Dodaj do ulubionych

Leworęczność?

17.04.09, 19:15
Witam,
Bardzo proszę o opinię doświadczone mamy.
Mój 2-miesięczny synek od urodzenia układa główkę na lewą stronę. Od niedawna przewraca się tylko na lewy bok. Gdy próbuje coś chwytać, robi to tylko lewą rączką. Czy na tak wczesnym etapie życia można określić, czy dziecko będzie leworęczne?
Czy mogę go już w jakiś sposób przyzwyczajać do życia w "świecie praworęcznych"? Oczywiście nie mam zamiaru stosować metod typu przekładanie na siłę do prawej rączki.
Czy po prostu zostawić to swojemu biegowi i jedynie obserwować dziecko?
Bardzo dziękuję z góry za pomocne rady smile
Obserwuj wątek
    • zazou1980 Re: Leworęczność? 17.04.09, 19:36
      on może ma asymetrię ułożeniową jak moja młoda, bo to którą ręką będzie narabiał
      się gdzieś ok. 3 roku życia klaruje...
      • wielka_stopa Re: Leworęczność? 17.04.09, 19:48
        A jak to się objawia, czy potrzebna jest rehabilitacja? Byliśmy w tym tygodniu
        na USG bioderek i ortopeda powiedział, że wszystko jest ok, że jest silnym i
        zdrowym chłopakiem.
    • angelika1978 Re: Leworęczność? 17.04.09, 19:52
      To prawdopodobnie asymetria, mój syn też np. ma lewą rączkę dominującą, ale to
      trzeba skonsultować z neurologiem, mnie do niego skierowała pediatra, a neurolog
      zalecił odpowiednią pielęgnację tj. układanie zabawek z dwóch stron,
      przestawienie łóżka odwrotnie, podsuwanie zabawek ze słabiej aktywnej strony
      itp.Nic takiego to się wyrównuje, ale potrzebna jest stymulacja.
      • skierka27 Do autorki wątku:) 17.04.09, 21:40
        Ja radze tak: połóż małego na pleckach,postraj się to zrobić w chwili,kiedy jest spokojny.Pozwól mu swobodnie leżeć.I teraz tak: jeśli leżąc prosto,lewa nóżka(kolanko) kieruje się bardzo wyraźnie,niemalże dotyka lewej rączki(łokcia)-czyli ciałko wygina się w literkę C,gdzie brzuszek literki,to strona prawa-wówczas konieczna jest rehabilitacja,bo jest to typowa asymetria.(Może być też odwrotnie,w prawą stronę.)

Jeśli jednak dziecko ma tylko tendencje do układania się na jedną stronę,czy obracania,to nie jest nic złego.Moja młoda upodobała sobie od urodzenia lewą stronę.Na lewo układała główkę,na lewym boku spała,na lewy bok się najpierw odwracała,lewą rączką wszystko chwytała,lewą rączkę najpierw trzymała w buźce itd.Ja jestem fizjoterapeutą,ale z ręką na sercu mówię,że nie robiłąm z tym nic.Z czasem młoda sama zauważyłą prawą stronę i dziś już obie lubi tak samosmilePozdrawiamsmile
      • agar2208 Re: Leworęczność? 17.04.09, 21:44
        Jeżeli synek układa główkę na lewą stronę i obraca się też przez lewą, to
        najlepiej skonsultować się z neurologiem. Większość dzieci tak ma, że ma
        ulubiona stronę. Trzeba stymulować, tą druga też.
        Neurolog zadecyduję, czy wystarczą ćwiczenia i stymulacja w domu, czy potrzebna
        będzie rehabilitacja.
        U nas obyło sie bez rehabilitacji, neurolog pokazała nam co i jak i sami
        ćwiczyliśmy.
        Jednak nieraz ćwiczenia w domu nie wystarczają.
        • elzbieta_1983 Re: Leworęczność? 18.04.09, 09:52
          leworęczności nie stwierdza się w tym wieku. Po drugie: po co dziecko
          przestawiać?????????????? W szoku jestem, że jeszcze takie myśli ludzie mają. Że
          niby co? Jak praworęczne to ok, bo większość taka??
          Echh.. Moja córa ma 10 miesięcy nadal częściej bierze w lewą rączkę wszystko co
          się daje itp i ok, nie robię problemusmile
    • veeronka Re: Leworęczność? 18.04.09, 17:47
      My cały czas stymulujemy tą "drugą stronę" synka i jest wyraźna poprawa. Co do
      przewracania się z brzuszka na plecy tylko przez jedną rękę... mąż przewrócił
      synka z powrotem na brzuszek przez drugą rękę i powiedział: "to teraz obróć się
      przez tą rączkę" i synek się obrócił smile pewnie bardziej zadziałało pokazanie, że
      jest jeszcze druga ręka, niż polecenie wink (synek ma 3 m-ce)
      • rzasik Re: Leworęczność? 19.04.09, 11:45
        Proponuję udać się do lekarza, najlepiej jakiegoś sprawdzonego neurologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka