26.11.04, 08:00
witam!
nie wiecie kiedy na usg mozna stwierdzic plec? wg "ciaza-tydzien po tygodniu"
juz w jedenastym tygodniu sa widoczne oznaki plci dziecka... ale ja nie wiem
kiedy tak naprawde mozna tego sie dowiedziec z cala pewnoscia...a taka jestem
ciekawa czy moj kropek bedzie dziewczynka czy chlopcem... smile
pozdrowionka!
Obserwuj wątek
    • martucha1 Re: plec 26.11.04, 08:55
      Hej!
      W 11 jeszcze nie można stwierdzić płci na USG sad.
      Z reguły widać na USG w okolicach 20 tc, ale zdarza się, że dzidzuś ładnie się
      ułoży już w 16-17 tc a zdarza się i tak (tak było u mojej siostry), że do końca
      nie wiedziała, bo córcia tak się układała w czasie USG, że nic nie btyło widać.
      Marta
    • guleranda Re: plec 26.11.04, 09:59
      Ja byłam na usg w 12 tygodniu i lekarz co najmniej dziwnie na mnie spojrzal gdy
      spytałam czy mozna juz stwierdzić płeć.Też jestem okropnie ciekawa.Jakoś nie
      mam przeczuć.czasem jestem pewna że to chlopiec,a zaraz myślę, a to pewnie
      dlatego że moj facet chciałby syna...i znów wydaje mi się, że dziewczynka.Ale
      rzeczywiście wg. rozwoju dziecka po 11tc można już ustalić płeć.Widać jednak
      jeszcze nie zbyt dokładnie.Trudno poczekam.pozdrawiam
      • ewucha28 Re: plec 26.11.04, 18:04
        Jeśli lekarz ma dobry sprzęt to płec dziecka przy dobrym ułozeniu moze
        stwierdzic juz ok 12-14 tygodnia,kiedy to juz narządy płciowe sa
        ukształtowane.Moja znajopma jest w 12 tygodniu i zna płec dzidz-lekarz jej
        powiedził.Wszytko jest zalezne od jakosci sprzętu.
        • maral97 Re: plec 26.11.04, 19:23
          Podpisuje się pod tym co napisała ewucha28- wszystko zależy od sprzętu.
          Wybieram się 10 grudnia na USG 3D - to już wtedy minie 14tc - ciekawe czy
          odkryje co moja dzidzia ma między nóżkami smileAle najważniejsze i tak to oby
          wszystko było OK smile
    • coronella Re: plec 26.11.04, 20:32
      Dziewczyny, zastanówcie sie, czy tak bardzo chcecie znac płeć. Czy to az takie
      wazne?
      Gwarantuję, ze przy porodzie ta wiadomość będzie tysiąc razy radośniejsza,
      tysiąc razy wartościowsza, i dużo dłużej ja zapamiętacie, niz ta jedna z wielu
      wizyt u lekarza, obcego człowieka, który tak po prostu Wam powie ta największą
      tajemnicę życia- chłopiec, dziewczynka... i co od tej pory sie zmieni?

Ja najbardziej z tej magicznej nocy (rodziłam cała noc) 9-10 lutego pamietam
      słowa połoznej- ma pani córkę, gartuluję!! Oczywiście, nie wiedzialam wczesniej.
      • ewucha28 Re: plec 26.11.04, 21:43
        A ja chciałam wiedzie bo chciałam juz mysleć o sowim dziecku ,że tak to ujme
        osobowo.Chciałam mowic do dzidzi po imieniu,myślec o niej juz
        wcześniej ,nazywając ja ,nabierając odpowiedniego zabarwienia emocjonalnego.Nie
        wiem czy wyraźnie to określiłam.No chodzi o to ,ze jak sie dowiedziałam ,ze to
        córcia,zaczęłam mowić o niej ,Marysia to czy tamto,dzisiaj kopie,albo teraz
        śpi,mowiłam do mo9jej corci i o mojej corci i to było fajne,teraz tez chce
        wiedziećwink)))))))))))))
    • agablues Re: plec 26.11.04, 23:37
      u mnie w 12 tygodniu nie było jeszcze widać i to nie z powodu sprzętu, ale
      jeszcze nie można było jednoznacznioe ocenić. Dr sugerował.... , ale póki nie
      jest to pewne, nie piszę kogo smile

O mojej pierwszej ciąży teraz mówię jak o anegdocie. W obecnych czasach truno w
      to uwierzyć, ale pierwsze usg miałam wyznaczone na ....36 tydzień smile) Do
      szpitala trafiłam w 33 tyg ( z powodu sączących się wód płodowych) i tam
      pierwszy raz obejrzano dziecko i okazało się, ze dziewczynka. Po tygodniu mogłam
      już to zobaczyc bezpośrednio.

Płeć Igi poznaliśmy na połówkowym usg.

A teraz - sama nie wiem czy chcę, czy nie
    • jola-kropek Re: plec 27.11.04, 06:43
      piszecie o tym usg 3d... widzialam przykladowe ujecia z tego typu sprzeu...
      ciekawe czy to dokladniejsze... naprawde chce wiedziec jakiej plci bedzie moj
      dzidzius, ze wzgledu wlasnie na osobiste zwracanie sie do niego- jak juz zreszta
      napisala jedna z dziewczyn-na wymyslenie imienia... ajkos nie chce miec
      "awaryjnego"... smile
    • nonu Re: plec 27.11.04, 08:48
      Ja też chcę znać płeć dzidziulka. I choć co prawda nie ma większego znaczenia,
      co się "wykluje", to jednak miło będzie zwracać się do swojego dziecka po
      imieniu, czy np. syneczku, czy córciu.
      • lolo09 Re: plec 27.11.04, 11:02
        ja tez chce wiedziec.
        damiana lekarz rozpoznal juz w 16 tc, z kolei w 16 tc moja kumpela miala miec
        chlopaka a urodzila dziwczynke. okazala sie ze tak wczesnie jeszcze lechtaczka
        moze przypominac pracie bo jest wyciagnieta i stad ten blad. dokladniej ponoc
        widac dopiero po 20 tc.
        z innej beczki moja inna kumpela do konca nie znala plci bo ciagle nic nie bylo
        widac a urodzila chlopca.
        zatem imie awaryjne zawsze warto miec bo usg to nie 100%. 100% daje dopiero
        badanie kariotypu.
        pozdraiwam

teraz mam nadzieje na kasie, ale jak moze byc i krzyś smile))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka