlaczego ilość mleka się nie zwiększa, za 1 razem udaje mi sie ściągać 50 - 60 ? niedługo się chyba poddam, piję dużo płynów, ściągam po 7 - 8 razy nawet 30 minut (na raz obie piersi) i nic, pomóżcie, jakaś zasuszona jestem ! Odpowiedz Link Zgłoś
klub81 Re: ile razy...? 08.11.07, 17:40 Na poczatku najlepiej sciagac co 2 gora 3h. Nawet jak wydaja Ci sie, ze nic juz nie leci, to kontynuuj sciaganie przez jeszcze kilka minut. W nocy tez trzeba wstawac na sciaganie, bo wlasnie nocne sciaganie pobudza laktacje. Oprocz tego pij sobie 3 razy dziennie herbatke laktacyjna - polecam Harbapolu. Pic duzo, ale bez przesady - slyszalam, ze to wcale nie pobudza laktacji. Tak mi poradzono w poradni laktacyjnej. Stosowalam sie do tych rad i udalo sie! Ale trzeba na to cierpliwosci... Ja jeszcze podawalam dziecku piers przed kazdym sciagnieciem i mimo, ze konczylo sie wrzaskiem po kilku pociagnieciach, to zawsze taka stymulacja dziala mlekopednie. Pozniej Dziec juz nie chcial piersi tknac, a mimo to mleka mam tyle, ze codziennie jestem w stanie przynajmniej jedna porcje zamrozic na "czarna godzine" Zycze powodzenia i NIE PODDAWAJ SIE, bo warto sie troche pokatowac na poczatku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
22max2007 Re: ile razy...? 08.11.07, 21:59 ściągam od 6.5 miesiąca - teraz juz 5-6 razy na dobe i w nocy wstaje tylko raz. Ale wcześniej starałam się trzymać tych 3 godzin i piłam się herbatkami do bólu. Może dzięki temu mam dwie szuflady mrożonego mleka, a teraz nadmiar wylewam... Odpowiedz Link Zgłoś
olicaja Re: ile razy...? 12.11.07, 21:01 Odciągam ponad cztery m-ce.Początkowo w dzień co 3 godz.,a w nocy dwa razy-ok.2.00 i 5.00. Potem tylko raz w nocy,a gdy Mała miała 3 m-ce przestałam odciągac w nocy.Jednak rano odciągałam dwa razy wiącej więc starczało na dwa razy.Potem zaczęłam w dzień odciągac co 4 godz. Teraz (Mała ma 5,5m-ca) odciągam 3 razy :8.00,15.00 i 22.00.Starcza na pięc karmień po ok 200ml czego Mała nie wypija wszystkiego.Chociaż jest z Niej ładny pulpecik.Ilośc mleka się nie zmniejszyła od początku pomimo,że zmniejszyłam ilośc odciągań.Po prostu następnym razem ,po ominięciu pory odciągania-było więcej mleka i tak zostało. Niedługo zacznę Ją dokarmiac zupkami,owockami więc już się nie martwię.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: ile razy...? 13.11.07, 20:10 Na początku co 2-3h (tak jak mały jadł), systemem 7-5-3. Stopniowo zmniejszałam ilość odciągań, teraz (mały ma 5 miesięcy) odciągam 3-4x na dobę czyli co 6-8h. 4x jak się obudzi w nocy, jeśli nie to 3x W zasadzie od 2 miesiąca bez względu na ilość odciągnięć ściągam ok 900 ml/dobę (na raz z obu piersi 200-320 ml). Najpierw mały zjadał mniej więc zamrażałam, ok. 3-4 miesiąca jadł ponad litr na dobę więc rozmrażałam a teraz znów zamrażam ok 150 ml dziennie Odpowiedz Link Zgłoś