capricorn79 05.10.08, 17:21 Karmie piersią, mój 3 tyg.maluszek ma kolki, piłam herbatkę z kopru ale nie omaga mu. Teraz chcę ją jemu podać do popicia. Tylko pytanie ile w butelce i ile razy dziennie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apagnes Re: Ile herbatki na kolki? 05.10.08, 18:22 ja swojej córce dawałam herbatkę o nazwie PLANTEX do kupienia w aptece. opakowanie kosztuje około 10zł(10sztuk)no i jest w saszetce więc nie ma problemu.stosuje sie ja 1 raz dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
987ania Re: Ile herbatki na kolki? 05.10.08, 19:59 uważaj bo plantex ma cukier, poza tym koper i ta herbatka u mojej córki powodowały jeszcze większe kolki. Odpowiedz Link Zgłoś
capricorn79 Re: Ile herbatki na kolki? 06.10.08, 09:50 o kurcze, to lepiej nie podawac?? Ja mu dawałam 2 razy po 25 ml Uff ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
987ania Re: Ile herbatki na kolki? 07.10.08, 22:16 nie każde dziecko ma uczulenie na koperek. U mnie i u wielu osób się nie sprawdził ale i znam takie dzieci, którym pomógł. Na kolki pomogła u mnie suszarka i colocynthis 9CH po 5granulek na dzień rozpuszczonych w 10ml wody. Dla mnie to lek cud, pomagało natychmiast. Musisz znaleźć własny sposób. Jeśli chcesz to napisz do mnie na priv. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
cordoba70 Re: Ile herbatki na kolki? 09.10.08, 10:31 Witam. A co to za sposób z suszarką?! O co chodzi? Pozdraewiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sunshineq Re: Ile herbatki na kolki? 09.10.08, 12:28 Ja mam córeczkie z kolką. Próbowałam już chyba wszystkiego i nic Chciałabym sie dowiedziec co to takiego te: colocynthis 9 CH? i jak to działa? Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: Ile herbatki na kolki? 09.10.08, 22:54 Colocynthis 9 CH? Moja matka to bierze na lumbago Odpowiedz Link Zgłoś
asika81 Re: Ile herbatki na kolki? 10.10.08, 00:09 na kolki dobry jest Plantex jedna saszetka +50ml wody-1 na dzien wiecej tylko wzmoże prykanie. Ja daje tez herbatke ułatwiajaca trawienie i robie przy kapieli okłady z gąbką+ciepła woda na brzuszek-dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
sunshineq Re: Ile herbatki na kolki? 10.10.08, 19:45 No właśnie czytałam, ze to jest na lombago, wiec czy można to podawc dziecku na kolkie? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 zero 10.10.08, 08:13 Podajac herbatke, zwlaszcza karmiac piersia, sama generujesz sobie problemy, ktorwe mylnie mozesz interpretowac jako kolki. Noworodki wieczorami maja napady nerowowsci, chca byc przy piersi non stop , placza, i nie jest to objaw kolki, ale taka natura malego czlowieczka. Wprowadzajac wowczas butle z czymkolwiek, lub smoczek, zaburzasz odruch ssania i problemy z ssaniem piersi i rzekomymi "kolkami" nie tylko nie ustapia, ale jeszcze sie nasila, bo dziecko zacznie sie jeszcze bardziej awanturowac przy piersi, odmawiajac ssania, skad juz prosta droga do dokarmiania i przejscia na butle, co wsrod ludu mylnie nazywane jest "mam za malo pokarmu". Zaakceptuj ten etap zycia swojego dziecka, pozwol mu ssac piers do woli, nos na rekach, nie odkladaj do lozeczka, jesli budzi to protest dziecka, kup chuste i nos, karmiac jednoczesnie. I przy okazji dajac dziecku poczucie bliskosci i bezpieczenstwa. Ten etap niedlugo (max. za kilka tygodni) minie, zachowanie Twojego dziecka jest bardzo typowe dla tego wieku, nie ma sensu wyglupiac sie ze smoczkami i herbatkami. Chyba, ze karmisz mieszanka, wowczas nie wiem, co zrobic, ale tez, zamiast herbatki wybralabym chuste. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: zero 10.10.08, 08:17 Tak,i wychowa dziecko wiecznie wiszace na piersi,fajna rada nie ma co.No i fanka chusty opczywiscie,kotra dobra na wszystko jest jakos moje dziecko ssace smoka rownie dobrze ssalo piers i nie zaburzylo to laktacjii,odruchu ssania itp. Podanie cherbatki nie jest zbrodnia Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: zero 10.10.08, 08:25 A co zlego w ciaglym wiszeniu noworodka przy piersi? Taka natura malutkiego niemowlaka , taka jego potrzeba. To nie jest sytuacja na wieki, ale na kilkutygodniowy, moze kilkunastotygodniowy etap w rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
pianet Re: zero 14.10.08, 17:52 z tą nerwowością wieczór chyba nie masz racji, bo moja córeczka - 4 tygodnie - płacze wieczór i to raczej kolka, bo się pręży i jest cała czerwona wtedy. a to ciągłe przystawianie do piersi nie wiem czy ma sens, bo ja akurat nie mam tyle pokarmu, i jak ona już poje i potem znów bym ją przystawiła za pół godziny, to jej nic nie leci (jest strasznym głodomorem i potrezbuje dużo zjeść) i wtedy się znów denerwuje. wiec mój sposób to po prostu smoczek, jakaś herbatka (u nas pomaga plantex) i jakos musimy się pomęczyć do 22-23 aż brzuszek przestanie boleć i reszta nocy jest już ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: zero 14.10.08, 21:07 > a to ciągłe przystawianie do piersi nie wiem czy ma sens, bo ja > akurat nie mam tyle pokarmu, i jak ona już poje i potem znów bym ją > przystawiła za pół godziny, to jej nic nie leci Tutaj akurat się mylisz, bo pokarm zawsze jest w piersi, a już napewno po półgodzinie. Przy długim ssaniu wiadomo, że nie tryska fontanna, ale zawsze kilka kropel dziecko zciągnie. Jak mój synio był kilkutygodniowy potrafił ssać nawet kilka godzin ciurkiem, odkładany plakał, a przy piersi zawsze się uspokajał. Teraz to juz tylko wspomnienie bo oczywiście z tego wyrósł (6miesięcy), poprostu na początku bardzo często tak wygląda karmienie, herbatki do niczego nie są potrzebne. Smoczek według uznania, ale wiele dzieci ssących smoczek awanturuje się przy piersi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi071984 Re: Ile herbatki na kolki? 14.10.08, 21:15 w butelce gdzieś 20 ml ale polecam plantex nie likwiduje kolki ale zmniejsza ból a tak wogóle to polecam zagraniczny środek sab miałam taki sam problem teraz moje córeczka ma 7 tygodni i kolek prawie nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
klepska Re:sab simplex 14.10.08, 21:40 a moja po Sab simplex miała zielone kupy a jak odstawiłam to są żółte musztardówy.... Odpowiedz Link Zgłoś