ani-to-ja 10.01.08, 12:17 Witam! Moja 4 -miesieczna coreczka ma od jakiegos tygodnia ropiejace oczko, jest to jakis stan zapalny. Probuje to przemywac rumianek, ale efekt sredni. Poradzcie cos na ta przypadlosc. Z gory wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easy-lanza Re: ropiejace oczko 10.01.08, 12:27 hej!!moja malutka ma pięć miesięcy i też to przechodziła, było to związane z infekcją.lekarka nie polecała za bardzo rumianku zapisała na recepte super kropelki , sufaced naprawde praktycznie odrazu jej pomogły!a wogóle to podobno nbajlepsza jes sól fizjologiczna z apteki bez recepty...pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
annika32 Re: ropiejace oczko 10.01.08, 12:32 prawdopodobnie sobie zatarła i potem się nadkaziło bakteryjnie. Ja też przemywałam runiankiem i herbatą. teoretycznie przeszło, ale później wróciło Lekarka dała nam antybiotyk w kropelkach - biodacynę. Dopiero po tym przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
tata_wga Re: ropiejace oczko 10.01.08, 12:33 Mielismy podobnie - jedno oczko ropialo, ale synek mial wtedy ok 2,5 m-ca. Powodem ropienia bylo zakorkowanie kanalika lzowego. Proponuje wizyte u pediatry lub okulisty - jesli to infekcja to IMO ani rumianek ani sol fizjologiczna nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
majadebij powtarzam zapytanie o ropiejace oczka 07.03.08, 16:55 Bylam z corka na basenie wczoraj.Wieczorem ropialo jej tylko jedno oczko.Przemywalam sama przegotowana woda.Nie pomoglo ,vo rano obudzila sie z dwoma zaropialymi oczkami.Czy to moze byc od chloru? Odpowiedz Link Zgłoś
domi_rychlicka Re: powtarzam zapytanie o ropiejace oczka 08.03.08, 23:19 To jest bardzo zaraźliwe.Możliwe,że mała sama sobie przeniosła. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_d_13 Re: ropiejace oczko 07.03.08, 17:06 Moja córeczka (3 tyg) ma również ropiejące oczko. Pediatra skierował nas do okulisty, bo prawdopodobnie ma zatkany kanalik. Mówił również aby wkraplac sól fizjologiczną i na przemian przemywac oczko ziołami ze świetlika. Odpowiedz Link Zgłoś
zrospaczona5 Re: ropiejace oczko 07.03.08, 17:19 Mój synek też miał ropiejące oczka - przemywanie ziołami ze świetlika pomogło i narazie jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna9612 Re: ropiejace oczko 07.03.08, 23:37 Właśnie przerobiliśmy to w ub. tygodniu, potwornie ropiejące jedno oczko.Okulista przepisał krople Tobrex i Prednisolonum.Po 24h nastąpiła bardzo duża poprawa po następnych 48h nie było już śladu po ropce. Odpowiedz Link Zgłoś
marchan Re: ropiejace oczko 08.03.08, 09:17 było podobnie.Okulista dał krople tobrex i stwierdził,że najlepiej sama pomogę masując kącik oczka przy nosku i przemywając kilka razy dziennie solą fizjologiczną(można zakraplać lub jałowym gazikiem od zewnętrznej strony oczka ku noskowi,koniecznie zacznij od zdrowego oka,żeby nie roznosić infekcji). Odpowiedz Link Zgłoś
k.solska Re: ropiejace oczko 08.03.08, 21:29 Powinien to ocenić pediatra. Jeśli to infekcja bakteryjna, to prawdopodobnie przepisze krople do oczu z antybiotykiem (np. biodacynę, gentamycynę etc.), jeśli będzie miała wątpliowści to da skierowanie do okulisty. Do tego czasu przemywaj oczko solą fizjologiczną od wewnątrz na zewnątrz pomoże to utrzymać oczko w czystości, ale ropy raczej nie zwalczy. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: ropiejace oczko 08.03.08, 22:09 No właśnie, czy to jakiś wirus panuje, bo moja też dołącza do tych z ropiejącymi oczkami Odpowiedz Link Zgłoś
domi_rychlicka Re: ropiejace oczko 08.03.08, 23:22 Mój to miał po dwóch tygodniach po urodzeniu.To bardzo popularne,ale zwykle szybko przechodzi.Mi wystarczyło przemywanie przegotowaną wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
kanaviosta Re: ropiejace oczko 09.03.08, 01:19 lepiej pokazać to lekarzowi, przepisze jakieś kropelki na receptę. moje doświadczenia z rumiankiem w takiej sytuacji nie sa dobre- zarówno u mnie jak i u mojego dziecka przemywanie nasilało tylko swędzenie i pieczenie oka. rumianek pomagał raczej na problemy żołądkowe. na oczy dobry jest świetlik, ale nie wiem czy można go stosować u tak małego dziecka. w przypadku zakażenia bakteryjnego potrzebna jest wizyta u lekarza i odpowiednie lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kanaviosta Re: ropiejace oczko 09.03.08, 01:24 oko można przemywać solą fizjoligiczną w kropelkach- z zewnętrznego kącika do wewnętrznego; i tylko jeden ruch, przy następnym nalezy zmienić gazik (to ważne by nie potęgować zakażenia lub nie przenieść go na drugie oko). naprawde przynosi ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
kanaviosta Re: ropiejace oczko 09.03.08, 01:27 i nie trzeba się bać że zbyt duża ilość soli fozjologicznej bedzie szkodliwa. kilka kropelek zwilży oko i oczyści z zaschniętej wydzieliny. Odpowiedz Link Zgłoś