Dodaj do ulubionych

4latki...co potrafia?

18.02.04, 15:06
witam..chcialabym sie dowiedziec co Wasz 4 latki juz potrafia...moja corka
skonczy 4 latka w marcu....potrafi wieksza polowe alfabetu, pare wyrazow po
angielsku, juz literki zaczyna po swojemu pisac dobre skojarzenia itp...do
przedszkola niechce chodzic sad..pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • silije.amj Re: 4latki...co potrafia? 18.02.04, 21:42
      Odpisuję z mieszanymi uczuciami, ponieważ zdaję sobie sprawę, że moja Julka
      trochę odbiega od normy, ale nic na to nie poradzę smile. Skończyła 4 lata 3
      stycznia, chodzi do przedszkola od dawna - od września 2002, potrafi biegle
      (płynnie) czytać głośno i cicho ze zrozumieniem, pisać na komputerze (z błędami
      ortograficznymi oczywiście) i kulfoniasto pisać na kartce. Obsługuje komputer
      (jeśli jest dopuszczana, bo ograniczamy) wg. swoich potrzeb tzn. np. uruchamia
      swoje gry, swoje stronki www z ulubionych i rozmawia na gadu z rodziną. Bardzo
      dobrze od dawna gra w gry typu memo, domino, liczy do stu, robi fajne zdjęcia
      jak damy aparat. Ma bogate słownictwo.
      Szczególnych talentów plastycznych, muzycznych ani sportowych nie ma. Nie
      potrafi na przykład wiązać butów. Mówi zbyt szybko, więc często się zająknie
      albo pogubi we własnym nawijaniu, mam ciągle nadzieję, że minie jej to z
      wiekiem.
      • ani0lek Re: 4latki...co potrafia? 22.02.04, 15:11
        witam ponownie....no jesli 3 lub 4 letnie dziecko potrafi czytac to juz dla
        mnie jest geniuszem, moze mi Pani powiedziecjak to sie stalo ze j uz potrafi
        czytac, chodzi mi o to czy poswiecala Pani duzo czasu na alfabet czy dziecko
        jakos samo szybko lapalo?...pozdrawiam
        • silije.amj Re: 4latki...co potrafia? 23.02.04, 18:43
          Nie wiązałabym tego z genialnością, może to raczej dziedziczny talent, bo ja
          też czytałam dobrze w wieku 4 lat i na genialną osobę nie wyrosłam, choć
          zamiłowanie pozostało, bo polonistykę skończyłam smile. Julka nauczyła się czytać
          w czasie różnych zabaw z tymi kolorowymi zeszytami edukacyjnymi z naklejkami,
          które uwielbia, w trakcie zabaw z komputerem, przy okazji zabaw z układankami
          literkowymi, nie była specjalnie uczona czytać. Aczkolwiek za moich czasów nie
          było książeczek z naklejkami i komputera smile - po prostu dziecko chyba musi to
          lubić i mieć dobry słuch fonematyczny. Jak mówię nie poświęcałam specjalnie
          dużo czasu na naukę, ale ogólnie miałam dla córki dużo czasu, bo nie pracuję, a
          poza tym u nas w domu panuje kult książek.
    • mami2 Re: 4latki...co potrafia? 19.02.04, 15:16
      Witam!Moja Milenka konczy 4 lata pod koniec marca. Zna wszystkie literki i
      ładnie czyta (na razie na etapie składania, ale coraz płynniej). Zaczyna tez
      pisać. Na komputerze pisze juz od jakiegos roku (jak tylko ją dopuszczamy).
      Przez jakis czas miała problemy z jąkaniem (wydawało mi się ze nie moze nadążyc
      z mową za myślami), mówi bardzo dużo i szybko. Ma bogaty zasób słów (mam
      zapisane w kalendarzu ze pełne zdania mówiła już mając 1,5 roku.)Ma fenomenalną
      pamięć. Potrafi zapamiętac wszystko w mig. Szybko uczy się obcych słów.
      Uwielbia swoje przedszkole ale rzadko tam bywa (bardzo choruje odkąd poszła do
      przedszkola). Jest trochę niezdarda, nie ma jakichś super zgrabnych ruchów. NO
      i lubi sobie w nocy pociągnać mleczko z butelki, w związku z tym śpi w nocy
      jeszcze w pampersie. Acha, jest strasznym uparciuchem i ...płaczką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka