Dodaj do ulubionych

Chodzi na 9 miesięcy?

01.12.03, 10:46
Ciekawa jestem, czy wasze 9-miesięczne bomble też już chodzą? Moja Łucja (4
II 2003) chodzi już pewnie od 2 tygodni, a pierwszy swój samodzielny krok
postawiła zanim skończyła 9 miesięcy. To wczesne chodzenie wprowadziło mnie
i moją rodzinnę w osłupienie. Wszyscy się zastanawiają czy chce dorównać
starszemu rodzeństwu, czy to poprostu taki "charakterek".
Czy Wasze pociechy styczniowo-lutowe też są takie, pełne energii i garną się
do życia? smile
Obserwuj wątek
    • dondon Re: Chodzi na 9 miesięcy? 01.12.03, 10:51
      Moja Anielka jest z czwartego maja , za trzy dni konczy siedem miesiecy.Staje
      przy meblach od tygodnia a od trzech tygodni raczkuje.Siedziala juz w piatym
      miesiacu podnoszac sie swobodnie z brzucha.W oslupienie mnie i rodzine wprawila
      ale jeszcze bardziej w przerazenie bo za nia nie nadazam.Starszy synek nie byl
      takim nicponiem , a ona?Tylko wkladalaby palce do kontaktu , ciagnela
      kable.Moja mama mowi ze do szybkiego rozwoju motorycznego mogl przyczynic sie
      basen na ktory chodzi od trzeciego miesiaca , ale czy aby napewno/W koncu to rz
      w tygodniu pol godziny.
    • mamarcina Re: Chodzi na 9 miesięcy? 02.12.03, 08:42
      to chyba nic nienormalnego. moja ania ma 7,5 m-ca i raczkuje i naprawdę jestem
      tym zaskoczona bo starszy syn robił to mając 12 m-cy. poza tym ona nie bardzo
      lubi siedzieć ; tylko raczki i jszcze stanie na nogach (z moją pomocą) ale nie
      weim co będzie dalej! pewnie też zacznie wszystko szybciej.
      wniosek: dziewczyny tak mają!
      pozdrawiam!
      • skylight Re: Chodzi na 9 miesięcy? 02.12.03, 15:20
        Moja jest z 6 lutego, co prawda potrafi sama wstać - bez żadnego podparcia ale
        jescze nie chodzi - na razie ćwiczy utrzymanie równowagi. RAczkuje już długo,
        także początkowo wydawało mi się, ze będzie wcześnie chodzić ale nie u
        wszsytkich dzieci proces utrzymuwania rónowagi trwa tak szybko jak u Ciebie.
        Sama jestem ciekawa czy na święta zroi pierwszy krok ?! Tak po cichu to bardzo
        bym chciała....
        A Tobie gratuluję tak wczesnego chodzenia dzidzi - mimo wszystko to rzadkość !
        pozdrawiam.
    • umargos Re: Chodzi na 9 miesięcy? 02.12.03, 16:23
      Znam osobiście taki przypadek...dziecka chodzace za rączke i przy meblach w
      wieku 8 miesięcy i samodzielnie zaraz po skończeniu 9 miesięcy (czyli w
      poczatkach 10 miesiąca życia) moja sporo młodsza siostra tak miała...to się
      zdarza :o))) Ale uważaj na dziecko, bo moja siostra majac 1,5 roku umiała
      przejść przez 1,5metrowy płot :o)))
      Pozdrawiam
      Ula
      • aga173 Re: Chodzi na 9 miesięcy? 02.12.03, 22:34
        Mój starszy synek zaczął chodzić w wieku 10,5 m-ca a Kacperek z 03.02.2003
        wstał mając 8 m-cy i teraz chodzi w łóżeczku i za raczki chociaż w ostatni
        piątek zrobił sam 3 kroki ale na tym koniec(jutro skończy 10 m-cy) myślę że do
        świąt zacznie chodzić.
        Pozdrawiam Aga
        • dondon Re: Chodzi na 9 miesięcy? 03.12.03, 08:45
          wlasnie o to chodzi.Niby jestem dumna z małej ze tak ładnie się rozwija , taka
          bystra i fajna.Ale przy Bartku to przynajmniej mialam czas dla siebie.Anielka
          mnie czasem przeraza - robi juz kupe rzeczy w strasznie szybkim tempie a
          jednoczesnie rozumek ma rozny niz starsze o pare mies. dzieci i np nie rozumie
          nunu czy nie wolno.Musze miec oczy naokolo glowy , a o zaleglosciach na
          studiach nie wspomne.jest ciagle w ruchu , codziennie czyms zaskakuje.Szczerze
          mowiac daje sobie z nia rade ale ledwo ledwo..
    • mamasita Re: Chodzi na 9 miesięcy? 03.12.03, 10:51
      Moj synek biega majac 11 miesiecy, ja chodzilam w wieku 9 miesiecy. dzieci
      teraz przy tym ile rodzice sie z nimi bawia i stymuluja zaczynaja szybciej
      chodzic.
    • mama-zazu Re: Chodzi na 9 miesięcy? 03.12.03, 17:41
      Zuza tez zaczęła chodzić w 8 miesiącu. Teraz ma 11 i już biega. Natomiast mój
      starszy brat zaczął chodzić w 7 miesiącu.Pozdrawiam Agula
    • majkaki Re: Chodzi na 9 miesięcy? 03.12.03, 18:30
      Mój synek jest z 13 marca. Raczkuje od 4 tygodni, staje przy meblach i
      próbuje się przy nich przemieszczać. Muszę dodać, że jest bardzo duży: ma 80
      cm długości i waży ponad 11 kg (do 6 m-ca ssał tylko pierś i na dodatek ma
      skazę białkową). Chyba nie ma reguły kiedy dziecko zaczyna chodzić czy
      raczkować, bo gdy porównamy kilkoro dzieci w wieku trzech lat, to już nie
      rozpoznamy, które zaczęło chodzić w wieku 7 m-cy, a które w wieku 12 m-cy.
      Pozdrawiam. Maja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka