morusek_easy 12.04.09, 17:34 czy ktoś używa u niemowlaczka aspiratora do odciągania wydzieliny z noska? Jak to działa i czy jest skuteczniejsze od gruszki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mewa416 Re: aspirator do noska 12.04.09, 17:46 Oczywiście - aspirator to świetna rzecz, gruszka u nas w ogóle się nie sprawdzała. Mam taki który nazywa się frida, zastanawiałam się też nad kupnem katarku - takie cudo do podłączania do odkurzacza - podobno jest świetne przy dużej ilości wydzieliny Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka_x0 Re: aspirator do noska 12.04.09, 17:51 ja używam nos frida bardzo dobre ale dużo osób poleca katarek Odpowiedz Link Zgłoś
el.dorotka Re: aspirator do noska 12.04.09, 18:01 czy ktos moze mi napisac jak działa katarek i ile kosztuje ? no taki do odsysania wydzieliny ? Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka_x0 Re: aspirator do noska 12.04.09, 18:34 katarek działa tak ze podpina sie go do odkurzacza wiem brzmi groznie ale jest to mala siła ssaca a kosztuje w granicach 50 -60zł Odpowiedz Link Zgłoś
mama-mag Re: aspirator do noska 12.04.09, 20:21 Ja z początku używałam fridy - myślałam - kurcze co za cudo wymyślili, a nie ta gruszka...dopóki nie kupiłam "katarka" - jest rewelacyjny, frida przy katarku wymięka. Nie stosuję go jednak przy codziennej higienie noska, ale na czas choroby, gdy nosek jest bardzo zapchany jest wręcz super. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika1978 Re: aspirator do noska 12.04.09, 20:24 My używamy fridy od urodzenia, a gruszka do niczego się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
myszabw Re: aspirator do noska 12.04.09, 20:43 No niestety gruszka to nie odciąga nawet tego co widać w nosku, a co tam czasem jest czego nie widać! Ja stosuję odciągacz Marimer wraz ze sprajem tej samej marki. Moim zdaniem oba są doskonałe, tak do kataru jak i do codziennej pielęgnacji. Spraj rozpuszcza wydzielinę i łatwiej ją odciągnąć. Odciągacz ma tę zaletę, że końcówkę można poddać sterylizacji, co jest wygodne w przypadku gdy używa się odciągacza dla dwójki dzieci. Końcówkę odciągacza przykłada się do dziurki noska, tak że jej czubek wchodzi nieco do dziurki, drugi koniec wkłada się do swoich ust i pociąga powietrze. Bez obaw! nic nam nie wpadnie do ust, bo za końcówkę wkłada się kawałeczek watki, która działa jak filtr. Moje dzieci nie pozwalają sobie odciągać noska gruszką, kręcą główkami, odpychają rękę, płaczą, a Marimerka nie tylko tolerują, ale nawet są nim bardzo zainteresowane, dzięki czemu bez problemu można nim zadziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: aspirator do noska 12.04.09, 22:19 Katarek. Jedyna skuteczniejsza metoda to odsysanie prózniowe w szpitalu Ale katarek przyjemniejsz w użyciu dla dziecka i rodziców. Siła ssania odkurzacza jest zredukowana do bezpiecznej dla malucha i nie namęczysz się zasysając jak w tych innych apiratorach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaboryska2 Re: aspirator do noska 13.04.09, 11:37 Podepnę si z pytaniem - jak mocno można wciągać/zasysać powietrze używając Fridy??? Bo jak lekko wciągam to nic nie leci. Jak ciągnę mocno to wyciągam meega glutka ale mały się przy tym bardzo denerwuje i okropnie płacze... Nie robię mu przypadkiem krzywdy???? Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: aspirator do noska 13.04.09, 12:04 Nie robisz. U mnie ja nie odsysam fridą, bo nie mam takiej siły, robi to mój nie-mąż. Słowem musze kupic katarek Odpowiedz Link Zgłoś
igna-sia Re: aspirator do noska 13.04.09, 13:09 Ja też ciągnę z całej siły. Strasznie męczące Możesz przetestować na sobie jeśli chcesz się upewnić, że to bezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
malwisul co do gruszki.. 13.04.09, 13:44 Dziewczyny co wy gadacie, gruszka jest przydatna jak to powiedział mój lekarz do... lewatywy ( co prawda nie próbowałam )a co do pytania to ja używam aspiratorka Fridy no i ogólnie gdyby nie to że moja mała przy nim strasznie płacze i się wyrywa to działa dobrze ale na codzień używam patyczków tylko jak ma katar ( czyli teraz ) to biorę aspirator Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: aspirator do noska 13.04.09, 14:46 Nie zrobisz krzywdy na bankAno fridą ani katarkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ula2689 Re: aspirator do noska 13.04.09, 12:39 ja gruszką wogóle nie umiałam się posługiwać.kupiłam fridę i jestem bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: aspirator do noska 13.04.09, 17:36 katarek.pl/ mialam fride, sopelek i katarek. do drobnego katarku sopeleki i frida wystarcza, katarek do duzego katarzyska, ktory ciezko odciagnac frida Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaki4 Re: aspirator do noska 13.04.09, 18:07 używałam fridę-jest niezła,ale na 100% sprawdził się katarek to jest rewelacja polecam Odpowiedz Link Zgłoś
set_ka1 Re: aspirator do noska 13.04.09, 21:08 Mam dwojke dzieciaczkow i uzywalam i uzywam FRIDE Z drugi to nawet sie zagapilam i nie kupilam od razu. Zaskoczyl nas katerek w swieta i niestety splywal na plucka i skonczylo sie obustronnym zapaleniem pluc teraz nie wyobrazam sobie bez fridy zadnego wyjazdu. Mnie jakos ten katarek przeraza Odpowiedz Link Zgłoś
katsly Re: aspirator do noska 13.04.09, 22:15 Ja używam NoseFrida i sprawdza się on rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula29 Re: aspirator do noska 13.04.09, 22:20 u nas gruszka się nie sprawdzila, moze tez i dlatego ze od razu uzywalam fridy. Raz mi się zdarzylo za mocno pociągnąc i wyciągnełam glutka z krwią i mocno się wystrasyłam wiec na sile tez nie ma co. Od tamtej pory, wpuszczam dzieciom po kropelce soli fizjologicznej do noska i kłade je na brzuszku. Glutki spłyna do przodu a fridą delikatnie je wyciągne, nie mecząc przy tym siebie i dziecka Odpowiedz Link Zgłoś