Dodaj do ulubionych

Pytanie do użytkowniczek maxicosi + bazy

14.05.08, 13:57
Mam zestaw maxi cosi cabrio fix i baza easybase, z tą nóżką. Póki
mały miał wkładkę dla noworodków było w zasadzie ok, ale teraz
wyrósł i jeździ bez. Problem polega na tym, że fotelik w bazie nie
jest w pozycji poziomej, tylko prawie pionowej. Mały już dośc dobrze
trzyma główkę, ale jak zaśnie to mu bardzo mocno leci do przodu.
Gołym okiem widac, że ta pozycja jest fatalna dla 3,5 miesięcznego
dziecka. Miałam nadzieję, że da się jakoś regulować kąt nachylenia,
ale mój mąż kategorycznie twierdzi, że nie. Że nózka ma być taka
długa, żeby baza nawet ciut wisiała nad siedziskiem, a fotelik można
wkliknąć tylko w tej jednej pozycji.
Jak jest u Was? Nie pytam o inne foteliki na innych bazach bo wiem,
że niektóre na pewno dadzą się regulować. Pytam konkretnie o maxi
cosi cabrio fix i bazę easybase (ew. isofix, bo to chyba to samo
poza mocowaniem). Może któraś z Was też ma...
Obserwuj wątek
    • kropka.kreska Re: Pytanie do użytkowniczek maxicosi + bazy 14.05.08, 17:42
      ja mam bez bazy - wlasnie ze wzgledu na te nieszczesna pozycje...
      corke wozilam bez bazy i dosyc mocno odchylonej pozycji
      potem pojawila sie baza
      potem znajomi kupili sobie cabrio z baza i dziecko wlasciwie siedzialo
      potem pojawil sie moj synek i pomysl dokupienia bazy
      ale nie podobala mi sie ta poizycja i nie zdecydowalam sie na zakup - obawiam
      sie ze maz moz emiec racje - oni tez swoja mala wozili mocno siedzaco czy spala
      czy nie uncertain
    • osa551 Re: Pytanie do użytkowniczek maxicosi + bazy 14.05.08, 18:00
      Masz chyba niestety rację, ja na razie wożę dziecko z tym podtrzymywaczem główki
      i na póki co nie zastanawiałam się co będzie dalej. Faktycznie jest prawie na
      siedząco, ale wydawało mi się, że główka większemu dziecku nie powinna "lecieć"
      podczas spania, ze względu na te boczne trzymacze. Sprawdzę jeszcze jutro bazę,
      bo noga jest regulowana i może po prostu trzeba ją opuścić?

Mam jeszcze fotelik Bebecara i sprawdziłam teraz, że on też nie jest "leżący" a
      jest o wiele gorzej zabudowany niż Maxi Cosi Cabrio. Mojej córce głowa na pewno
      nie opadała jak w nim jeździła. Kupiłam dla młodszego fotelik z bazą z powodu
      bezpieczeństwa, wygody i tego, że fotelik bez bazy załatwił mi pasy w poprzednim
      samochodzie. Jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby ktoś to zaprojektował tak bez
      głowy.

Ja mam pytanie dodatkowe, jeśli ktoś używa do tego fotelika stelaża od wózka
      Quinny Zapp - to czy macie problemy z wypinaniem fotelika ze stelaża. U mnie to
      bardzo ciężko "chodzi". A szkoda bo stelaż rewelacyjny i nigdzie nie muszę tego
      fotelika nosić, tylko z nim jeżdżę. Niestety własnie z wypinaniem fotelika ze
      stelaża się szarpię.
      • osa551 Re: Pytanie do użytkowniczek maxicosi + bazy 15.05.08, 12:54
        pomyłka w bazie, ja mam bazę easyfix a nie easybase. Moja baza jest mocowana na
        isofix. Jak się temu dzisiaj przyglądałam, wydaje mi się, że po wymontowaniu
        podtrzymywacza główka nie powinna lecieć i jest wystarczająco poziomo. Być może
        to kwestia bazy i tylnego siedzenia, ja mam dosyć głębokie i prawie zupełnie
        płaskie siedzenie z tyłu. Na stronie producenta jest baza danych samochodów do
        których pasują bazy i foteliki, może to sprawdź.
        • kroliczyca80 Re: Pytanie do użytkowniczek maxicosi + bazy 15.05.08, 19:50
          Gdzie na stronie maxi cosi jest informacja o samochodach? Znalazłam
          instrukcje i ogólne informacje, ale nic o autach. Jestem na
          algielskiej stronie www.maxi-cosi.com
          • osa551 Re: Pytanie do użytkowniczek maxicosi + bazy 15.05.08, 21:41
            www.maxicosi.nl/maxicosi/carselector.aspx?language=ot-en
            • kroliczyca80 Re: Pytanie do użytkowniczek maxicosi + bazy 17.05.08, 11:33
              To jest do easyfix, czyli ten wklik w siedzeniu. Nasze auto tam
              jest, ale my mamy bazę easybase, czyli przypinaną pasami. Ja można
              montować w każdym aucie.
              Nie wiem co robić. Nie ma mowy, żebyśmy jechali gdzies na wakacje,
              jak małemu ma być tak niewygodnie. Ja też nie mam ochoty przez kilka
              godzin podtrzymywać mu głowy. Bez sensusad
              • epb3 Re: Pytanie do użytkowniczek maxicosi + bazy 17.05.08, 23:49
                Fotelik jest dla bezpieczenstwa. Pionowa pozycja jest bezpieczniejsza od lezacej
                podczas wypadku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka