daria30.pl 06.08.08, 13:34 Po której ze stron powinno spać maleństwo? A może inny materac będzie lepszy. Wcale się w tym nie łapię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
partycja777 Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 14:19 póki dziecko tylko leży to na gryce, jesli zacznie juz wstawac to na kokosie. te materace grykowo-kokosowe mają specyficzny zapach, który z czasem oczywiscie wywietrzeje. warto kupic go wczesniej (miesiąc-dwa) i troche poprzewietrzac. Odpowiedz Link Zgłoś
patianiolek Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 14:38 Nie zgodzę się z Tobą Patrycja, odwrotnie -najpierw dziecko śpi na stronie kokosowej, bo ona jest twarda i zapobiega wadom postawy. A jak zaczyna już chodzić - to przewracamy na stronę gryczaną, bo ta strona ma grykę, czyli taką "kaszę", co powoduje, że leżąc na tym, masuje sobie nóżki, co ma dobry na nie wpływ przy chodzeniu. Sama mam ten materac - jest to chyba najlepszy materac dostępny na polskim rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
partycja777 Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 14:50 masz racje, przepraszam za wprowadzenie w błąd. moja córka uzywa cały czas tej strony kokosowej bo wlasnie jest sztywniejsza, a poza spaniem w łozeczku za bardzo tam nie spaceruje. i pewnie dlatego kojarzyłam ze w niemowlęctwie uzywała tej grykowej. sorki! Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 15:08 Gryka szeleści, kokos uczula. Nam poradzono kupić zwykły piankowy i stosować go do 1 roku życia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 16:30 Mi powiedzieli w sklepie, że najpierw kokos- bo łatwiej się odkształca, więc lepiej kłaść lżejsze dziecko; potem gryka- jak z malucha jest większy pulpet. Widać co sprzedawca, to inna argumentcja Odpowiedz Link Zgłoś
canwoman Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 18:44 cześć! ja też miałam kupić materac gryka-kokos, nie mogłam sie zdecydować jaki, Pani ekspedientka z Askotu poradziła mi niemiecki o 3 złote droższy i w zaufaniu odradziła kupno grykowo kokosowego ponieważ ostatnio mieli reklamacje, że właśnie w tego typu materacu ludziom rozmnożyły sie jakieś robactwa i musieli wyrzucić materac i dezynfekować pokój dziecka.Ja kupiłam ten niemiecki,wybór należy oczywiście do Was.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krysiia Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 18:48 moja córa spi na kokosie od początku i nic w nim sie nie lęgnie słyszałam ze wsząd, że materac ma być twardy, zresztą my też spimy na kokosie tylko dodatkowo mamy sprężyny, jest naprawde bardzo wygodny Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 19:12 Tylko że dziecko ma inny kręgosłup. My mamy S a dziecko przez pierwszy okres życia C. Odpowiedz Link Zgłoś
canwoman Re: Materac gryka - pianka - kokos 06.08.08, 22:01 Ten co ja zakupiłam też jest twardy,hipoalergiczny,wykonany tak ,że można go wyprać. Zresztą nie mam zamiaru spierać się , który jest lepszy a tylko przekazuję informację. Jak już napisałam wybór należy do nas samych.W każdym razie mnie ona przekonała. Odpowiedz Link Zgłoś