16.08.08, 18:21
witamsmile
nie udało mi sie znaleźć podobnego posta dlatego zadaje pytanie, mam
nadzieje ze sie nie dublujesmile)))
moja córka ma 10dni i spi zawsze z główka odwrocona w jedna strone.
nie wiem, czy jestem przewrazliwiona mamuśka, czy tez podkladac jej
np cos przy policzku zeby wymusic odwracanie glowki w przeciwna
strone, a moze przy takim malenstwie miesnie sa jeszcze na tyle
slabe, ze nie ma co panikowac , a stan ten samoistnie ulegnie
zmianie.
bede wdzieczna za rade
pozdrawiam serdeczniesmile)
Obserwuj wątek
    • katkapak Re: pytanie 16.08.08, 19:14
      mój synek tez tak miał...ale teraz (15tyg) już dowolnie przekłada główkę...
      ostatnio w książce o rozwoju psychicznym dzieci przeczytałam że to norma na
      początku, po prostu preferuje jedna stronę, tak samo jak jedna rękę może trzymać
      wyprostowaną a druga przykurczoną..."na supermena"...
      starsze dziecię, które będzie już wodziło za zabawkami łatwiej zachęcać do pracy
      na dwie strony... u mnie się sprawdziło...
    • kudlataewa Re: pytanie 16.08.08, 19:31
      Specjalistę nie jestem ale dziecko w tym wieku może układać główkę na jedną
      stronę (o ile z całą resztą jest wszystko w porządku - u mnie dzidzia miała
      asymetrię). Nie polecam (za moją rehabilitantką) układania czegokolwiek po
      jednej stronie - bywa wtedy wręcz odwrotny efekt (jeszcze bardziej kieruje się w
      tą stronę).
    • betty-226 Re: pytanie 16.08.08, 19:46
      To zapewne lekka asymetria pozostała po życiu płodowym. Można zachęcać maleństwo do odwracania główki na drugą stronę w czasie aktywności, choć tego na początku niewiele wink Ale podkładanie czegoś pod policzek faktycznie nie jest najlepszym pomysłem.
    • stefa66 spróbuj... 16.08.08, 20:25
      * odwrócić łożeczko w drugą stronę
      * jak ma jakieś zabawki w łóżeczku to zamień stronę
      * jak masz wzorzysty ochraniacz na łóżeczko zamień strony (moja córeczka patrzyła się na zwierzątka, jak zamieniłam strony zaczęła obserwować z drugiej strony)
      * staraj się wykonywać wszystkie czynnośći przy dziecku, raz na lewo, raz na prawo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka