Dodaj do ulubionych

Stomatolog

06.11.04, 10:23
Mam pytanie,w pierwszej ciąży widziałam jak "lecą" zęby tzn.są bardziej
narazone na pruchnice poniewaz dzidzia ciągnie z naszego organizmu duzo wapna-
potrzebuje do budowy kostek,czy dbacie w wyjątkowy sposob o zęby w czasie
ciązy,czy częściej odwiedzacie stomatologa?Pasta z dużą ilością fluoru i
wapna,stała kontrola uzębienia,picie i jedzenie produktow mlecznych,jak to u
Was jest dziewczynki???
Obserwuj wątek
    • ewucha28 Re: Stomatolog 06.11.04, 10:43
      wapna=wapnia
      i jeszcze pytanie czy krwawią Wam dziąsła,bo słyszałam ze tak moze sie dziać?
      • lolo09 Re: Stomatolog 06.11.04, 16:44
        hej

mi nie krwawią i w 1 ciąży tez nie krwawily. zeby mam strasznie slabe (plomby w
        prawie kazdym lub po 2 nawet). w 1 ciązy zeby mi nie leciały, natomiast kiedy
        poszłam 10 m po porodzie koszmar 20 ubytków !!!!!!! teraz póki co wyleczyłam
        wszystkie, ale myslę ze bedzie podobnie po karmieniusad(((
        dentystka dawała mi wapno, itp. sama lubie nabiał i co???? niewiele pomaga, za
        to mój mąż nie przepada za nabiałem a od 10 lat żadnego ubytku.
        myśle więc ze to sprawa indywidualna, mam nadzieję ze ciebie ominie smile))))

pozdrawiam

p.s. ja mam nadzieje ze moje dzieci odziedziczą mocne ząbki po tatusiu, a
        proste po mnie smile)))0
        • nonu Re: Stomatolog 06.11.04, 17:20
          Podczas pierwszej ciązy na początku miała kilka ubytków, ale pamiętały one
          chyba jeszcze okres przed ciążą, po karmieniu miałam tylko jeden nowy ubytek.
          Wkrótce też zamierzam się wybrać do stomatologa, mam nadzieję, że tym razem
          męczarnie mnie ominą. Niewątpliwie trzeba jednak o to zadbać ze względu na
          dzidziusia. Wycztytałam kiedyś, że próchnica w ciąży jest traktowana jako jej
          patologia.
          pozdrawiam
          Agnieszka
          • ewucha28 Re: Stomatolog 06.11.04, 20:19
            No ja myśle ze trzeba o te ząbki dbać i częściej chodzić do stomatologa,lepiej
            dmuchać na zimne,chore zęby moga byc przyczyną stanow zapalnych organizmu i
            moga mieć wpływ na maluszka.
    • agablues Re: Stomatolog 07.11.04, 12:44
      No to może się przyda mój zawód wyuczony smile

Z wizytą u stomatologa radzę poczekać do II trymestru. Mozna wtedy nawet sobie
      poleczyć zęby. Można też się znieczulić - tylko trzeba poprosić o znieczulenie
      tzw czyste - czyli bez środka obkurczającego naczynia ( adrenalina lub
      noradrenalina). W zasadzie każdy stomatolog wie o tym, ale warto, żebyście i Wy
      wiedziały. Spokojnie można leczyć zęby przez cały II trym. Ja w 1. ciąży
      leczyłam i było wszystko ok.
      Krwawienie z dziąseł. Owszem, może się nasilić podczas ciąży. Ale trzeba mieć na
      uwadze, że jak krwawią dziąsła, to znaczy, że sa w stanie zapalnym. A stan
      zapalny najczęściej jest spowodowany niedostateczną higieną - że tak powiem smile I
      zaczyna się nakręcać spirala - dziąsła krwawią , słabiej myjemy zęby ( bo się
      boimy), stana zapalny nasila się, dziąsła bardziej krawią.... Czyli - jesli
      krawią, to przede wszystkim należy się bardziej przyłożyć do mycia zębów. Jeśli
      mimo to krwawią - należałoby zapytać gina czy można pobrać wit C i rutynę -
      żeby uszczelnić naczynia krwionośne.
      Dieta. Dieta działa głównie na zęby - dziecka. Ja jestem głęboko przekonana, że
      warto w ciąży się katować nabiałem. Oboje z mężem mamy problem z zębami ( tzw
      "słabe" zęby, chociaż na ile to wynika z tego, że kiedyś inaczej sie dbało,
      plinowało, leczyło - sama nie wiem). Moja starsza córka ma niecałe 10 lat i nie
      ma ani jednego ubytku. Karmiłam ją piersią do 13 mies, potem dostawała butelkę z
      kaszą na noc i wcale jej nie czyściłam zębów w nocy. Myjemy jej zęby regularnie
      od, mniej więcej, 18 mies życia. Miała myte raz dziennie - wieczorem. Do ok 7
      roku - myłam jej sama, albo ona myła, a ja poprawiałam. Też głównie wieczorem,
      bo w przedszkolu nie myli. Miała uszczelnione ( zalakowane) wszystkie trzonowce
      mleczne - czyli czwórki i piątki. Teraz ma zalakowane szóstki - to są pierwsze
      zęby stałe. Pierwszy raz miała położony fluor - czyli lakierowane zęby - jak
      miała 2,5 roku. Nigdy nie dawałam jej zymafluoru.
      Piszę to wszystko, bo jestem przekonana, ze to odpowienia dieta w ciązy + to że
      myłam jej sama zęby, jest główną przyczyną, że ma wszystkie zdrowe.
      Co do nas - ciężarnych - proponuję polakierowanie zebów fluorem. Albo kupić sobe
      Elmex - żel ( w aptece) i myć nim zęby 1 x w tygodniu. To jest preperat o
      zwiększonej ilości fluoru i takie mycie 1 w tygodniu działa jak fluoryzacja w
      szkole ( kto miał ? ).

To było "z pamiętnika młodej lekarki i matki" smile)
      • ewucha28 Re: Stomatolog 07.11.04, 19:14
        Ja mojej Marysi (ma prawie-5 lat)myje zęby od chwili gdy sie pojawiły,wczesniej
        miała szczoteczke z grzechotka do masowania dziaseł,karmiona piersia przez
        prawie 2lata,zęby zdrowe,zalakowane,myte regularnie no i słodycze tylko w
        soboty i niedziele,a tak to jogurty i owoce.Marysia nie pije tez gzowanych
        słodkich no i nie je chipsow i takich tam.Mam nadzieje ze jak wyrosna jej stałe
        ząbki bedą białe i zdrowe.Chodzimy z nia regularnie do stomatologa,nie boi sie
        tych wizyt,wtręcz je lubi,to samo zamierzam robić w stosunku do dzidzi ktora
        sie urodzi,zęby to skarb zycia.Jeszcze jedno,zdrowe mleczne zęby to istota
        zdrowych stałych zębow,mierźi mnie jak widze maluch ze zjedzonymi przez
        pruchnice mleczakami bry.
      • maral97 do agablues 13.11.04, 16:12
        A możesz mi powiedzieć w jakim wieku dziecku najlepiej zalakować ząbki?
        • agablues Re: do agablues 14.11.04, 02:29
          Lakowanie - to inaczej uszczelnianie bruzd w zębach trzonowych. Generalnie robi
          się to przede wszystkim w szóstkach ( pierwsze zęby stałe ), ja swojej córce
          uszczelniłam już mleczaki - czyli czwórki i piatki mleczne. Uszczelniac można,
          kiedy zęby się już dobrze wyżną, bo ważne jest, żeby były suche podczas tego
          zabiegu. Trudno mi powiedzieć w jakim wieku dokładnie, bo różnie teraz dzieciom
          wychodzą zęby. Ważne jest też, zeby były one zdrowe, bo lakowanie to jest metoda
          zapobiegania próchnicy, nie leczenia.
          Pozdrawiam , aga
          • maral97 Re: do agablues 14.11.04, 13:12
            Dzięki Aga. Będę pilnowała żeby nie ominąć tego zabiegu smile
            • agablues Re: do agablues 14.11.04, 23:59
              Wystarczy raz na pół roku przejść się do lekarza, przjrzeć ząbki, poprosić o
              lakierowanie ( pomalowanie fluorem), a dobry lekarz dziecięcy sam powinien
              zaproponować lakowanie.
              Buziaki i powodzenia smile)
              A.
    • romilka Re: Stomatolog 13.11.04, 12:09
      forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=23762&w=17389118&a=17389118&rep=1&t=1100344100480
      dfg gfd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka