Dodaj do ulubionych

zielone kupki

29.07.03, 21:17
moja coreczka od 1m-ca ma zielone cuchnace kupki o konsystencji
plastelinki,karmie ja piersia i mlekiem sztucznym.Na 3 dni musialam odstawic
mala od piersi i jak byla tylko na butelce kupki byly zolte i o normalnej
konsystencji,nie miala tez zaparc i smierdzacych gazow.Gdy zaczelam z
powrotem podawac piers wszystko wrocilo.Poza tym mala ma na skorze czerwone
plamy robilam jej testy pokarmowe i nie jest na nic uczulona.Moze nie
toleruje mojego mleka?prosze o opinie czym to jest spowodowane i czy moze
mam dziecko odstawic od piersi?Mala ma 3,5 m-ca.
Obserwuj wątek
    • betti3 Re: zielone kupki 01.08.03, 01:05
      Zielone kupki najczęściej oznaczają alergię pokarmową - tak np. jest w
      przypadku mojego malucha. Piszesz, że jak odstawiłaś ją na trzy dni od piersi
      to kupki wróciły do normy i te czerwone plamki na skórze - może to jednak jest
      alergia? Najlepiej skonsultuj to z lekarzem alergologiem. A swoją drogą, to
      jestem bardzo ciekawa na czym polegały te testy pokarmowe, które robiłaś - czy
      chodzi tu o zwykłą eliminację? Jeżeli nie to proszę o wskazówki jak je
      przeprowadzić. I jeszcze jedno- nie ma takiej możliwości, aby dziecko nie
      tolerowało Twojego mleka. Moje ma silną alergię pokarmową a i tak przede
      wszystkim ma zalecenie sporzywania mleka mamusi - to jest podstawa w leczeniu
      alergi pokarmowej, oczywiście przy założeniu ścisłej diety u mamy.

Pozdrawiam
      Betti
      • ankep Re: zielone kupki 01.08.03, 17:49
        Dziekuje za odpowiedz,jednak to nie jest alergia pokarmowa.Testy robilam z
        krwi dziecka na wszystkie alergeny pokarmowe,sa to testy odplatne kosztuja
        150zl.Oczywiscie bylam na wizycie u alergologa do ktorego ja rowniez chodze i
        alergia pokarmowa zostala wykluczona.Sa to jedyne testy ktore mozna zrobic u
        malutkich dzieci.Wczesniej pediatra stwierdzil ze to alergia na mleko i
        coreczka dostala mleko Prosobe(tak robia lekarze bo uwazaja ze jak wysypka to
        tylko na mleko),po ktorym dzieci maja niedokrwistosc(wg alergologa).Zobacze co
        mi powie pediatra do ktorego ide za 5 dni i dam Tobie znac.Na razie dalej
        karmie mala piersia i mlekiem NAN HA1 i jest bez zmian.Pozdrawiam Ania
        • madeyowa Re: zielone kupki 03.08.03, 15:03
          Cześć! Swojego syna karmiłam wyłącznie piersią przez 5 miesięcy. Moją córcię
          od 3 miesięcy też karmię tylko piersią. Obydwoje robili przez jakiś czas
          zielone kupki. Jest to zupełnie normalne i z tego co wiem świadczy o
          niedojrzałości układu pokarmowego. Moim zdaniem kupki będą normalne z czasem,
          tylko uważaj na to co jesz(żadnych potraw wzdymających typu fasolka, kapusta,
          groch czy napoje gazowane) i ogranicz spożywanie nabiału przynajmniej przez
          pierwsze 4 miesiące. A swoją drogą jeśli masz pokarm to po co dokarmiasz
          dzieciątko sztucznym mlekiem? Twoje mleko w zupełności mu wystarczy, a im
          częście będziesz dzieciaczka przystawiała do piersi tym więcej będziesz miała
          mleka. Zapewniam Cię, że Twoje mleko jest dla dziecka najlepsze i z pewnością
          mu nie szkodzi. Wiem co mówię, bo swoje pierwsze dziecko karmiłam przez 2 lata.
          Pozdrawiam !
          • maja252 Re: zielone kupki 04.08.03, 21:28
            hej

dzisiaj oglądałam program o niemowlętach i padł tam problem zilonych kupek u
            niemowlącia...jedna z przyczyn może byc niedorzywienie bardzo mnie to zdziwiło
            bo sama o tym nie wiedziałam ....może twoje dziecko ma zamało na
            piersi ...jesli chcesz to sprawdzić to spróbuj dokarmic dziecko przez kilka
            dni a sprawa sie wyjaśni ja mojego drugiego synka dokarmiałam od poczatku co
            nie zmienia faktu że karmiłam go piersia przez prawie rok ..potem sam sie
            odstawił...pozdrawiam Maja
            • ankep Re: zielone kupki 04.08.03, 22:13
              Dziekuje za rade,ja tak samo jak ty od poczatku dokarmiam mala butelka bo
              piers jej nie wystarcza.Moze to jest prawda z tym niedozywieniem bo na piersi
              to nie wiesz ile zje a jak ja karmilam przez 3 dni sama butelka co 2,5-3
              godz.i wypijala ok.120ml to kupy byly normalne i bylo wszystko w pozadku.
              Jutro ide do pediatry i zobaczymy co powie.Pozdrawiam Ania
              • alineczka Re: zielone kupki 05.08.03, 10:37
                Kiedy przechodziłam z karmienia piersią na butelkę to moja mała też robiła
                zielone kupki, lekarz powiedziała, że to normalne. Poza tym moje dwie koleżanki
                również tak mają - więc radzę nie traktować tego jak problem.
                Pa !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka