Dodaj do ulubionych

fotelik do 18 kg. Tobi czy Bebe Confort Axiss?

10.06.09, 21:52
Witam. Licze na pomoc w wyborze fotelika.
Wiem, że ten temat był juz wiele razy poruszany, oba są ponoć
podobnej klasy, ale zalezy mi na ich porownaniu pod względem wygody
dziecka.
Czy są mamy, które przymierzały maleństwo do obu i sa w stanie
stwierdzić, który ma lepsza pozycję do spania, szersze siedzisko,
wygodniejszy zagłowek.
Może któryś przebija drugi ze względu na materiał, jakość?
Niestety nie mogę zobaczyc fotelików na zywo, a na zdjęciu Tobi
wydaje się bardziej kubełkowy i szerszy.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • londine Re: fotelik do 18 kg. Tobi czy Bebe Confort Axiss 10.06.09, 23:09
      Ja ci postaram się odpowiedzieć. Może Ci namieszam w głowie nieco wink My
      kupiliśmy fotelik Maxi Cosi Priori XP. Ten i Tobi oglądaliśmy w sklepie,
      rozmawialiśmy z ekspertami dot. fotelików i Priori XP jest o niebo lepszy od
      Tobi. Przede wszystkim większy w środku niż Tobi, dziecię ma więcej miejsca, nie
      siedzi ściśnięte (co jest ważne zwłaszcza zimą!), testy zderzeniowe mają
      podobne. Jak rozmawialiśmy z ekspertem, to spytaliśmy się go jaki ma i okazało
      się, że Priori XP. Bebe Confort nie brałam pod uwagę. Sprawdziłam testy
      zderzeniowe ADAC i wychodziło, że MaxiCosi mają jedne z najlepszych. Mam wózek
      BebeConfort i jakoś straciłam zaufanie do solidności firmy. Najlepiej to
      zdecydować się na 2-3 foteliki, wziąć malucha ze sobą, wsadzić do fotelika i
      zobaczyć w którym jest bardziej zadowolone, przymierzyć przed sklepem do
      samochodu, którym jeździsz najczęściej. My tak zrobiliśmy. Jak Mała wsiadła do
      Priori to za nic nie chciała z niego wysiadać i uwielbia w nim jeździć
    • wiola_wd Re: fotelik do 18 kg. Tobi czy Bebe Confort Axiss 11.06.09, 05:10
      Dokładnie nad tymi dwoma fotelikami zastanawialiśmy się całkiem niedawno smile Oba
      przymierzone i obejrzane.
      My szukaliśmy fotelika dla bardzo szczupłej i drobnej panienki (córka ma 3 lata,
      waży niecałe 10kg i ma 87cm, jeździ jeszcze w foteliku 0-13 maxi cosi - o dziwo
      bardzo go lubi smile ale w końcu wyrasta smile więc w ciągu miesiąca kupujemy 9-18 )

No więc:
      Tobi i Axiss to są foteliki dla szczupłych/drobnych dzieci. Oba mają dość wąskie
      siedziska, Tobi, tak jak pisałaś, jest bardziej kubełkowy, córce siedziało się w
      nim całkiem wygodnie, z kolei do Axissa dała się tylko wsadzić i zaraz chciała
      wyjść, mówiła, że jej nie wygodnie siedzieć. Axiss jest bardzo wąski, boki się
      nie poszerzają, moja córka pasowała do niego tak akurat (na wysokość zapas był
      ale na szerokość w kurteczce wiosennej był na styk). Axiss odpadł, Tobi niestety
      też bo ma dość sztywne nakładki ramienne na pasy (taki elastyczny "patyk", który
      podnosi szelki do góry) i po porządnym dociągnięciu pasów córce po prostu
      wbijały się one w ramionka (ona ma akurat chude, może dlatego, wiele dzieci
      jednak jeździ i nie narzeka).
      Priori okazał się niewygodny (nie wiem dlaczego ale córka w ogóle nie chciała w
      nim siedzieć, mówiła, że ją ciśnie, jest źle itp.)

ostatecznie zdecydowaliśmy się na Romera King Plus. W testach wypada super
      (lepiej niż Tobi) no i córce siedziało się wygodnie. Jest dość miękki, szeroki,
      komfortowy, fajnie się odchyla do spania (Tobi odchyla się dość mało, Axiss i
      Priori podobnie), ma szerokie i miękkie nakładki na pasy i dobre jakościowo
      tapicerki. No i prostota wpinania go do samochodu jest cudowna smile a po wpięciu
      ani drgnie.

Mam nadzieję, że trochę ci pomogłam smile
      • wiola_wd Re: fotelik do 18 kg. Tobi czy Bebe Confort Axiss 11.06.09, 05:15
        i jeszcze pytałaś o tapicerki smile Tobi i Axiss mają gatunkowo bardzo podobne
        (Tobi, jak wszystkie inne modele Maxi Cosi ma różne tkaniny zależnie od koloru
        fotelika, najlepiej obejrzeć na żywo, pomacać bo na zdjęciach nie widać czy to
        coś bardziej jak bawełna czy sztuczne).
        Poza tym w tym roku Maxi Cosi wykupiło od Bebe Confortu fotelik Axiss i teraz
        nazywa się Maxi Cosi Axiss i tapicerki też ma takie same jak inne MC (ale to
        widziałam tylko na stronach producenta, na Allegro nadal jest Bebe Confort)
        • gabrysiek.12 Re: fotelik do 18 kg. Tobi czy Bebe Confort Axiss 11.06.09, 07:10
          tez mamy juz maxi cosi priori xp i jestesmy zadowoleni. oprocz tego
          do wszystkich maxi cosi mozna dokupic letnie pokrowce z frotki i to
          byla dla nas najwazniejsze bo mala ma azs i bardzo zle znosi jazdy w
          czasie upalow a z tym pokrowcem niema spoconych calych pleckow(do
          romera tez sa takie pokrowce)
          • agar2208 Re: fotelik do 18 kg. Tobi czy Bebe Confort Axiss 11.06.09, 12:15
            My mamy Tobi. Wcale dziecko nie siedzi w nim sciśnięnte. jest bardzo wygodny.
            Tobi ma dodatkowo taką podpórkę pod głowę, którą się wysuwa, jak dziecko jest
            większe. Tak wiec dziecko dłużek pojeździ w tym foteliku.
            Radzę jednak obejrzeć na żywo, ponieważ każdy kolor ma inny rodzaj tapicerki (
            materiału). Jedne sa bardziej mechate, inne bardziej śliskie. Musisz wybrać
            taki, w którym dziecko będzie się jak naj mniej pocić.
            • moda333 Re: fotelik do 18 kg. Tobi czy Bebe Confort Axiss 11.06.09, 20:52
              smile dzieki za rady, chociaż nadal jestem w kropce.

Zaczeliśmy rozważać też Romera, bo wygląda na najszerszy i ponoć
              najbardziej rozkłada się do spania. Axiss ma za to fajny bajer z tym
              obrotowym fotelem, pewnie łatwiej usadzić dziecko. Córka jest
              szczuplutka, ale dośc długa. I bądz tu mądry.
              • anmall Re: fotelik do 18 kg. Tobi czy Bebe Confort Axiss 15.06.09, 09:58
                Ja mam fotelik Bebe Confort Axiss. Do samochodu przymierzałam obydwa
                i stwierdziłam, ze lepiej dopasowany jest Axiss. Poza tym plusem na
                pewno było to, że jest obracany; po miesiącu użytkowania mogę śmiało
                powiedzieć, że to wielkie ułatwienie. Jak narazie jestem bardzo z
                niego zadowolona.
                • nikamika Re: tobi 15.06.09, 12:36
                  my mamy tobi i jestesmy bardzo zadowoleni znajomi rowniez bardzo
                  sobie chwala
                  i dzieci tez zadowolone poniewaz nie marudza ani nie placza jak sa w
                  foteliku
                  a ten zielony pasek ktory sygnalizuje ze dziecko jest dobrze zapiete
                  to dla nmie rewelacja -
                  • bentley31 Re: oba są fajne! 15.06.09, 12:38
                    mamy oba dla dwóch córek i polecam!
                    Axiss ma to udogodnienie z obracaniem, które sprawdza się bardzo!!!, jak dziecko
                    jest już większe, a ma się wysoki samochód
                    G
            • krezalek Re: Kupie fotelik MC Tobi 9-18kg 10.10.09, 22:41
              Jerstem zainteresowana zakupem fotelika Maxi Cosi Tobi 9-18 kg w
              bardz dobrym lub dobrym stanie dla dziewczynki. Super jeśli byłby
              to kolor Papillonsmilesmile
              Prosze o informację kasjana224@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka