Dodaj do ulubionych

jaki preparat witaminowy?

29.11.04, 12:13
Moja gin powiedziala, ze jak skonczy mi sie opakowanie folika , to mam go juz
nie brac ,tylko zakupic sobie jakis preparat witaminowy. Jaki polecacie, jaki
jest dobrze przyswajalny , ile kosztuja?
Obserwuj wątek
    • gumecka Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 12:25
      Ja osobiscie biore feminatal w ktorym jest 60tabletek a kosztuje 32zl, moj
      lekarz twierdzi ze jest bardzo dobry bo ma wszystkie witaminki potrzebne tobie
      i dzidzi ale jezeli nie masz kasy to mozesz kupowac falvit-moja kolezanka go
      bierze i tez jest ok. Przed nami cala zima wiec wole brac cos co ma wiecej
      witamin, latem to wiecej owockow bym jadla. Pozdrawiam.jola
      • martucha1 Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 12:36
        Ja pod koniec wcześniejszej ciąży brałam Elevit.
        Teraz, podobnie jak wcześniej, mam wyniki jak to mówi moja ginka :"jak młody
        drwal" więc biore tylko Folik.
        Acha- od kilku dni popijam herbatke Hipp, bo dostałam w prezencie
        Marta
        • ewucha28 Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 13:01
          Ja przyjmuje 1 tabletke 0,4 foliku i 1 tabl.dziennie Freminataluwink))
          • arrte Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 19:19
            Hej ewucha28!
            Tak się zastanawiam, czy nie przesadzasz z tymi tabletkami ( Folik i
            Feminatal). Ja biorę Materne i ona zawiera w tabletce 1mg kwasu foliowego (
            czyli bardzo duzo), Folik ma 0.4mg. Nie wiem, ile ma go Feminatal, choć wydaje
            mi się, że 0.8mg. W ogóle zestawy witamin i minerałów dla kobiet w ciąży
            pokrywają całkowite zapotrzebowanie na te związki, tak że nie ma potrzeby
            przyjmowania dodatkowych leków.

Do autorki tematu: jeśli nie wiesz, jaki preparat przyjmować, idź do apteki,
            spytaj, jakie mają zestawy dla kobiet w ciąży, i sama porownaj ( wszystkie na
            opakowaniu maja wymienione składniki i ich ilość). Ja tak właśnie wybrałam
            Materne, miala najwięcej witamin i minerałow ( i większości większe dawki).
            Pamiętaj też o jodzie, jest ważny dla prawidłowej czynności taczycy ( kolezanka
            w składzie tego preparatu, co brala, nie bylo jodu, jej córeczka ma juz roczek
            i niedobory hormonów tarczycy, może ma to jakiś związek z tabletkami w ciąży?)

Jeszcze a propos "dzieci po maternie". Pierwszy raz o tym tutaj usłyszałam. Ale
            może coś w tym jest. Duze ilosci zwiazkow min. i witamin, jakie sa w maternie
            moze przyspieszaja dojrzewanie dzidzisia, dlatego rodza sie wieksze ( więc mają
            też symetrycznie większe płuca, serduszko, wątrobę itd.). Więc chyba jest to
            raczej powód do radości, że przyjdą na świat lepiej przygotowane do
            nowych "zewnętrznych" warunków.

Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich perełki
            arte 11tc
    • coronella Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 13:47
      ja w pierwszej ciazy bralam bardzo polecane przez mojego lekarza preparaty
      nutrilite. Multiwitamine i zelazo, i teraz to powtarzam. Morfologie mialam caly
      czas super, zadnych zaparc. Najlepsze jest to, ze to nie chemia, a preparaty
      naturalne.
    • anna.michal Re: jaki preparat witaminowy? 29.11.04, 14:31
      Też mam takie zalecenie smile.
      W pierwszej ciąży brałam maternę. Teraz chyba zdecyduje się na feminatal, bo
      jest tańszy. A moja pani doktor poleca właśnie Materne i feminatal, ponieważ
      jako jedyne mają jod w swoim składzie. (a kartę ciąży mam z Elevitu smile )
      • martucha1 do Ani 29.11.04, 14:46
        Hej!
        A ile ważył maluszek po urodzeniu? Pytam z ciekawości, bo wśród połoznych krąży
        określenie "maternowe dzieci", które podobno po Maternie rodzą się bardzo duże.
        Ciekawa jestem czy to prawda
        Marta
        • romilka Witaminki!! 29.11.04, 15:14
          Czesc,ja biore Materne i folik.Nie wiem czy po tych tabletkach nie mam wzdec,
          wydaje mi sie ze to po nich...Zaintrygowały mnie te herbatki Hippo,gdzie je
          mozna kupic??pozdrawiam!!Maternowe dzieci,hmmm....???

Romi-Dzidzia
          • martucha1 Re: Witaminki!! 29.11.04, 15:39
            Herbatki Hipp można kupić w aptekach, supermarketach i niektórych sklepach
            zielarskich.
            Zwłaszca polecam (w przyszłości oczywiście) latktacyjną Po niej w szpitalu
            ruszyła mi laktacja- może efekt placebo, może nie...).
            To są takie rozpuszczalne w zimnej wodzie granulki o smaku owocowym.
            Marta
            • aetas Re: Witaminki!! 29.11.04, 16:09
              Feminatal, ma w składzie kwas foliowy, więc i to jest z głowy smile
              • jas_i_malgosia1 Re: Witaminki!! 29.11.04, 18:35
                Mam pytanie, w którym jesteście tygodniu ciąży? Jeśli jesteście na tym akurat
                forum , oznacza to, iż termin produ wyznaczony jest na czerwiec 2005r. Jestem w
                10 tc, termin mam na 25 czerwca...hmmm... Witaminy z tego co wiem należy
                przyjmować dopiero w 12 tc, wiec jakim cudem przyjmujecie witaminy?. Na tym
                etapie ciąży powinno sie chyba ograniczyć do folika.
                Jestem teraz trochę zaniepokojona, ponieważ nie wiem, czy po prostu jesteście
                powyżej 12 tc, czy mój lekarz i autorzy książek wprowadzają mnie w błąd.

pozdrawiam
                Gosik
        • anna.michal Re: do Ani 29.11.04, 20:29
          Już odpowiadam - 55cm długości i 3500g. Czyli dobra norma.
          Ale nie brałam witamin całą ciąże - może to też ma wpływ. Zaczęłam przyjmować
          coś ok 13tygodnia. Potem przeprowadziłam się i zmieniłam lekarza. Jak byłam u
          niego na wizycie pod koniec marca (czyli tak na oko w 33 tygodniu, termin miałam
          na 06.05) to kazał mi odstawić witaminy uzasadniając tym, że w tym wieku już
          maluszek tego nie potrzebuje a pójdzie mu to w masę.

Jeśli chodzi o cenę i skład to korzystam z netu (np. www.domzdrowia.pl/ -
          apteka internetowa) i stron producentów. Mogę w domowym zaciuszu sobie wszystko
          sama sprawdzić.
          • aetas Witaminki od początku 29.11.04, 20:42
            Mój lekarz od pierwszej wizyty zapytał, czy biorę witaminy. Feminatal jak
            najbardziej polecał, więc zaczęłam brać, tym bardziej, że przez ostatni rok
            dość skutecznie się odchudzałam, więc myslę, że mogło brakowac tego i owego, no
            to biorę je wink
            • lolo09 Witaminki i dzieci po maternie 29.11.04, 22:07
              wieksze dzieci po maternie??? chyba cos w tym jest! ja w 1 cizy bralam materne
              i mlody 58cm i 4320g. teraz biore prenatal (od skonczonego 13tc) bo jest tanszy
              a i jak dizdzia bedzie strandartowa to sie nie obraze (bedzie lzej nosic).

pozdrawiam
              • sgosia5 Re: Witaminki i dzieci po maternie 02.12.04, 11:03
                Też słyszałam taką opinię, ale ja w poprzedniej ciąży brałam maternę od
                początku do końca ciąży i urodziłam w 38tyg. dzidzię, która miała 51cm i ważyła
                2740g, więc raczej w dolnych granicach. Teraz biorę elevit też prawie od
                początku (choć zastanawiam się czy może zmienić na coś trochę tańszego),
                zalecił mi gin. bo ogólnie jestem dość szczupła, cały czas mam mdłości,
                wymiotuję, mam słaby apetyt i gdyby nie te witaminy, to chyba miałabym jakieś
                niedobory.
        • kag1 Re: do Ani 31.12.04, 10:26
          W pierwszej ciąży brałam Maternę a moja ginekolog śmiała się że kto łyka
          maternę ten rodzi mana ale polecała ten preparat. Córcia urodział się idealnie
          3330 i 53 cm. Teraz również biore maternę, wg lekarzy ma idealnie dobrane dla
          ciężarowek składnik.
    • gumecka Do jas i malgosia1. 30.11.04, 11:10
      Branie witamin to indywidualna sprawa, nie kazda kobieta przechodzi ciaze
      ksiazkowo. Ja biore witaminy od 3tc bo mi ich brakowalo i lekarz tak zalecil,
      moja kolezanka zreszta tez. Wiec jak widzisz kazdy inaczej, moze tobie nie sa
      jeszcze potrzebne wg twojego lekarza. pozdrawiam.
      • romilka Re: Do jas i malgosia1. 30.11.04, 12:15
        Kochana ja mam dokładnie taki termin jak ty a witaminki lekarz kazał brac,folik
        tez bo podobno ma bardzo znikoma ilosc kwasu foliowego.wiec biore folik i
        materne ale zle chyba na nie wpływa mam wzdecia wiec ja odstawie!!pozdrawiam

Romi-Dzidzia termin 24
        czerwca
    • anna.michal Re: Witaminy - info 30.11.04, 14:47
      Wyszukałam strony producentów witamin dla kobiet w ciąży. Pewnie to nie jeszcze
      nie wszystkie, ale główne jakie przychodzą mi do głowy.

1. Feminatal -
      www.merck.pl/farmacja/farma-index.php?nav=farma-nav.php?s=2&content=farma-lekibr.php
      2. Materna - www.wyeth.pl/yellow_area/information.asp?ID=106

3. Vitrum Prenatal - www.unipharm.pl/HTMLpops/popup_vitamines_V_Prenatal.html

4. Elevit - www.roche.pl/otc/lek.php?lid=33

5. Falvit - 195.117.24.56/full.php?id=731

6. Prenatal - www.holbex.pl/index2.html

7. Vibovit Mama - nowość -
      www.polfakutno.pl/news.php?type=press&id=11017&search=true
      Tu jest też fajna stronka, gdzie są zebrane preparaty witaminowe, z żelazem,
      kwasem foliowym i info na temat gdzie szukać witamin i jakie mogą być skutki
      niedoboru.
      www.google.pl/search?q=cache:Vb5sbUrL7zoJ:www.unipharm.pl/artykuly/Ciaza/EL_witaminy_w_ciazy.pdf+witaminy+%22kobiet+w+ci%C4%85%C5%BCy%22+leki+materna&hl=pl&lr=lang_pl
      • anna.michal Re: Witaminy - info - ceny 02.12.04, 20:35
        Dla zainteresowanych orientacyjne ceny - znalezione w necie (apteka internetowa,
        ceny standardowej aptece, w internetowej jest troche taniej, dochodza za to
        koszty przesylki www.domzdrowia.pl ) smile

1. Feminatal - 60szt/34,45
        2. Materna
        Materna z selenem - 100szt/85,55zl 30szt/31,83
        3. Vitrum Prenatal -100szt/31,75 60szt/26,66 30szt/
        4. Elevit - 30szt/2918,04
        5. Falvit - 30szt/7,75 7,29
        6. Prenatal -100szt/35,14 30szt/ 18,93
        7. Vibovit Mama -30szt/28

Pozdrawiam
        • anna.michal Re: Witaminy - info - ceny 16.12.04, 13:52
          W góre - dla zainteresowanych.
          • rosanna Re: Witaminy 16.12.04, 15:18
            Tez slyszalam, ze po Maternie rodza sie duze dzieci i jest to preparat
            przeznaczony dla niedozywionych kobiet.
            Folik sie odstawia, po co go brac, jak jest w witaminach?
            A poza tym nie przesadzajmy z tymi preparatami, tylko jedzmy duzo warzyw i
            owocow.
    • lesia28 Re: jaki preparat witaminowy? 31.12.04, 12:32
      Ja wybralam Feminatal , swietnie sie po nim czuje,poza tym zawiera tez jod
      podobnie jak materna , 60 tabl - 32 zl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka