Dodaj do ulubionych

dwumiesięczne dziecko

25.04.09, 14:50
Mam małe pytanko, czy można sadzać dwumiesięczne dziecko u siebie na kolanach
oparte o brzuch; pytam gdyż zauważyłam że mojemu maluchowi nudzi się już
ciągłe leżenie, proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • elzbieta_1983 Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 14:59
      nie można, szkoda młodego kręgosłupa. W ogóle nie powinno się dziecka sadzać a
      zaczekać aż samodzielnie usiądzie. Do zrobienie to jest, serio. Ja młodej nie
      podparłam nigdy żadną poduszką etc., nie sadzałam i jak miała 8 miesięcy i 2 dni
      usiadła samodzielnie. Teraz ma 10 i wstajesmile oczywiście samodzielniesmile
    • podkrecone Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 15:14
      Moja tez nie leżała zbyt długo zresztą do tej pory strasznie nie lubi sie nudzic
      ja sadzałam oczywiscie przytrzymując ją dobrze i główke też moja uwielbiała
      wylegiwać się u mnie przy piersiach brzuszkiem do brzuszkasmile
    • jusiaaa5 Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 15:16
      A czy można np. w pozycji półleżącej; dodam jeszcze że mała zaczęła dziś trzeci
      miesiąc.
    • podkrecone Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 15:17
      oczywiście jest różńica między notorycznym ciągłym sadzaniem dziecka a tym jeśli
      się mu na chwile pokaże świat z innej perspektywy dodam że w 7 miesiącu mała
      zaczęła siadać już prawie samodzielnie i na dzień dzisiejszy mała jest zdrową
      silną babką stoi chodzi też już prawie sama
      • elzbieta_1983 Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 20:54
        oczywiście wszelkie problemy kręgosłupowe nie wychodzą od razu. Na to czeka się
        latami, oczywiście w dorosłym życiu składa się na masę różnosci ale nikt nie
        myśli o tym, co rodzice mu zafundowali w okresie niemowlęcym.
        Więc decyzja rzecz jasna i tak do Ciebie należy. Tylkojak pisze podkrecone-
        chwilowe pokazywanie świata z innej perspektywy uczy dziecko, że jak się
        pomarudzi, pokrzyczy etc.to rodzice zmiękną i będą je sadzać. Genialne to to nie
        jest. Poczytaj forum z fizjoterapeutą,m trochę o sadzaniu już było (choć nie
        wiem czy ktoś wpadł na pomysł sadzania 3 miesięcznego dziecka). Link do tego
        forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1017
        • elzbieta_1983 Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 21:00
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=72633282&a=72815532
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=91357949&a=91357949
    • forencka Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 21:14
      Taka pozycja półleżąca jak w foteliku samochodowym chyba nie jest zabroniona,
      przeciez nie siedzi na pupie tylko tak się w łódeczke składa. Moja tez juz nie
      chciała leżeć i robiłam jak Ty, wszystko gra.
      • elzbieta_1983 Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 21:22
        generalnie to nic nie jest zabronione tylko nie wszystko na dłuższą metę
        przynosi korzyść dziecku. ale jak wygoda rodziców ważniejsza to szkoda dyskusji
        • majjeczka77 Re: brawo elzbieta_1983 25.04.09, 22:03
          wszedzie liberalizm w kazdej dziedzinie zycia to okropne!!!zgadzam
          sie z toba elzbieta_1983 nie mozna na 100% jak masz watpliwosci
          zapytaj pediatre to ci to wyjasni jak chlop krowie jak krzywde
          dziecku mozna zrobic
        • weviorka Re: dwumiesięczne dziecko 25.04.09, 22:14
          Pozwolisz że zapytam: w jakiej pozycji Twoje dziecko jadło zupki czy
          kaszki? Jeśli oczywiście karmiłas łyżeczką zanim Twoje dziecko
          usiadło?
          Gdyż ja mojego na siłe tez nie sadzam ale swego czasu kupiłam
          bujaczko lezaczek i młody często w nim "siedzi" miedzy innymi
          podczas jedzenia.
          Sam nie podnosi sie jeszcze z pozycji leżącej ma 5,5 miesiaca ale z
          pół lezacej owszem.
          • ciociacesia łoo 26.04.09, 02:23
            to dwumiesieczniaki jedza zupki i kaszki?
            • agamemnonn Re: łoo 26.04.09, 06:07
              nie cesiu, 2 miesieczne nie ale czytaj, ze córka elżbietynie była
              sadzana i do niej to pytanie.
              Czy tak trudno czytać ze zrozumieniem ?!
              • elzbieta_1983 beznadzieja 26.04.09, 09:25
                oczywiście, że jadła łyżeczką i zupki i kaszkę. Tylko zdaje się, że nie chodziło
                w poście głównym o sadzanie dziecka na czas jedzenia. Czy tak cięzko czytać ze
                zrozumieniem?? - łatwiej sobie zadać to pytanie niż zmuszać by zadawali sobie je
                inni. A co do zupek to była w nosidełku karmiona, zatem do pełnej siedzącej
                postawy jej daleko mocno, ponadto powtarzam, że pytanie dotyczyło sadzania
                dziecka 2,5 miesięcznego od tak sobie by pooglądało świat z innej perspektywy a
                nie na 15 minut spożywania posiłku łyżeczką. A to są dwie różne sprawy.
                Najlepiej dodajcie jeszcze, że poobkładanie dziecka poduszkami, albo sadzanie
                wśród zabawek bo w końcu posadzone siedzi jest w pełni zdrowe i mamy problem z
                głowy.
                Ile mam tyle postępowań. Nie sądzę jednak, że specjaliści są aż tak cudownie
                zauroczeni sadzaniem takiego malucha. Zapytajcie same bo jak dla mnie dyskusja
                ta jest już zbędna.
                • majjeczka77 Re: beznadzieja 26.04.09, 13:07
                  a kto karmi dwumiesieczne nienowle lyzeczka? ludzie dajcie spokoj!!!
                  • elzbieta_1983 majjeczka 26.04.09, 13:28
                    powiem tak: dla chcącego uderzyć kij zawsze się znajdzie.. o co innego było
                    pytanie, co innego było jego wątkiem, co innego nie wiem po co próbują tu
                    przekrzyczeć (mianowicie wyższość sadzania dwumiesięczniaka nad wyższością
                    zapewnienia mu warunków do samodzielnego i prawidłowego rozwoju) ale cóż, co
                    kraj to obyczajsmile pozdrawiam
                    • weviorka Re: majjeczka 26.04.09, 18:25
                      Potrafie czytać ze zrozumieniem tekstu!!! A pytanie zadałam tylko po
                      to aby zaspokoić moją ciekawość a nie po to aby szukać dziury w
                      całym!!!
                      Koniec tematu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka