basik27 16.11.07, 15:31 Dziewczyny pomóżcie. Moja córeczka ma dopiero 6 tygodni, na jej ustach i języczku pojawiły się pleśniawki czym to usunąć, co jest skuteczne. Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alkara Re: Pleśniawki 16.11.07, 15:32 u mnie skuteczny okazał się aphtin ale mała miała 4,5 miesiąca.zadzwo może do przychodni czy można u takiego malucha ) Odpowiedz Link Zgłoś
drugijasmina24 Re: Pleśniawki 16.11.07, 15:48 Nasz obecnie 8,5 miesieczny synek mial je juz 3 razy.Poaga Fluconazol,na recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Pleśniawki 16.11.07, 15:49 Nie można. U 4,5 miesięcznego też nie można. Aftin to dość mocno stężony kwas borowy, niedozwolony do stosowania u dzieci poniżej 11 roku życia, co dopiero u niemowląt. Inna rzecz, że lakarze dość beztrosko przepisują ten preparat, a matki, w pełni zaufania do pediatrów, stosują nawet u noworodków. Producenci z jakiegoś powodu nie zamieszczają informacji o ograniczeniu wiekowym w stosowaniu tego leku. Jedynie ten producent stanowi chlubny wyjątek: www.farmina.pl/items.php?cat=&id=1. O zagrożeniach związnych ze stosowaniem kwasu borowego u dzieci było już na forum wiele, wystarczy pogrzebać w wątkach archiwalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
alkara Re: Pleśniawki 16.11.07, 16:00 Boże dobrze że mała miała pleśniaki tylko raz i przez trzy dni. Zaraz wyrzucę go z apteczki. dzięki. a swoją drogą chyba w aptece powinni się znać na tym co sprzedają, a z tego co pamiętam to na opakowaniu też nic nie było napisane o tych 11 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Pleśniawki 16.11.07, 16:17 No cóż ... To już temat na oddzielny wątek. Tak jak napisałam wyżej, jeden tylko z wielu producentów aphtinu podaje te informację. Farmaceuci powinni wiedzieć o ograniczeniu, podobnie jak lekarze. Kiedyś na forum Kosmetyki dziecięce porad udzielała pani Ewa Kamińska, farmakolog z Instytutu Matki i Dziecka. Napisała kiedyś, że świadomość potencjalnego ryzyka wśród pediatrów, zwłaszcza z małych ośrodków, jest bardzo niska i przy każdej okazji stara się informować o zakazie. Niewiele osób wie, że istnieje nawet zarządzenie ministra zdrowia o zakazie stosowania leków zwierających borany u dzieci poniżej 3 roku życia (popularny Tormentiol na przykład). Ale jak to w Polsce - nauka sobie, a praktyka sobie. Odpowiedz Link Zgłoś