madziulka1990 05.02.09, 14:08 witam moja corcia zawsze jak spi ma spocona glowke czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_ludzini Re: pocąca sie główka 05.02.09, 15:06 Główka mojej córci tez była wiecznie spocona jak spała i jak jadła. Martwiło mnie to również, pytałam lekarzy, ale zupełnie ich to nie niepokoiło, niektórzy wmawiali mi że ją przegrzewam, co było nieprawdą. Teraz Julcia ma 8 m-cy, też się jeszcze poci, ale już nie tak jak kiedyś. Czytałam że nadmierna potliwość może wynikać z nadmiaru albo z niedoboru wit. D3. Zrobiłam małej badanie poziomu tej witaminy we krwi i faktycznie okazało się, że prawie 10-krotnie przekracza normę. Lekarze jednak nie wiązali tych dwóch rzeczy ze sobą. Teraz już nie podaję jej tej witaminy (zgodnie z zaleceniem lekarza), Julcia jednak już tak się nie poci. Teraz myślę, że nie ma się o co martwić, ważne, żeby Twoja córcia dużo piła. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka1990 Re: pocąca sie główka 05.02.09, 15:37 dziekuje bardzo za odpowiedz tez slyszalam o tej witaminie ale juz dlugi czas jej nie podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
beira75 Re: pocąca sie główka 18.02.09, 19:22 Moja córka , obecnie 8 miesięcy, nadal się poci okropnie. Najgorsze są wyjścia na spacer bo główka w czapkach jest mokra, wiatr zawiewa i znów zakatarzona. W sierpniu współczynnik wapniowo-fosforowy też miała podwyższony, przestałam podawać vit. d3 na 6 tygodni. Wyniki powróciły do normy ale nadal się pociła. Tak dopytywałam się pediatry co to może być i ona wreszcie powiedziała mi w listopadzie że to CHYBA problem metaboliczny i dała skierowanie do poradni metabolicznej. Zapisałam Nas do CZD do dr.Rowińskiej. Właśnie jesteśmy po 1 wizycie i szok!!!!!!! Pobrali małej krew i mocz do badań, wyniki dopiero za 6 tygodni, ale mamy początkowe zalecenia: Ja dieta niskofosforanowa, córka ograniczyć ryż i kukurydzę tylko kaszka manna,a i konsultacja u neurologa i endokrynologa. Śmiejemy się z mężem, że zanim dziecko skończy rok to zaliczymy wszystkich specjalistów, ))) Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: pocąca sie główka 20.02.09, 09:13 A ile Pani podawala kropelek wit D ?? U mnie sie troszke poci i nie wiem czy z nadmiaru (choc podaje tylko jedna) czy z niedoboru?? Choc moze byc zupelnie inny powod. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: pocąca sie główka 20.02.09, 09:17 jesli jej nie przegrzewasz (za wysoka temp. w pokoju, gruba kołderka, grube śpiochy) to przyczyna moze byc tez niedobór lub nadmiar wit. D3 Odpowiedz Link Zgłoś
a-asienka Re: pocąca sie główka 20.02.09, 09:22 Mojemu synkowi (obecnie 5 miesięcy) też bardzo pociła się główka nie tylko podczas snu, ale też przy jedzeniu. Lekarka powiedziała, że taka jego uroda. Spróbuj może tak mocno jej nie przykrywać, gdy śpi, albo po prostu spytaj pediatry, bo może jest to objaw jakiejś choroby... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
orlik.a Re: pocąca sie główka 20.02.09, 10:24 Mój mały pocił się przy jedzeniu i okazało się że to początek krzywicy. Zwiększone dawki wit D załatwiły sprawę i przestał się pocić... Odpowiedz Link Zgłoś