Dodaj do ulubionych

homeopata?

14.04.09, 13:51
mam pytanie do mam dzieci alergicznych - co sądzicie na temat homeopatii??
korzystacie z usług lekarza - homeopaty? polecacie? odradzacie? (nie pytam o
konkretnych lekarzy tylko ogólnie o homeopatii). Jeśli leczycie dzieci u
takiego specjalisty to macie efekty takiej terapii?
Obserwuj wątek
    • olifra Re: homeopata? 14.04.09, 15:10
      nie korzystamy, ale musiałysmy oczywiście kiedys "takową modę" wypróbować. Efekt
      - cała homeopatyczna apteczka wylądowała w smietniku. Dla mnie porażka, zwykłe
      naciąganie ludzi, szkoda czasu i pieniędzy.
      • ona.ja Re: homeopata? 15.04.09, 23:58
        My od kilku dni jesteśmy na lekach homeopatycznych z powodu alergii. Na efekty
        trzeba poczekać. Ale jestem dobrej myśli. Też jestem ciekawa co na temat
        homeopatii sądzą inne mamy, bardziej w tym temacie doświadczone.
        Pozdrawiam
        • mamaboryska2 Re: homeopata? 16.04.09, 09:56
          Kochane mamy, według Wikipedii homeopatia to zwykła bajka, polegająca na
          rozcieńczaniu substancji aktywnej do tego stopnia, że już nic z niej nie
          pozostaje w "lekarstwie" a jedynie jest tam woda, która w magiczny sposób
          pamięta ową substancję aktywną. Ostatnio pojawił się szereg artykułów
          piętnujących homeopatię jako nieskuteczną metodę, naciąganie naiwnych ludzi itp.
          Polecam poszukać trochę w internecie - ja skutecznie zostałam zniechęcona...
    • pacynka27 Re: homeopata? 16.04.09, 19:01
      Co prawda nie z alergii ale...
      leczę dziecko homeopatycznie od kilku lat. Efekt jest taki że syn od 4 lat nie
      brał ani razu antybiotyku mimo iż miał przez "zwykłego" lekarza zapisany kilka
      razy.
      Jeśli lek nie pomaga to znaczy że został źle dobrany a nie to że homeopatia jest be.
      Ja nie zamierzam rezygnować z leków homeo bo po prostu DZIAŁAJĄ i co ważne nie
      mają skutków ubocznych.
      • embeel Re: homeopata? 16.04.09, 19:37

> Jeśli lek nie pomaga to znaczy że został źle dobrany a nie to że homeopatia jes
        > t be.
        no właśnie cały w tym problem, ze zbyt wielu lekarzy ma w swoim tytule
        'homeopata'. A prawdziwego, który znajdzie czas i dobrze dobierze lek, ze świecą
        szukać...
      • olifra Re: homeopata? 16.04.09, 20:13
        a nigdy nie przyszo ci do głowy, ze ten lekarz co przepisywał antybiotyki robił
        to niepotrzebnie, tak jak wielu konowałow przepisuje je na wyrost. dla mnie
        argument, ze nie brało dziecko antybiotyku przez 4 lata dzieki homeopatii jest
        pusty. moje tez nie brało i to bez homeopatii. my mamy odpowiednich "zwykłych"
        pediatrów i tyle.
        • pacynka27 Re: homeopata? 16.04.09, 21:51
          Wiem, że wielu lekarzy przepisuje antybiotyki bez potrzeby ale akurat nie TEN smile
          W dodatku to najlepszy pediatra jakiego znam. Kiedyś mi się w święta dziecko
          pochorowało. Jechaliśmy na pogotowie w dwa kolejne świąteczne dni. Dwie różne
          diagnozy, dwa różne antybiotyki. Na szczęście kolejny dzień już nie był
          świąteczny. Pojechaliśmy do TEGO i inna diagnoza, antybiotyki nie potrzebne a
          dziecku u dziecka po kilku godzinach poprawa.
          Po diagnozę idę tylko do TEGO lekarza, po leki do homeopaty smile
    • epreis Re: homeopata? 16.04.09, 19:30
      ja nie, kuzynki córka ma silną skazę białkową, do 3 roku życia była na bebilonie pepti, zero nabiału i non stop zyrtec, inhalacje jakimiś lekarstwami na astmę bo oprócz skazy ma alergię na pleśnie i jakieś inne jeszcze "pyły"

non stop brała albo antybiotyki, albo 2x dziennie inhalowana była..

kuzynka się wkurzyła, pojechała do jakiegoś homeopaty do zielonej góry, od kilku miesięcy mała przyjmuje leki homeopatyczne- i żadnych innych lekarstw, nie kaszle, nie smarka się, z bebilonu pepti przeszła na zwykły bebilon 2 i zaczyna pomału jeść nabiał...

myślę, że to kwestia indywiduwalna- na jakiego hompeopatę trafisz, czy będziesz się stosować do jego zaleceń i od waszego przypadku
      top jak z lekarzami...też kwestia indywidualna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka