1mama1 14.06.08, 21:15 Proszę o poradę, mój maluszek ma 3 tyg. i zastanawiam się kiedy pierwszy raz powinnam go zaszczepić i na co? Jestem zielona w tym temacie. Proszę o pomoc, wizytę u pediatry mam dopiero 25.06. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: kiedy pierwsze szczepienia? proszę o pomoc! 14.06.08, 21:18 Po 6 tyg.od zaszczepienia w szpitalu czyli jak dziecko będzie miało 6 tyg. Położna środowiskowa nie mówiła kiedy,co i jak? Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: kiedy pierwsze szczepienia? proszę o pomoc! 14.06.08, 21:19 Ja skoczy 6 tygodni, wtedy powinnaś go zaszczepić zgodnie z kalendarzem szcepie. A a co? obowiązkowe: błonica, tężec, krztusiec, HIb i wzwB. Bezpłatnie trzy zastrzyki, płatnie w zależności od wersji jaką wybierzesz dwa lub jeden. Poza tym zalecane to rotawirus doustnie i pneumokoki oczywiście płatne obie. Odpowiedz Link Zgłoś
1mama1 Re: kiedy pierwsze szczepienia? proszę o pomoc! 14.06.08, 21:28 a te szczepienia obowiązkowe typu błonica, tężec itd. to kiedy należy wykonać? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: kiedy pierwsze szczepienia? proszę o pomoc! 14.06.08, 21:37 Jak już pisałyśmyw 6 tyg.życia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: kiedy pierwsze szczepienia? proszę o pomoc! 14.06.08, 22:36 I tak Twe dziecię w 6 tyg.życia będzie zaszczepione: I dawka na błonicę,tężec,krztusiec,I dawka hib, II dawka wzwb(żółtaczka inaczej) Albo wybierasz opcję szczepionek skojarzonych czyli 5 w 1 czy 6 w 1 i są one płatne do kupienia w przychodni albo w aptece. Koszt 6 w 1 ok.200 zł,a 5 w 1 ok.130-140 zł Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia27 Re: kiedy pierwsze szczepienia? proszę o pomoc! 14.06.08, 23:06 25 czerwca idziesz do pediatry i ona CI wszytko powie spokojnie)) ale tak jak dziewczyny pisaly w 6 tyg życia... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: kiedy pierwsze szczepienia? proszę o pomoc! 14.06.08, 23:26 Dziewczyny już odpisały, więc nie będę powtarzać, ale zastanawia mnie jedno - dziecko ma już 3 tygodnie, a nie było u ciebie położnej i pediatry z wizytą patronażową? Wtedy właśnie wszystko mówią min. o szczepieniach. Dość dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia27 budzik11 14.06.08, 23:37 moje dziecko ma już 11 miesiecy i do dziś dnia niebylo u mnie pediatry ani żadnej środowiskowej nic dodac nic ując......... Odpowiedz Link Zgłoś
1mama1 Re: budzik11 15.06.08, 00:09 no nie było u mnie nikogo, dlatego pytam Was, bo wiem, że mi pomożecie. Liczę też na fachową pomoc pediatry 25 czerwca, akurat maluszek równiutko skończy miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: budzik11 15.06.08, 00:43 www.fpz.nazwa.pl/akcje/szczepienia/szczepienia_20032008.pdf aktualny kalendarz szczepień... tu masz wszystko i możesz sobie poczytać do woli Odpowiedz Link Zgłoś
sister.ka Re: budzik11 15.06.08, 23:23 Odnośnie wizyty położnej. Trzeba samemu zgłosić dziecko do rejonowej lub inszej, wybranej, poradni D po powrocie do domu (powinni Ci to powiedzieć w szpitalu przy wypisie!)i wtedy umówić się na wizytę patronażową położnej (osobiście lub telefonicznie)Ta monitoruje sprawę szczepienia w 6tyg - sama umawia lub odsyła do przychodni celem umówienia wizyty u wybranego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: budzik11 15.06.08, 23:36 1mama1 napisała: > no nie było u mnie nikogo, dlatego pytam Was, bo wiem, że mi pomożecie. Liczę > też na fachową pomoc pediatry 25 czerwca, akurat maluszek równiutko skończy mie > siąc A np. witaminy D3 i K też nie dajesz? Bo recepty dostaje się właśnie podczas wizyty patronażowej. Tak z ciekawości - nie chcesz, żeby do ciebie przychodzili, dlatego nie zgłosiłaś dziecka w przychodni? Odpowiedz Link Zgłoś