ewuncia.a 05.03.09, 18:00 Czy są tu mamy dzieciaczków w wieku mojej córci, które jeszcze nie stają i nie stoją? My za tydzień idziemy do neurologa - pediatra zalecił tak na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja-pl Re: 10,5 m-ca i nie staje 05.03.09, 19:02 A chodzi ci o samodzielne stanie-czy w ogole nie chce stac jak go podtrzymujesz?Jezeli chodzi o samodzielne stanie to ma jeszcze czas nie panikuj.Czasem dzieci ida na nogi jak maja 12miesicy lub jeszcze pozniej.Znajomej synek zaczal dopiero chodzic jak mial 16 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
teresai33 Re: 10,5 m-ca i nie staje 05.03.09, 19:17 Są. Mój syn 7 marca skończy 11 miesięcy i jeszcze nie staje na nóżki, tzn. nie podnosi się do pionu i nie utrzymuje ciężaru ciała na stopach. Ja nie przepadam za lekarzami, więc narazie bacznie go obserwuję i zbieram na ten temat informacje np. w necie. Synek dopiero miesiąc temu zaczął się przemieszczać samodzielnie za pomocą pupy albo brzucha, wcześniej pełzał tylko wokół własnej osi i do tyłu, więc mam też nadzieję, że trochę później niż rówieśnicy, ale jednak stanie na własnych nogach. Mam prośbę: czy mogłabyś się odezwać w tym wątku po wizycie u neurologa i zdać z niej relację? Bardzoooo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: 10,5 m-ca i nie staje 05.03.09, 19:49 teresai33 napisała: > Mam prośbę: czy mogłabyś się odezwać w tym wątku po wizycie u > neurologa i zdać z niej relację? Bardzoooo proszę. Oczywiście. Odezwę się. Wizytę mamy za tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
natalka_12_pl Re: 10,5 m-ca i nie staje 05.03.09, 21:09 moze ty z meżem tez zaczeliście póżno chodzic takie rzeczy są dziedziczne moja natala ma 11 miesiecy i zaczeła chodzic już w 8 miesiącu ale ja i mąż też tak zaczeliśmy niemartw się przyjdzie taki dzień że wstanie i pójdzie i dopiero zaczna sie kłopoty Odpowiedz Link Zgłoś
karbala Re: 10,5 m-ca i nie staje 05.03.09, 21:32 moja corka 31 marca konczy rok i nawet nie mysli o stawaniu. kiedy ja sadzam nawet nie prostuje nozek tylko kuli je. kiedy chce ja postawic nie prostuje ich. nie wiem czy mam sie martwic? mysle sobie, ze taka jej natura. czekam spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: 10,5 m-ca i nie staje 05.03.09, 21:51 na wszelki wypadek to powinien cie skierowac za pare miesiecy... chyba ze jakies inne wskazania zauwazyl.. panstwowo czy prywatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: 10,5 m-ca i nie staje 06.03.09, 08:25 oda100 napisała: > chyba ze jakies inne wskazania zauwazyl.. > panstwowo czy prywatnie? Lekarz państwowy, ale do neurologa przyjdzie nam iść prywatnie. Natomiast pediatra nawet nie zbadał małej pod tym kątem, czy coś jest nie tak (a jeśli jest to dlaczego) z córci rozwojem ruchowym. Kwestia ta wypłynęła spontanicznie podczas rozmowy na rutynowej wizycie i wtedy lekarka na wszelki wypadek kazał iść do neurologa. Także nie miała szans zauważyć niczego niepokojącego. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek1234 ja chodziłam jak mialam 15 miesiecy 05.03.09, 21:58 a bylo to 28 lat temu.zadnych neurologow-jestem wczesniakiem z 31 tyg. jaka ja bylam zwinna i rozwinieta ruchowo ze szok. przescigalam we wszystkim inne dzieci.moja mama sie smiala ze ja nie chodzilam tylko od razu biegalam. teraz to inna sparawa zero sportu.kapec ze mnie nie martw sie na zapas. jesli cie to uspokoi to idz do neurologa i powiedz mu o tym ale mysle ze szystko jest oki Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: 10,5 m-ca i nie staje 07.03.09, 14:24 Jak to jest z tymi lekarzami - wczoraj byłam z małą prywatnie z powodu przeziębienia, które ją dopadło. Poruszyłam kwestię jej rozwoju ruchowego. Lekarka stwierdziła, że mała ma się rozwijać swoim tempem i nie widzi potrzeby wizyty u neurologa. Ja oczywiście pójdę, ale gdyby coś z małą było nie tak no to przecież lekarka chyba by nie zajęła takiego stanowiska. Mam mętlik w głowie. Boję się tylko, żeby neurolog niepotrzebnie jakiejś rehabilitacji nie zlecił, bo mała książkowo powinna robić już to, czy tamto. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: 10,5 m-ca i nie staje 08.03.09, 14:37 Może jeszcze któraś mam wypowie się w tym wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_krzysia Re: 10,5 m-ca i nie staje 08.03.09, 15:04 to chyba bardzo indywidualna sprawa ale jak Cie to bardzo niepokoi to sprawdź ja mam inny problem, bo K ma prawie 7 mies i juz staje Odpowiedz Link Zgłoś
parasolka Re: 10,5 m-ca i nie staje 08.03.09, 17:28 10.5 miesiaca i MA WSTAWAC? to chyba jakies nie porozumienie??? i jeszcze z wizyta do neurologa? dzieci roznie sie rozwijaja i 10, 5 to stanowczo za wczesnie zeby sie martwic dlateczgo nie wstaje.Dzecko ma siada do roku czasu a chodzic do 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bambola8 Re: 10,5 m-ca i nie staje 08.03.09, 23:30 Mój synek ma 10,5 m-ca i nie staje, tzn. trzymany np. pod pachy nie ustawia nóżek do stania, nie próbuje utrzymywac ciężaru ciała na nogach. Też się martwię, byłam u neurologa, mamy rechabilitację i podobno synek ma po prostu takie tempo rozwoju. Dodam że nie siada samodzielnie, ale posadzony siedzi pewnie. I jak leży na plecach to w ogóle nie próbuje unosic główki i barków do góry. No martwię się strasznie tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: 10,5 m-ca i nie staje 09.03.09, 06:51 Nie rozumiem, lekarz stwierdził, że dziecko ma takie tempo rozwoju i jednocześnie zlecił rehabilitację - przecież to stoi ze sobą w sprzeczności !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kir32 nie staje czy nie podpioera 09.03.09, 09:43 Właśnie czy to dziecko nie staje czy nie ma odruchu podpierania? Bo to że nie staje czy nie stoi to nic niezwykłego. Dzieci powinne stawać po 12 miesiącach. Gdy robią to za wcześnie koślawią sobie biodra i potem jest chodzenie do lekarzy bo stawy, bo kregosłup. Jeżeli nie staje to się nie martw jezeli jest to problem z podpieraniem tj bierzesz dziecko pod pachy i dziecko majac nóżki na podłodze stara się stawać na nich albo nawet chodzić to rzeczywioście może być problem do korekcji. Bo odruch podpierania to występuje już u dzieci 4-5miesięcy, tyle że to nie stanie. Kolejny odruch to usztywnianie kregosłupa gdy dziecko sadzasz a ono usztywnia pupę i dąży do pionu. Brak tych odruchów może świadczyć o opóźnieniu rozwoju ruchowego ale to jest do skorygowania i dziecko pewnie nadrobi Odpowiedz Link Zgłoś
carolina3 Re: nie staje czy nie podpioera 09.03.09, 10:37 Witam,ja mam synka w wieku twojej córci co prawda mój staje od ukończenia 10m.sam siada od 9m.ale jak miał 4 miesiące to byliśmy u kilku neurologów( skierowała pediatra oczywiście prywatnie), mały krzywił główkę dość znacznie i tak jeden neurolog stwierdził przykurcz i opóźnienie ruchowe drugi że nie ma przykurczu ale nie słyszy albo nie widzi itd itp szkoda mówic mały był niepotrzebnie rehabilitowany Vojtą.potem znalazłam naprawdę dobrego neurologa który po prostu powiedział mi abym dała dziecku czasu samo wyrówna straty i nadrobi zaległości i tak się stało.chcę powiedzieć że jeśli cię coś niepokoi i masz się martwić to idź do neurologa ale dobrego żeby niepotrzebnie ciebie i dzieciaka nie straszyć męczyć.Osobiście jednak uważam że twój maluch ma jeszcze czas zaczekała bym miesiąc dwa.(najważniejsze że przejawia chęć przemieszczania się i jak to mówiła nam p.doktor nie ważne jak ale że się przemieszcza)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: 10,5 m-ca i nie staje 12.03.09, 12:26 Jesteśmy po wizycie u neurologa. Lekarz stwierdził, że wszystko w porządku od strony neurologicznej. Mała ma po prostu takie tempo rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś
teresai33 Re: 10,5 m-ca i nie staje 12.03.09, 13:17 no i bardzo dobrze! my się narazie też do neurologa nie wybieramy, bo syn z dnia na dzień robi postępy w rozwoju ruchowym (chociaż są to raczej małe kroczki niż kroki milowe Odpowiedz Link Zgłoś