kisia81 15.06.09, 19:19 dziewczyny sprzęt której z firm polecacie - avent czy tomme tippe? czytałam dużo dobrego o TT zaś koleżanki-mamy polecają aventa Chciałabym karmić piersią i w razie potrzeby dawać butelkę z odciągniętym pokarmem Prosze o radę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anianiunia2507 Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 19:40 Zdecydowanie Avent!!! Mam,uzywam i jestem super zadowolona!!! W 100% marka godna polecenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 20:33 ja mialem zawsz eaventa..od 8 miesiecy (prawie) uzywam tych samych butelek. Odpowiedz Link Zgłoś
florin22 Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 20:40 Myślę ze to zależy od dziecka. Już będąc w ciąży zaopatrzyłam się w butelki dwóch różnych firm: Avent i Nuk. Niestety natura poskąpiła mi pokarmu i zostałam zmuszona do podania butli. I co dziwne ale Avent mojemu dziecku nie spasował. Pomimo smoczka odpowiedniego do wieku mały strasznie się krztusił pijąc z aventa, chyba za szybko mleko leciało. Natomiast z nuka jestem bardzo zadowolona. Jakimś cudem ominęły nas kolki być może tez za sprawą smoczków z Nuka które mają odpowietrzniki. Myślę ze jest jeszcze jedna zależność nawet gdzieś o tym czytałam, jeżeli dziurka w smoczku jest na jego szczycie to dziecku pokarm wypływa prawie ze do gardła (i może dlatego mój się tak krztusił) Natomiast jeżeli jest dziurka z boku jak np w Nukach pokarm wypływa najpierw na język i potem dziecko przełyka. Może to już kwestia przyzwyczajenia małego ale jak ostatnio byłam zmuszona dać mu mleko w butelce z aventu to była to droga przez mękę, nie umiał z niej pić Jeżeli kryterium twojego wyboru jest uniknięcie kolek to to chyba zależy od dziecka mój nie miał ale sąsiadki miał mega kolki i nie pomogły aventy i inne butle krople nie krople męczył się biedny aż samo mu nie przeszło. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 21:24 Ja mam TT. Mały był karmiony od początku mieszanie-pierś i butla i obie wersje mu odpowiadały. TT ma smoczek pozwalający na układ ust jak przy piersi i nieźle się musi dziecko napracować żeby ssać. To podobnie jak przy piersi. Łatwo się myją bo są szerokie, smoczki solidne, dobry odpowietrzacz. Aventu nie mam więc nie porównam. Minusem jest konieczność dokupowania termoopakowania TT, bo w inne nie wchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeszowkrakow Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 21:30 u nas byla butla TT - tez karmie piersia (ale mala byla 7 dni w szpitalu) i w nocy miala podawany MOJ pokarm z butli TT. Odpowiedz Link Zgłoś
miotlica Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 21:57 U nas Avent się sprawdził. Butelki i smoczki-uspokajacze mają świetne.Mała ma trzy miesiące i właśnie Avent jej spasował. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-tuska Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 22:16 TT, wszystko mam z tej firmuy i jest super!!! Na butle przeszedł 2 mies temu i super sie sprawdziła, a od 3 mies pił z niej wodę, czasem odciagniete mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 22:29 ja mam obydwie firmy i tak: moim zdaniem dziecko lepiej pije z Aventu - smoczek jest jakgdyby dłuższy i twardszy, w TT lubi się wciskać do środka. Avent nr2 jest sporo cięższy do ciągnięcia niż TT. TT ma ładniejszą oprawę graficzną plus wsady na mleko w proszku. Termoopakowanie bardzo estetyczne, ale wcale aż tak bardzo długo nie trzyma. Mój syn od m-ca pijał w Anevcie - piekielnie długo, kolki były. Po 1,5 m-ca wprowadziłam TT - po paru tyg. użytkowania byłam zawiedziona, ale syn się pzyzwyczaił - kolek nie było, ale to też kwestia wieku. Co do innych firm - Nuk jest chwalony. My jeszcze używamy Lovi butelki silikonowej z łyzeczką do kaszek - bajera sprawa! Ale to dla nieco starszego bobasa. Odpowiedz Link Zgłoś
xxmjxx Re: tommee tippee czy avent? 15.06.09, 22:40 mam butelki aventa, których smoczki zachowują się jak sutek podczas karmienia. jestem z nich zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_26 Re: tommee tippee czy avent? 16.06.09, 09:09 AVENT, z butelki można zrobic tzw. butelke treningowa i przejsc do niekapka, wszystkie czesci sa kompatybilne. U nas sie sprawdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
monika-24-pl Re: tommee tippee czy avent? 16.06.09, 09:13 Avent, używam od 9 miesięcy i sprawdzają się doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
piopal Zdecydowanie TT 16.06.09, 09:38 Miałam obie firmy i jestem za TT,chociaz to pewnie zależy od upodobania dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
antuanet1984 Re: tommee tippee czy avent? 16.06.09, 11:26 Mam wszystko z TT. Karmię młodego 8 miesięcy piersią, choć bardzo często miał podawane z butli jak wychodziłam na zajęcia-nie kolidowało to z karmieniem piersią. Termoopakowanie owszem-słabo trzyma, ale zawsze przed włożeniem butelki do niego, zawijam butelkę w gazetę i lepiej trzyma temperaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: tommee tippee czy avent? 16.06.09, 15:40 o! dobry pomysł! skopiuję i następnym razem też gazetę wykorzystam aha - butelka Aventu 260ml pasuje to termo. TT Odpowiedz Link Zgłoś
1nova2 Re: tommee tippee czy avent? 16.06.09, 11:43 My kupilismy na probe i TT i Avent Mlody zdecydowanie wolal aventa Odpowiedz Link Zgłoś
zmyrena Re: tommee tippee czy avent? 16.06.09, 15:51 Ja mam Avent Isis i jestem bardzo zadowolona - łatwo się odciąga, nic nie boli, są części zamienne, jeśli się coś zużyje. Odpowiedz Link Zgłoś
jajki-ewicz Re: tommee tippee czy avent? 16.06.09, 22:45 Mamy Aventa, TT i Canpola. TT nic nie pobije. tak samo jest u mojej bratowej. AAvent jests naostatnim miejscu - już lepzy jest Canpol Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: tommee tippee czy avent? 17.06.09, 08:57 Oczywiście, że tylko i wyłącznie Tommee Tippee!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marthusiaczek Re: tommee tippee czy avent? 17.06.09, 09:25 Avent-innych nie chciala, w szpitalu gdy jeszcze mleka nie mialam podawano jej aventem, i chyba pierwsza butelka tzn. smoczek jaki dostala sobie upodobala. Canpol się nie sprawdził, a niby ma takie aktywne ssanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka060209 Re: tommee tippee czy avent? 17.06.09, 09:39 My również mamy TT (butelki ,smoczki,pojemnik na mleko, podgrzewacz, sterylizator, termoopakowanie) wszystko jest chyba ciut tańsze od Aventu a jesteśmy zadowolone i innych próbować już nie będziemy. Co do wciągania smoczka do środka butelki- może odpowietrzacz się zatkał?- u nas nic takiego nigdy nie miało miejsca.A termoopakowanie rzeczywiście słabo trzyma,ale ja robię tak, że wkładam butelkę z wodą bardzo gorącą i po 2-3 godz jest w sam raz do podania. Słyszałam, że termoopakowania styropianowe też nie są dobre, szybko się kruszą i temp. też dobrze nie trzymaja... ??Może inne mamy się wypowiedzą na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
mque Re: tommee tippee czy avent? 17.06.09, 10:02 Ja mam Avent i TT, Mały nie potrafi pic z Aventu, smoczki są za twarde, a TT odrazu ząłapał smoczek wyglada jak piers mamy no i musi sie tak samo napracowac. Karmię mieszanie wiec jak dla mnie to ma znaczenie. Polecam TT Odpowiedz Link Zgłoś
arina26 Re: tommee tippee czy avent? 20.06.09, 23:39 Ja bym Ci radzila kup po 1 butelce Aventa, TT, Nuka i sama zobaczysz. Nie zrób sie tak jak ja. Kupiłam zestaw na dobry poczatek Aventa: butelki ze smoczkami, laktator sterylizator, kupilam podgrzewacz Aventa, dokupilam jeszcze butelki a moja mala nie chciala pic w ogole z Aventa! A z NUKa od razu wiedziala o co chodzi. Laktator Aventa sobie chwale, sterylizator i podgrzewacza uzywam nadal, ale butelki leżą. Nawet ostatnio probowalam dac soczek w butelce Aventa, tylko juz zmienilam smoczek na 3-przeplywowy nic z tego. Moja uznaje NUKa. Smoczek do ssania - obojetnie czy NUKa profilowany czy klasyczny Aventa, ale z butelki Aventa pic nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
olma1974 Re: tommee tippee czy avent? 21.06.09, 09:52 Ja zaczęłam od TT a potem zabrakło mi smoczków. Jest ich mała różnorodność. Smok do kaszki to dla smoka ( dziura straszna). Przeszłyśmy gładko na avent i smoczek 3-przepływowy. Super się sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś
aleosochozi Re: tommee tippee czy avent? 21.06.09, 10:06 Ja przed porodem kupiłam TT. No i sie zaczęło! TT ma troche bardziej pękate butelki niż inne, więc potem wszystko juz musisz mieć TT - podgrzewacz do butelek (bo w inne sie nie mieszczą!), opakowanie termoizolacyjne i tak dalej. Masakra, bo na przykład ich termoizolatory są 3 razy droższe niż inne. Przerzuciliśmy sie na Avent, buelki i smoczki TT leżą nieużywane. Odpowiedz Link Zgłoś
kanaapka Re: tommee tippee czy avent? 21.06.09, 11:26 TT nie sprawdzałam , przetestowałam natomiast avent, canpol i dr brown( chyba taka nazwa).Jeśli chodzi o butelki to najlepszy ten ostatni zdecydowanie. Ma taki system odpowietrzania, który mnie przekonuje, myślę że działa. Odpowiedz Link Zgłoś