kasia782 17.06.09, 11:56 witam keidy nalezy isc z dziewczynka na kontrole bioderek na 1 wizyte i czy trzeba dla pewnosci USG? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziuniunia Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 17.06.09, 12:00 w 2-gim miesiącu życia. Mi pediatra mówiła, że również USG. Dziś mamy wizytę Odpowiedz Link Zgłoś
emitomi Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 17.06.09, 12:02 Ja byłam w 3-tygodniu na usg bo lekarka powiedziała mi że w trzecim miesiacu tak jak refunduje NFZ jak cos jest ne tak to może być za późno. Mój synek ma stawy biodrowe na pograniczu norm teraz ma prawie 2 miesiące i musze na noc zakładac mu pieluch terowa na papbersa i nosić go w nosidle choć on tego nie lubi, w przyszłości mam go nosic na biodrze. Więc idz jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
blanka321 Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 17.06.09, 12:03 Ja mam chłopca ale na pierwszę wizytę wybrałam się jak mały miał 3 tygodnie oczywiście wizyta połączona z usg. Uważam że usg jest konieczne sama wizyta jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
martaw1 Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 17.06.09, 19:36 Tak 3 tygodnie i koniecznie usg. Z pierwszą córką byłam jak miała już 6 tygodni i to był ostatni moment. Miała dysplazję obu bioderek i nosiła szynę. Im później tym czas leczenia się wydłuża, jeżeli lekarz stwierdzi dysplazję. Gdyby wcześniej wykryto nosiła by szynę o wiele krócej. Mimo to rozwijała się ruchowo tak jak powinna, więc to był ostatni dzwonek. Teraz ma 4 lata i biega jak szalona. Z drugą córką byłam, gdy miała 3 tygodnie, na szczęście jest ok. Tak więc nie zwlekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
agag.2 Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 17.06.09, 19:51 3 tyg , nie ma na co czekac z usg oczywiscie nasza Mała miała dysplazje i nosiła szyne koszli wiec im wczesniej tym lepiej bo czas leczenia jest krótszy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 17.06.09, 20:59 Idź jak najszybciej, szczególnie, że to dziewczynka (u dziewczynek dysplazja stawów występuje znacznie częściej niż u chłopców) Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 17.06.09, 21:06 3 tygodnie? W szpitalu mówili, że pierwsze usg robi się po 6 tyg, kolejne znowu po 6-ciu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikaka Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 17.06.09, 21:28 My pierwsze USG wykonaliśmy jak mała miała 3 tygodnie, teraz następne w 18 tygodniu i następna wizyta za 3 miesiące. Jak na razie wszystko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
madziuniunia bez USG 18.06.09, 08:05 My wczoraj mieliśmy 1 - szą wizytę synek ma 5 tyg. Pan doktor powiedział, że jest ok. i nie trzeba robic USG - które jest konieczne, gdy coś jest nie tak - przy badaniu to się wyczuwa. CZy któras z was też tak miała? Odpowiedz Link Zgłoś
apple_isle Re: bez USG 18.06.09, 08:37 madziuniunia napisała: > My wczoraj mieliśmy 1 - szą wizytę synek ma 5 tyg. Pan doktor > powiedział, że jest ok. i nie trzeba robic USG - które jest > konieczne, gdy coś jest nie tak - przy badaniu to się wyczuwa. > CZy któras z was też tak miała? Ja nie ufałabym takiej ocenie "na oko". My mieliśmy robione usg w 2 tygodniu życia synka-wyszło na pograniczu normy (kąty typu 1b)-zalecenie pieluszkowanie podwójne przez dwa miesiące. A inny lekarz (przy okazji wizyty kontrolnej) bez usg tylko na podstawie tego co widział gołym okiem stwierdził, że stawy jak najbardziej ok, nie ma potrzeby robienia usg. Więc nie wierzę w prawidłową ocenę bez usg. Teraz po dwóch miesiącach znaczna poprawa i skończyliśmy pieluszkować podwójnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziuniunia Re: bez USG 18.06.09, 16:54 bez przesady nie oglądał tylko badał - chyba się na tym zna i czuje, że może być coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
apple_isle Re: bez USG 18.06.09, 19:59 madziuniunia napisała: > bez przesady nie oglądał tylko badał - chyba się na tym zna i czuje, że może by > ć > coś nie tak. Nie napisałam, że w moim przypadku lekarz oglądał-też badał, ale bez usg-czyli ocenił stan bioder "na oko". Gdyby "dotykowe" badanie było takie miarodajne to nikt na usg nie wysyłałby. Podałam swój przykład jako dowód na to, że lekarz ocenił stan bioder jako dobry a na usg wyszło inaczej-czyli pomylił się. Ja nie ufałabym takiej ocenie, a przecież zrobienie usg to żaden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
rehababy Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 18.06.09, 08:23 Pierwsze wizyta u ortopedy zajmującego się poradnictwem preluksacyjnym powinna odbyć się ok 4 tygodnia. Jest to czas gdy na USG "dobrze" widać budowę i gdyby coś nieprawidłowości stawu biodrowego. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 18.06.09, 08:30 my bylismy, gdy córk amiala około 7 tygodni pewnie nei trzeba, ale chyba lepiej zapobiec ewentualnym schorzeniom? Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 18.06.09, 09:52 my byliśmy ok 8 czy 10 tyg nie pamiętam już dokładnie i mieliśmy Usg, wszystko było ok i już nie zalecili nam wizyty, więc mieliśmy tylko jedną ale ja też bym nie wierzyła samemu badaniu, Usg jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: kiedy najlepiej pierwsza kontrola bioderek? 18.06.09, 10:08 My byliśmy jak Mały miał 6 tyg.; następne usg (na wszelki wypadek, bo w pierwszym wszystko wyszło super) mamy zalecone nie w tygodniach/miesiącach, które skończy, ale jak zacznie siadać i jak zacznie wstawać. Dla mnie to logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś