gosto2 23.11.07, 22:41 dziewczyny czy podajecie swoim dzieciom zupki zrobione na wywarze czy osobno gotujecie mięsko i warzywa mój ma 11 miesięcy i nie wiem czy robię dobrze podając ma zupki gotowane na wywarze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
travka1 Re: co z tym wywarem??????? 23.11.07, 22:58 ja oddzielnie gotuje mieso,wywary z miesa sa niezdrowe , nie tylko dla dzieci a tym bardziej sa niewskazane jesli dziecko ma problemy z alergia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosto2 Re: co z tym wywarem??????? 23.11.07, 23:04 nie ma alergii i je smacznie ale skoro są nie zdrowe to może zacznę gotować inaczej dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: co z tym wywarem??????? 24.11.07, 10:26 Wg schematu żywienia wywar z mięsa można podawać po 6-tym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
malabju Re: co z tym wywarem??????? 24.11.07, 22:44 travka1 napisała: > ja oddzielnie gotuje mieso,wywary z miesa sa niezdrowe , nie tylko > dla dzieci chyba tylko dla wegetarianów przecież dziecko musi jeść mięso, gdyby wywar z mięsa nie był zdrowy to tak samo nie powinnaś dawać dziecku mięsa a to pierwszy krok aby twoje dziecko nabawiło się anemii przed ukończeniem 1 roku życia, to dopiero jest nie zdrowe oczywiście nie powinno się gotować na "tłuszczu" (czyt. tłustym mięsie) ale nie ma przeciwskazań aby dziecko nie jadło zupel ugotowanych na mięsie chudym, dobrej jakości co do alergii - jeśli Twoje dziecko jejj nie ma to nie masz co sie martwić na zapas, a jeśli ma to tak samo może dostać po przecieże z marchewki jak i po zupię na mięsie Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamnicka Re: co z tym wywarem??????? 24.11.07, 23:27 > oczywiście nie powinno się gotować na "tłuszczu" (czyt. tłustym > mięsie) ale nie ma przeciwskazań aby dziecko nie jadło zupel > ugotowanych na mięsie chudym, dobrej jakości dla dziecka lepsze jest tlusete niz nietluste jest wiele dzieci ktore nie jedza miesa i nie maja anemii Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: co z tym wywarem??????? 25.11.07, 10:51 poczytaj troche o wywarach,moze zapytaj lekarza...Takie wywary sa niezdrowe . Owszem dziecko musi jesc mieso chociaz w zoltku ma tyle samo zelaza ale to juz pomijam i nie zaglebiam sie w temat.Jezeli chodzi o dzieci z alergia to widze,ze nie wiesz za wiele w tym temacie.Moje dziecko ma alergie. Odpowiedz Link Zgłoś
evatka Re: co z tym wywarem??????? 24.11.07, 18:10 już mozna gotowac na wywarze,tym bardziej jesli nic sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: co z tym wywarem??????? 24.11.07, 18:29 pierwsza zupa jaka ugtowalam dziecku byla na wywarze miesnym, tak robie do dzis moje dziecie ma sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
gosto2 Re: co z tym wywarem??????? 24.11.07, 23:05 dzięki dziewczyny na was to zawsze można liczyć naczytałam się poprostu jakiś bzdur i tyle moje dziecko jej na wywarze i dalej będzie tak jadło pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamnicka Re: co z tym wywarem??????? 24.11.07, 23:29 nigdy nie dawalam wywarow ani warzywnych ani miesnych - gotuje na parze - nie wszystko ale przytlaczajaca wiekszosc nie wiedzialam ze wywary sa niezdrowe - po prostu nigdy ich nie lubilam Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: co z tym wywarem??????? 25.11.07, 16:33 to nie żadna bzdura że wywar jest niezdrowy - zwierzęta hodowlane są faszerowane antybiotykami i hormonami, te substancje kumulują się w mięsie i podrobach, a podczas gotowania rozpuszczają się w wodzie i reagują ze sobą - w rosołku który gotował się trzy godzinki mamy niezły koktajl mołotowa (nie wyczytałam tego w żadnej gazetce, jestem chemikiem). ja w ogóle nie gotuję zup na mięsie, nawet dla siebie i męża, jemy mięso w innej postaci, a zupy głównie przecierowe z samych warzyw, zabielone śmietaną, z odrobiną masła, oliwy, z grzankami, makaronem, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: co z tym wywarem??????? 25.11.07, 16:42 fakt. Kiedyś rosół był uważany za potrawę dla rekonwalescentów ale teraz to raczej tłusta woda z toksynami. Ale kiedyś zwierzęta trochę inaczej hodowano. Ja nie daję wywaru z mięsa swojemu dziecku i nie zamierzam-sama też wolę zupy przecierowe z samych warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
emkz Re: co z tym wywarem??????? 25.11.07, 16:53 Ja najpierw gotuję mięsko tak z 15 minut, żeby nie było surowe. Później wylewam tę wodę, szoruję garnek z 'szum', wkładam mięsko, wlewam nową wodę, zagotowuję i dodaję warzywka... Odpowiedz Link Zgłoś
olinka2007 Re: co z tym wywarem??????? 25.11.07, 20:24 O! I ja też tak będę robiła. Moja mama zaczęła w ten sposób gotować wszystkie zupy od jakiegoś czasu i są o niebo lepsze. Ja na razie dawałam słoiczkowe, bo nie miałam blendera. Teraz tak właśnie ugotuję mojej córci. Ma teraz 6,5 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś