aneczka_x0 29.06.09, 21:50 mała ma 7 miesiesy, zazywa antybiotyk i przez to robi luzne i czesto kupy, przez to ma bardzo podrazniona pupe, duza rane, co moge zastosowac na odparzenia takie duze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaijulio Re: cos na odparzenia 29.06.09, 21:55 zawsze i wszędzie BEPANTEN maśc (bo jest też krem jeszcze, ale maśc lepsza) Używam od pierwszych dni życia syna Próbowałam też inne, ale albo nie pomagały (hipp), albo nie mogłam tyłka mu domyc i pachwin(sudokrem) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: cos na odparzenia 29.06.09, 22:27 Sudocrem, bepanthen, alantan, linomag i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: cos na odparzenia 29.06.09, 21:56 Pisałam w poprzednim twoim watku Na odparzenia w czasie antybiotykoterapii - clotrimazol w kremie 2xdz oraz alantan np. masc Odpowiedz Link Zgłoś
bebik.pl Re: cos na odparzenia 29.06.09, 22:39 U nas Bepanthen okazał się za słaby. Pomógł Oilatum Soft. Z resztą pisałam na ten temat na blogu: www.bebik.pl/2009/06/odparzenia/ zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
blond-aspirynka Re: cos na odparzenia 30.06.09, 10:04 sprobuj tormentiol- rewelacja, znika po kilku uzyciach. Odpowiedz Link Zgłoś
madziuula83 Re: cos na odparzenia 30.06.09, 11:05 TORMENTIOL rewelacja i kosztuje niewiele ok. 5 zł POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: cos na odparzenia 30.06.09, 13:51 U nas właśnie minęła tygodniowa biegunka.Młoda podobnie,jak u Ciebie miała okropną rane na pupie.Uwierz mi,że te wszystkie maści i kremy są niczym,w porównaniu ze zwykłą mąką ziemniaczaną.Obkupiłam się kremami i maśćmi,ale to nic nie dawało.W końcu w akcie desperacji nasypałam jej po zmianie pampersa mąki(obficie)na dupke i okolice,po czym założyłam normalnie pieluche.Fakt,z pupy się kurzyło,ale rana się wygoiła w ciągniu 1 dnia!!!Polecam i zdrówka życzę Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: cos na odparzenia 30.06.09, 15:16 każdy pediatra wypisze Ci maść na odparzenia, kosztuje 5zł i dosłownie z dnia na dzień wygaja dość poważne podrażnienia. na mniejsze stosowałam nivea przeciw odparzeniom z tlenkiem cynku. Odpowiedz Link Zgłoś
aneksis85 Re: cos na odparzenia 30.06.09, 20:05 ja polecam sudocrem, alantan nie pomagał nic. posmaruj kilka razy nakładajac grubszą warstwę i sukces gwarantowany jak juz się wszystko ureguluję to możesz rónież smarować zapobiegwczo raz dwa razy dziennie jest baaaaardzo wydajny Odpowiedz Link Zgłoś
angie_everhart Re: cos na odparzenia 01.07.09, 10:03 smarowanie żywej rany maścią, która nie pozwala jej oddychać i ją zakleja, w przypadku mojego synka nigdy dobrze nie działało. W takich drastycznych przypadkach zawsze sypałam mu mąkę po każdej zmianie pieluchy. I absolutnie broń boże! nie wycieraj takiej podrażnionej pupy tymi mokrymi chusteczkami, tylko normalnie wstaw dzieciaka pod kran i umyj wodą. A jak już się wsztsko wygoiło to do normalnego codziennego smarowania pupki pod pieluchą używałam balsamu łagodzącego Essential care i było super. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: cos na odparzenia 01.07.09, 19:09 U nas przy odparzeniu po antybiotykoterapii pomógł dopiero Tormentiol. Wszystkie inne środki niestety zawiodły. Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: cos na odparzenia 02.07.09, 12:42 Jeżeli oparzenie nie daje się wyleczyć dostepnymi specyfikami to najprawdo;odobniej doszło do nadkaznia drożakami (rodzaj grzyba, który naturlanie wystepuje w okalicach pachwin i miejsc intymnych)... wtedy pomoże maść clotrimazolum (ok 2-3 kosztuje w aptece) i na to aplkuj krem na odparzenia - ja tak robiła przy każdym przewijaniu (odparzyło mi się dziecko niedawno i NIC nie działało) i dupka marzenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama23.23 Re: cos na odparzenia 09.07.09, 00:30 witaj! ja mialam problem z odparzeniem ale na szyjce u mojego 6 miesiecznego synka. pediatra kazala smarowac sudocremem, ale nic nie pomogl wrecz przeciwnie pogorszyl sytuacje. pozniej sprobowalam Linomagu ale tez okazal sie nieskuteczny. mialam zaczal smarowac Tormentiolem ale znajoma doktorka przepisala nam na recepte masc Elocom. pomogl po jednym posmarowaniu! sprobuj powinien pomoc. tylko nim mozna posmarowac chore miejsce TYLKO RAZ DZIENNIE! powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mamainki Re: cos na odparzenia 09.07.09, 08:34 Mycie wodą a nie chusteczkami to na zapobieganie. Na mocne odparzenia bephanten, mąka ziemniaczania, dalej mycie wodą ,częste wietrzenie,u mojej córki nawet stosowałam suszarke z zimnym nawiewem.Maść robiona na recepte, kosztuje grosze. I nigdy w życiu ELOCOM.To silna masc sterydowa , nie powinna byc uzywana tak małym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
mama23.23 Re: cos na odparzenia 10.07.09, 00:09 skoro pediatra ja przepisala to znaczy ze mozna. jest naprawde rewelacyjna, wszystko zniklo po jednym posmarowaniu. wole taka opcje niz papranie jakimis masciami po ktorych nie bylo efektu. suszarka z zimnym nawiewem??!! no nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
naamahia Re: cos na odparzenia 10.07.09, 08:50 Uwaga z tą mąka ziemniaczaną u nas spowodowała gorszą ranę ( co prawda mała miała odparzenie na szyjce) i zdaniem pediatry może też takie stosowanie jej na rany wywołać uczulenie na psiankowate ( a więc min. na ziemniaki) Odpowiedz Link Zgłoś