asienka28035 19.03.09, 12:45 witam wszystkie mamusie...mam pytanie co się daje dziecku na tace? wiem że kieliszek,różaniec,pieniążek...co jeszcze się i co oznacza dana rzecz? pozdrawiam i czekam na pomysły Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matysiaczek.0 Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 12:52 kieliszek? różaniec? pieniążek? a cóz to za czrodziejskie zestawienie? pomijam, ze nie kumam "na tace"..pewnie znowu jakieś zabobonne typu "nie ścinać włosków przed ukończeniem roku" Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 12:54 Przepraszam, o czym ty w ogóle mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulusi Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 12:55 To taki zwyczaj że niby co wybierze to taką będzie osobą Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 12:56 Ale co wybierze? Jaki zwyczaj? O co w ogóle chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 12:58 chyba dajesz tace dziecku, na której jest to co wyżej, dziecko wybiera różaniec i oznacza, ze będzie religijnym człowiekiem...tak myslę, ale pierwsze słyszę o czymś takim...czary z mleka czyli Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulusi Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 13:03 Jedną z tych rzeczy którą się przed nim położy.Kieliszek-będzie do niego zaglądał,różaniec-duchowny,pieniądze-kariera będzie dla niego ważna.Trochę to śmieszne ale tak niektórzy robią,to forma zabawy na przyjęciu urodzinowym. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 13:07 Aha. Pierwsze słyszę To może lepiej nie kłaść kieliszka? Różańca może też... Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 13:12 pieniążki, pieniążki kłaść dziewczyny! i nic innego Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: roczek-pytanko:) 19.03.09, 13:19 Proponuję dolarka, euro i funciaka Tylko karty kredytowej nie kłaść!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brazbol Re: roczek-pytanko:) 20.03.09, 22:38 ) dla mnie to fajna zabawa wiem, że oprócz kieliszka, różańca i pieniążka kładzie się jeszcze książkę, która ma świadczyć o tym, że będzie dziecko bardzo mądre Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: roczek-pytanko:) 20.03.09, 22:45 Wcześniej tego zwyczaju nie znałam ale tu, w Wielkopolsce jest taka tradycja. W listopadzie i mojego synka to czeka Z tego co kojarzę to kładzie się przed dzieckiem: różaniec - religijny, książkę - oczytany, długopis - nie wiem - jakis literat może? pismak? , kieliszek - no wiadomo..., grube pieniądze (w papierku) - będą dla niego najwazniejsze i drobne pieniążki (monety) - czyli tak normalnie, nie będzie zachłanny. Odpowiedz Link Zgłoś