gochagocha 17.12.03, 08:12 Czy ktoras z Was uzywala monitora oddechu Anglecare (albo innej firmy) gdy Wasz dzidzius byl calkiem maly? Zastanawiam sie nad zakupem takiego urzadzenia ale to spory wydatek, dlatego prosze o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ludmila Re: Monitor oddechu Anglecare 17.12.03, 14:19 Moja córka jest wcześniakiem i stąd było duże ryzyko wystąpienia bezdechów. Używałam dwóch monitorów: BabySense i Apneal. Obydwa były dobre. BabySense reaguje po 20 sek., a Apneal po 16. Obydwa miały również odpowiednie atesty. Nam monitor przydał się na sześć miesięcy i moim zdaniem nie ma potrzeby używania go dłużej. Nie musisz kupować monitora - możesz go wyporzyczyć. Podaję adresy stron www, gdzie są cenniki: www.apneal-bezdech.com/apneal.html www.babysense.pl/wypozycz0.html Pozdrawiam Ludmiła Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: Monitor oddechu Anglecare 17.12.03, 16:45 Mam pytanie - dlaczego piszesz, ze przydal Wam sie tylko 6 miesiecy? Jaki byl powod zrezygnowania z niego? Pytam, bo czytalam, ze smierc lozeczkowa dotyka tez czesto dzieci powyzej 1 roku zycia (no i my sami mamy zamiar kupic monitor angelcare ten z babyphone - przynajmniej w tym natloku wydatkow jeden wiecej bedzie o podwojnym zastosowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ludmila Re: Monitor oddechu Anglecare 18.12.03, 09:38 Bezdechy zdarzają się na ogół z dwóch powodów: słabo rozwiniętych pęcherzyków płucnych i/lub słabo rozwiniętego układu nerwowego (dzieci "zapominają", że powinny oddychać). U naszej córki i płuca i układ nerwowy w pełni się rozwinęły i lekarz stwierdził, że monitor nie jest niezbędny. Oczywiście można go stosować dłużej (nawet do drugiego roku życia), ale u nas mała przez 5 miesięcy nie miała żadnego bezdechu i uznaliśmy, że już wystarczy. Jeśli boicie się o swoje dzieciaczki polecam używanie monitora przez 1,5 roku do dwóch lat. Jeśli zdecydujecie się na zakup, można później odsprzedać go w tej samej firmie, w której został kupiony. Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: Monitor oddechu Anglecare 18.12.03, 09:46 Dzieki! Wlasnie te dwa powody znalam jako przyczyne, ale z dodatkiem, ze czesto zdarza sie dzieciom wlasnie "zapomniec" juz pozniej - zobaczymy.... Z ta odsprzedaza to raczej w naszym przypadku nierealne, ale tym nie bedziemy si przejmowac Odpowiedz Link Zgłoś
ludmila Re: Monitor oddechu Anglecare 18.12.03, 11:20 Zawsze możesz dać ogłoszenie w internecie - jest naprawdę wielu chętnych na taki monitor. I jeszcze jedno - dzieciaczka nie można kłaść na używanym materacyku i na poduszce - to też zmniejsza ryzyko bezdechów. Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: Monitor oddechu Anglecare 18.12.03, 11:34 Pewnie, ale to jeszcze odlegla przyszlosc i tym nie przejmuje sie jakos szczegolnie (tym bardziej ze nawet jesli wczesniej zrezygnujemy z monitora to i tak uzywac bedziemy babyphone) No i z tym kladzeniem to masz racje - na szczescie materacyk jest nowy i juz sie wietrzy (kazda nowa rzecz przyniesiona do domu jest "wyrzucana" do przewietrzenia, bo wiekszosc tak czuc farba, klejem itp ze w zyciu nie polozylabym albo nie ubralabym Maluszka w cos takiego), poduszka nawet nie jest planowana, tak zreszta jak kolderka czy inne "nieba" czy jak sie tam nazywaja wszystkie te okololozeczkowe kurzolapki No i mamy nadzieje ze Malenstwo urodzi sie pozniej niz jej mama (jestem sporym wczesniakiem) i nie zapomni ze ma oddychac Odpowiedz Link Zgłoś
ludmila Re: Monitor oddechu Anglecare 18.12.03, 13:51 Na pewno urodzi się blisko terminu! Powodzenia dla Ciebie i maluszka. Trzymam za Was kciuki. P.S. Moja córka urodziła się (a właściwie wyciągnieto mi ją z brzucha) w 28 tygodniu ciąży, a teraz ma 7 miesięcy i ponad 7 kilo wagi. Baba jak się patrzy. Odpowiedz Link Zgłoś