lesia28 29.11.04, 12:13 Moja gin powiedziala, ze jak skonczy mi sie opakowanie folika , to mam go juz nie brac ,tylko zakupic sobie jakis preparat witaminowy. Jaki polecacie, jaki jest dobrze przyswajalny , ile kosztuja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gumecka Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 12:25 Ja osobiscie biore feminatal w ktorym jest 60tabletek a kosztuje 32zl, moj lekarz twierdzi ze jest bardzo dobry bo ma wszystkie witaminki potrzebne tobie i dzidzi ale jezeli nie masz kasy to mozesz kupowac falvit-moja kolezanka go bierze i tez jest ok. Przed nami cala zima wiec wole brac cos co ma wiecej witamin, latem to wiecej owockow bym jadla. Pozdrawiam.jola Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 12:36 Ja pod koniec wcześniejszej ciąży brałam Elevit. Teraz, podobnie jak wcześniej, mam wyniki jak to mówi moja ginka :"jak młody drwal" więc biore tylko Folik. Acha- od kilku dni popijam herbatke Hipp, bo dostałam w prezencie Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 13:01 Ja przyjmuje 1 tabletke 0,4 foliku i 1 tabl.dziennie Freminatalu)) Odpowiedz Link Zgłoś
arrte Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 19:19 Hej ewucha28! Tak się zastanawiam, czy nie przesadzasz z tymi tabletkami ( Folik i Feminatal). Ja biorę Materne i ona zawiera w tabletce 1mg kwasu foliowego ( czyli bardzo duzo), Folik ma 0.4mg. Nie wiem, ile ma go Feminatal, choć wydaje mi się, że 0.8mg. W ogóle zestawy witamin i minerałów dla kobiet w ciąży pokrywają całkowite zapotrzebowanie na te związki, tak że nie ma potrzeby przyjmowania dodatkowych leków. Do autorki tematu: jeśli nie wiesz, jaki preparat przyjmować, idź do apteki, spytaj, jakie mają zestawy dla kobiet w ciąży, i sama porownaj ( wszystkie na opakowaniu maja wymienione składniki i ich ilość). Ja tak właśnie wybrałam Materne, miala najwięcej witamin i minerałow ( i większości większe dawki). Pamiętaj też o jodzie, jest ważny dla prawidłowej czynności taczycy ( kolezanka w składzie tego preparatu, co brala, nie bylo jodu, jej córeczka ma juz roczek i niedobory hormonów tarczycy, może ma to jakiś związek z tabletkami w ciąży?) Jeszcze a propos "dzieci po maternie". Pierwszy raz o tym tutaj usłyszałam. Ale może coś w tym jest. Duze ilosci zwiazkow min. i witamin, jakie sa w maternie moze przyspieszaja dojrzewanie dzidzisia, dlatego rodza sie wieksze ( więc mają też symetrycznie większe płuca, serduszko, wątrobę itd.). Więc chyba jest to raczej powód do radości, że przyjdą na świat lepiej przygotowane do nowych "zewnętrznych" warunków. Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich perełki arte 11tc Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 13:47 ja w pierwszej ciazy bralam bardzo polecane przez mojego lekarza preparaty nutrilite. Multiwitamine i zelazo, i teraz to powtarzam. Morfologie mialam caly czas super, zadnych zaparc. Najlepsze jest to, ze to nie chemia, a preparaty naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 14:31 Też mam takie zalecenie . W pierwszej ciąży brałam maternę. Teraz chyba zdecyduje się na feminatal, bo jest tańszy. A moja pani doktor poleca właśnie Materne i feminatal, ponieważ jako jedyne mają jod w swoim składzie. (a kartę ciąży mam z Elevitu ) Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 do Ani 29.11.04, 14:46 Hej! A ile ważył maluszek po urodzeniu? Pytam z ciekawości, bo wśród połoznych krąży określenie "maternowe dzieci", które podobno po Maternie rodzą się bardzo duże. Ciekawa jestem czy to prawda Marta Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Witaminki!! 29.11.04, 15:14 Czesc,ja biore Materne i folik.Nie wiem czy po tych tabletkach nie mam wzdec, wydaje mi sie ze to po nich...Zaintrygowały mnie te herbatki Hippo,gdzie je mozna kupic??pozdrawiam!!Maternowe dzieci,hmmm....??? Romi-Dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 Re: Witaminki!! 29.11.04, 15:39 Herbatki Hipp można kupić w aptekach, supermarketach i niektórych sklepach zielarskich. Zwłaszca polecam (w przyszłości oczywiście) latktacyjną Po niej w szpitalu ruszyła mi laktacja- może efekt placebo, może nie...). To są takie rozpuszczalne w zimnej wodzie granulki o smaku owocowym. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: Witaminki!! 29.11.04, 16:09 Feminatal, ma w składzie kwas foliowy, więc i to jest z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
jas_i_malgosia1 Re: Witaminki!! 29.11.04, 18:35 Mam pytanie, w którym jesteście tygodniu ciąży? Jeśli jesteście na tym akurat forum , oznacza to, iż termin produ wyznaczony jest na czerwiec 2005r. Jestem w 10 tc, termin mam na 25 czerwca...hmmm... Witaminy z tego co wiem należy przyjmować dopiero w 12 tc, wiec jakim cudem przyjmujecie witaminy?. Na tym etapie ciąży powinno sie chyba ograniczyć do folika. Jestem teraz trochę zaniepokojona, ponieważ nie wiem, czy po prostu jesteście powyżej 12 tc, czy mój lekarz i autorzy książek wprowadzają mnie w błąd. pozdrawiam Gosik Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: do Ani 29.11.04, 20:29 Już odpowiadam - 55cm długości i 3500g. Czyli dobra norma. Ale nie brałam witamin całą ciąże - może to też ma wpływ. Zaczęłam przyjmować coś ok 13tygodnia. Potem przeprowadziłam się i zmieniłam lekarza. Jak byłam u niego na wizycie pod koniec marca (czyli tak na oko w 33 tygodniu, termin miałam na 06.05) to kazał mi odstawić witaminy uzasadniając tym, że w tym wieku już maluszek tego nie potrzebuje a pójdzie mu to w masę. Jeśli chodzi o cenę i skład to korzystam z netu (np. www.domzdrowia.pl/ - apteka internetowa) i stron producentów. Mogę w domowym zaciuszu sobie wszystko sama sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Witaminki od początku 29.11.04, 20:42 Mój lekarz od pierwszej wizyty zapytał, czy biorę witaminy. Feminatal jak najbardziej polecał, więc zaczęłam brać, tym bardziej, że przez ostatni rok dość skutecznie się odchudzałam, więc myslę, że mogło brakowac tego i owego, no to biorę je Odpowiedz Link Zgłoś
lolo09 Witaminki i dzieci po maternie 29.11.04, 22:07 wieksze dzieci po maternie??? chyba cos w tym jest! ja w 1 cizy bralam materne i mlody 58cm i 4320g. teraz biore prenatal (od skonczonego 13tc) bo jest tanszy a i jak dizdzia bedzie strandartowa to sie nie obraze (bedzie lzej nosic). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: Witaminki i dzieci po maternie 02.12.04, 11:03 Też słyszałam taką opinię, ale ja w poprzedniej ciąży brałam maternę od początku do końca ciąży i urodziłam w 38tyg. dzidzię, która miała 51cm i ważyła 2740g, więc raczej w dolnych granicach. Teraz biorę elevit też prawie od początku (choć zastanawiam się czy może zmienić na coś trochę tańszego), zalecił mi gin. bo ogólnie jestem dość szczupła, cały czas mam mdłości, wymiotuję, mam słaby apetyt i gdyby nie te witaminy, to chyba miałabym jakieś niedobory. Odpowiedz Link Zgłoś
kag1 Re: do Ani 31.12.04, 10:26 W pierwszej ciąży brałam Maternę a moja ginekolog śmiała się że kto łyka maternę ten rodzi mana ale polecała ten preparat. Córcia urodział się idealnie 3330 i 53 cm. Teraz również biore maternę, wg lekarzy ma idealnie dobrane dla ciężarowek składnik. Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Do jas i malgosia1. 30.11.04, 11:10 Branie witamin to indywidualna sprawa, nie kazda kobieta przechodzi ciaze ksiazkowo. Ja biore witaminy od 3tc bo mi ich brakowalo i lekarz tak zalecil, moja kolezanka zreszta tez. Wiec jak widzisz kazdy inaczej, moze tobie nie sa jeszcze potrzebne wg twojego lekarza. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Re: Do jas i malgosia1. 30.11.04, 12:15 Kochana ja mam dokładnie taki termin jak ty a witaminki lekarz kazał brac,folik tez bo podobno ma bardzo znikoma ilosc kwasu foliowego.wiec biore folik i materne ale zle chyba na nie wpływa mam wzdecia wiec ja odstawie!!pozdrawiam Romi-Dzidzia termin 24 czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Witaminy - info 30.11.04, 14:47 Wyszukałam strony producentów witamin dla kobiet w ciąży. Pewnie to nie jeszcze nie wszystkie, ale główne jakie przychodzą mi do głowy. 1. Feminatal - www.merck.pl/farmacja/farma-index.php?nav=farma-nav.php?s=2&content=farma-lekibr.php 2. Materna - www.wyeth.pl/yellow_area/information.asp?ID=106 3. Vitrum Prenatal - www.unipharm.pl/HTMLpops/popup_vitamines_V_Prenatal.html 4. Elevit - www.roche.pl/otc/lek.php?lid=33 5. Falvit - 195.117.24.56/full.php?id=731 6. Prenatal - www.holbex.pl/index2.html 7. Vibovit Mama - nowość - www.polfakutno.pl/news.php?type=press&id=11017&search=true Tu jest też fajna stronka, gdzie są zebrane preparaty witaminowe, z żelazem, kwasem foliowym i info na temat gdzie szukać witamin i jakie mogą być skutki niedoboru. www.google.pl/search?q=cache:Vb5sbUrL7zoJ:www.unipharm.pl/artykuly/Ciaza/EL_witaminy_w_ciazy.pdf+witaminy+%22kobiet+w+ci%C4%85%C5%BCy%22+leki+materna&hl=pl&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Witaminy - info - ceny 02.12.04, 20:35 Dla zainteresowanych orientacyjne ceny - znalezione w necie (apteka internetowa, ceny standardowej aptece, w internetowej jest troche taniej, dochodza za to koszty przesylki www.domzdrowia.pl ) 1. Feminatal - 60szt/34,45 2. Materna Materna z selenem - 100szt/85,55zl 30szt/31,83 3. Vitrum Prenatal -100szt/31,75 60szt/26,66 30szt/ 4. Elevit - 30szt/2918,04 5. Falvit - 30szt/7,75 7,29 6. Prenatal -100szt/35,14 30szt/ 18,93 7. Vibovit Mama -30szt/28 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Witaminy - info - ceny 16.12.04, 13:52 W góre - dla zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
rosanna Re: Witaminy 16.12.04, 15:18 Tez slyszalam, ze po Maternie rodza sie duze dzieci i jest to preparat przeznaczony dla niedozywionych kobiet. Folik sie odstawia, po co go brac, jak jest w witaminach? A poza tym nie przesadzajmy z tymi preparatami, tylko jedzmy duzo warzyw i owocow. Odpowiedz Link Zgłoś
lesia28 Re: jaki preparat witaminowy? 31.12.04, 12:32 Ja wybralam Feminatal , swietnie sie po nim czuje,poza tym zawiera tez jod podobnie jak materna , 60 tabl - 32 zl Odpowiedz Link Zgłoś