anulana1 16.07.08, 19:21 Doradźcie co wybrac? co jest praktyczniejsze? Bo nie mam pojęcia! Nie znam minusów kojca ani plusów kojca, pomóżcie! dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siasiunia1 Re: co wybrac? łóżeczko drewwniane czy kojec? 16.07.08, 19:35 ja wybrałam dla małej łózeczko drewniane a od niedawna mała śpi w kojcu na wyjazdach. i tak z tego co obserwuje to w kojcu jak juz jest starsza mam wrazenie że jest bezpieczeniejsza bo nie uderzy się w szczebelki jak wstanie i spadnie. za to łóżeczko ma tą zaletę że przez te szczebelki widzi świat i nie chce być od razu wyjmowana z niego, można ochraniacz założyc (ona uwielbia sie na misie na ochraniaczu patrzeć) no i pytanie czy kojec może być 2 poziomowy? bo jednak ten wyższy poziom przez pierwsze miesiące jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
m.1.p Re: co wybrac? łóżeczko drewwniane czy kojec? 16.07.08, 19:50 Zdecydowanie drewniane.Przede wszystkim ma trzy poziomy,wyjmowae szczebelki[ale kojce też widziałam z otwieranymi bokami],i jak dla mnie[a raczej dziecka]wygodiejsze.My to drugie używamy tylko na wyjazdy Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Łóżeczko turystyczne 16.07.08, 20:25 Ja kupiłam łożeczko drewniane i łózeczko turystyczne(kojec) na wyjazdy.Do 8m mały spał w łóżczku drewnianym bez problemów.Potem zaczął się rzucac i walił główką i całym ciałem w szczebelki (ochraniacze nie wiele pomagały).Co chwilę budził sie z płaczem.Już chciałam przetransportowac go do naszego łóżka gdy przypomniałam sobie o łóżeczku turyst.Rozłożyłam go i teraz mały śpi w kojcu (ma 12,5m). Koleżanka kupiła tylko łóżeczko turyst.z podwyzszanym dnem (na allegro ok 160zł).Niestety mały śpi z nią w łóżku a łóżeczko leży złóżone za szafą.Więc dobrze ze nie kupiła drewnianego bo okazałby sie zbędnym meblem a tak moze chociaz na jakis wyjazd wykozystac turystyczne. Ja na twoim miejscu kupiłabym łóżeczko turyst.z powyzszanym dnem (można nim nawet delikatnie kołysać).Spokojnie zastąpi drewniane.A jeśli maleństwo bedzie spało z wami to złożysz łóżeczko i schowasz do szafy bo zajmuje mało miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: co wybrac? łóżeczko drewwniane czy kojec? 16.07.08, 21:04 My kupiliśmy łóżeczko drewniane, ale rzeczywiście dziecko w nim potrafi uderzyć głową o szczebelki, albo gdzieś tam się ręka albo noga zaklinuje... Na wyjazdy kupiliśmy łóżeczko turystyczne (kojec), 2 poziomowe i super się sprawdziło, mała przynajmniej o nic nie uderza. Tylko, że mniej świata widzi. Używamy i tego i tego. Odpowiedz Link Zgłoś
anulana1 Re: co wybrac? łóżeczko drewwniane czy kojec? 17.07.08, 08:43 dzięki za pomoc, mam już jakiś pogląd na sprawę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dusia25 Re: co wybrac? łóżeczko drewwniane czy kojec? 17.07.08, 11:30 No to ja jeszcze dołożę kilka argumentów za łóżeczkiem turystycznym. Ma dwa poziomy, ale odkąd młoda zaczęła się podnosić do siadu to trzeci (pośredni) poziom i tak wydawał mi się zbędny. W łóżeczku turystycznym możesz pobujać lekko takiego najmniejszego niemowlaka. Odpada wtedy konieczność usypiania na rękach. Jak już dziewczyny pisały wyżej, przy starszym niemowlaku nie ma ryzyka uderzania w szczebelki, zaplątywania kończyn w nie... Nauka wstawania przebiega bezpieczniej, bo siatka jest na tyle mocno naciągnięta, że można się po niej wspinać, a na tyle elastyczna, że amortyzuje upadającego (zsuwającego się) niemowlaka. Miałam w tej kwestii porównanie, bo młodą czasem wsadzałam do łóżeczka drewnianego u koleżanki i skończyło się to kilkoma bolesnymi upadkami. U nas w domu w łóżeczku turystycznym nie ma takich wypadków. No i łatwo się takie łóżeczko składa, czyści i przewozi. Możesz je zawsze ze sobą zabrać, bo złożone ma naprawdę niewielkie wymiary i wagę. A co do argumentu, że przez siatkę mniej widać niż przez szczebelki... Cóż, młoda odkąd siada i staje to i tak wygląda z łóżeczka ponad krawędzią więc dla mnie to niewielki mankament... Odpowiedz Link Zgłoś
monisia.k1 Re: co wybrac? łóżeczko drewwniane czy kojec? 17.07.08, 15:54 Ja też jestem za łóżeczkiem turystycznym. Kupiliśmy model coneco i jestem bardzo zadowolona, odnośnie postów powyżej, przez siateczke też co nieco widać, bo nie jest to jakaś czarna zasłona, tylko biała siateczka, także i ja widzę brzdąca i on mnie. Poziomy można zmieniać tak jak w drewnianych, a zamiast wyjmowanych szczebelków jest rozsuwane wyjście z boku. Zresztą bardzo przydatne, bo do czasu kiedy maluch spał na wyżsym poziomie, niższy słóżył za schowek :o))) hihihihi. Do tego trzeba dodać, że łóżeczko ma z jednej strony kółka, więc bez problemu możemy je przesuwać. A dodtego delikatne bójanie, o kótrym już ktoś wspominał, no i pozytywka, którą mój synek uwielbia :o) Odpowiedz Link Zgłoś
anulana1 Re: co wybrac? łóżeczko drewwniane czy kojec? 17.07.08, 17:04 no bardzo dziękuję za te opinie, więc teraz nie pozostaje mi nic innego jak kupowac łóżeczko turystyczne! dzięki, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dusia25 Re: co wybrac? łóżeczko drewwniane czy kojec? 17.07.08, 20:31 Tylko jak będziesz w sklepie wybierać model i firmę łóżeczka to sprawdź koniecznie czy materac będzie pasował. Turystyczne łóżeczko wyższy poziom ma "podwieszany" dodatkową warstwą podłoża, ale może to niestety spowodować, że twardszy, mniej elastyczny materac może tam nie wejść (bo boki tego podwieszanego dna są lekko zaokrąglone). My kupiliśmy na początek zwykły materac z gąbki (łóżeczko baby ono) i ten wchodził bez problemu. Ale po 8 miesiącach, jak młoda zrobiła się cięższa i zaczęła stawać w łóżeczku, zmieniliśmy na kokosowo - piankowy. W sklepie sprawdziliśmy, że na dolny poziom taki twardszy materac bez problemu wejdzie, ale na górny już nie (tak sobie to sprawdziliśmy, żeby wiedzieć, czy niepotrzebnie wydaliśmy 30 zeta przed urodzeniem młodej na materacyk piankowy). Odpowiedz Link Zgłoś