Dodaj do ulubionych

KUPUJECIE COS DLA DZIDZI?

14.02.05, 13:27
zastanawiam sie kiedy rozpoczac zakupki dla dzidzi , strasząjakimis
przesadami a ja juz bym chciała
Obserwuj wątek
    • lolo09 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 14:40
      a ja juz chyba wszystko mam. czesc rzeczy mi zostało po damianie, a troszke
      dokupilam (nie moglam sie oprzecsmile))))))))
      przesądy??? tak , ciuszki w kartonach czekaja, zaczne prac i prasować w
      maju smile))))
    • jancze Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 14:45
      Nie mogłam się oprzeć. Kupiłam smoczek i rożek.
    • martynka6 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 15:08
      My tez juz kupujemy: co jakis czas jedna rzecz i juz sie troszke uzbieralo,
      tak, ze dzidzia ma juz swoja wlasna polke w szafie smile)
      Na wieksze zakupy przyjdzie czas w maju, tz wozek, lozeczko + brakujace ubranka
      i akcesoria...
      Ja tam w przesaday nie wierze smile)
      Pozdrawiam
      • sylwia_0111 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 16.02.05, 15:22
        Cześć Brzuszki,
        My zrobiliśmy dopiero malutkie zakupy, ponieważ mój mąż jest przewrażliwiony
        (mieliśmy trochę problemów we wczesnej ciąży) i woli poczekać do połówkowego
        USG, na które idziemy JUTRO. Strasznie się cieszę, że to już jutro, bo już się
        nie mogę doczekać kiedy będę kupować śliczne ciuszki i akcesoria dla naszego
        dzidziusia.

Pozdrawiam
        sylwia_0111
    • ewmag Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 15:16
      Na razie dostalam kilka rzeczy od znajomych, ale juz planujemy kupno wozeczka i
      lozeczka - czyli najwieksze wydatki, ciuszki tez pewnie zaczniemy kupowac
      powoli. Przesady sa fajne, jesli w dniu porodu ktos by mi wszystko co potrzebne
      przyniosl, to bym byla przesadnawink ale nie wyobrazam sobie robienia zakopow po
      porodzie, albo w ostatnich tygodniach, teraz sie dobrze czuje, chociaz jak
      chodze po sklepach to mam ochote juz sobie isc... a co dopiero, jak bede miala
      jeszcze iles tam dodatkowych kilo?
    • nonu Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 15:19
      Ja kupujęsmile Precz z przesądami!smile
    • strzala04 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 17:45
      Ja kupiłam śliczniutki, biały, prawie nowy śpiworek na Allegro. Dla maluszka o
      rozmiarze 62. Taki do zabrania dziecka ze szpitala.
      Przy okazji mam pytanie. Koleżanki powiedziały mi, że trzeba mieć coś sztywnego,
      bo takie małe dziecko się "przelewa" przez ręce. Namawiają mnie na rożek,
      nosidełko. Sama nie wiem, bo to czy warto na jeden przejazd taksówką do domu?
      Czy to takie trudne przewieźć dziecko?
      • aaniagdynia Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 15.02.05, 07:51
        Witam
        Ja już pare ciuszków kupiłam ,sporo mam po starszym synku więc nie będe więcej
        kupować. Wczoraj zamówiłam kilka nowych body i śpioszków na allegro, bo były
        naprawde tanio.Z wózkiem i łóżeczkiem i fotelikiem i całą resztą poczekam do
        maja bo nie mam gdzie składować. Ze szpitala dzidzie zawieziemy w foteliku, bo
        tak bezpieczniej, a że bedzie ciepło, to grubych kocy nie kupuje, rożek się
        bardzo przydaje w szpitalu i póżniej w domu też, więc kupie napewno.
        Pozdrawiam
        Ania z córeczką 8lat, synkiem 4lata i niespodzianką~~~20.06.2005
      • lolo09 do strzala 15.02.05, 08:51
        mysle ze twoje kumpele troche przesadzily
        rozek jest wygodny, ale np. damian nie lubil byc owiniety wiec spokojnie
        karmilam go i nosilam bez zadnych pomocy.
        polecan jednak zakup nosidelka lub bujaczka bo bedzie ci wygodniej w domku
        dzidzie nosic z miejsca na miejce
        smile)))))
        • strzala04 Re: do lolo09 15.02.05, 20:39
          smile! Dzięki Lolo za radę. Też miałam takie wrażenie. Nad nosidełkiem się
          zastanawiam. Nad czymś takim co może spełnić też rolę mini-kolebki, przydatnej w
          drodze (rodzice daleko).
          Rożka nie kupię bo argument, że przydaje się do wózka do mnie nie trafia. Do
          wózeczka mam już kocyki, do łóżeczka kołderkę po kiego groma mi jeszcze rożekwink
          • monika_oli Re: do lolo09 16.02.05, 07:27
            Proponuję fotelik samochodowy - nosidełko, z funkcją kołyski. My przy starszej
            córci używaliśmy takiego nie tylko do samochodu, także przydatny był gdy np
            musiałam coś zrobić w kuchni a mała nie chciała być sama w pokoju. Później
            służył też jako krzesełko do karmienia, kiedy nie mieliśmy jeszcze takiego
            prawdziwego.
            m.
    • gumecka Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 15.02.05, 18:32
      Ja tez juz mam sporo rzeczy, lozeczko i ciuszki-dostalam od znajomej. A dla
      mnie odciagacz pokarmu,wkladki do stanika itp. Juz teraz nie chce mi sie za
      dlugo biegac po sklepach a co dopiero bedzie pozniej.
    • elza78 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 15.02.05, 19:49
      ja kupuje hihi
      nawiedzam sklepy z uzywana odzieza w celu wyszperania nowych ciuszkow rozmiaru
      52 smile
      bardzo czesto sie zdarzaja zupelne nowki za bardzo niziutenka cene, wiec
      poszukuje hihi na razie czas jest, potem w maju np bede sie pewnie zle czula
      jak bedzie duszno i generalnie bede mniej mobilna smile
      juz troszke dla malucha mam kupione, szukam tez takich ciuszkow z bajerem smile
      smiesznych, na ktore potem nie bedzie czasu zeby sobie zawracac glowe smile
      oblookalam tez juz wozki i wybralam ze kupie drivera implastu trojkolowego od
      znajomej, ale wozek jak na razie jest "zaklepany" i nie mamy go w domu, to samo
      z lozeczkiem ktore tez mamy "zaklepane" ja sie po prostu boje ze pozniej beda
      upaly i moze byc na prawde ciezko z zakupami. z przesadami dawno sie poddalam,
      ale nawet moja tesciowa sie poddala, no nie moze byc zeby maluch juz
      sie "wyklul" a my nic dla niego nie bedziemy mieli...
      mysle tez o kupnie laktatora ale na razie wydaje mi sie ze to puki co to zbedny
      wydatek, ze w szpitalu bedzie jakis odciagacz "w razie niemca" a jesli bedzie
      to potrzebne to zaangazuje meza i mi kupi, przeciez teraz wszystko w sklepach
      jest dostepne od reki smile
      • ewmag do Elza78 18.02.05, 11:09
        Kupujesz w normanych ciucholandach, czy sa takie specjalne z ciuchami dla
        dzieci? Jesli sa to napisz, gdzie. Skad jestes?
        • monika_oli Re: do Elza78 18.02.05, 11:29
          Wtrącę się - ja też kupuję sporo rzeczy w sklepach z odzieżą używaną. Nie
          spotkałam jeszcze takiego, gdzie byłyby tylko dziecinne rzeczy, ala mam 'na
          oku' kilka sklepów gdzie zawsze można wybrać coś super dla malucha, po
          niewielkich cenach. Dlatego radzę pozaglądać do różnych sklepów - napewno coś
          wybierzesz. Mam tylko taką uwagę - w wielu sklepach (gdzie są atrakcyjne ceny i
          duży wybór) zaopatrują się osoby które kupują ubrania w celu późniejszego ich
          sprzedawania (targ, allegro) dlatego dobrze jest być rano w dniu kiedy jest
          nowy towar - później nie ma praktycznie po co tam zaglądać. Inna altrnatywa to
          znajomy sprzedawca.
          m.
          • ewmag Re: do Elza78 18.02.05, 12:34
            Dzieki za radysmile
    • gosia.r1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 16.02.05, 19:27
      My jeszcze nic nie kupujemy - jestem przesądna.
      Jedyne co kupiliśmy to książeczki, które czytamy naszej niuni wieczorkiemsmile)
      Koncentrujemy się teraz na przyzwyczajaniu Maleństwa do naszych głosówsmile

pozdrawiam
      Małgosia
      • mamagocha Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 16.02.05, 19:28
        My jeszcze nic nie kupujemy - jestem przesądna.
        Jedyne co kupiliśmy to książeczki, które czytamy naszej niuni wieczorkiemsmile)
        Koncentrujemy się teraz na przyzwyczajaniu Maleństwa do naszych głosówsmile

pozdrawiam
        Małgosia
    • magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 24.02.05, 22:27
      Witam!!!! Ja już mam wszystko qpione, byłam na badaniu genetycznym i nie mam na
      co czekać! pozdrawiam
      • mamagocha Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 08:58
        Badanie genetyczne ma się nijak do przedwczesnego porodu. Przesąd nie kupowania
        dotyczy przedwczesnego rozwiązania. Ja wciąż uparta i przesądna aż do bólu, nie
        kupuję nic. Czekam do połowy 8 miesiąca smile))
        Zazdroszczę Wam tej przyjemności kupowania....ale się nie ugnęsmile))

Pozdrowionka
        • magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 18:44
          ja az sie zatracilam w kupowaniu a teraz caly czas ogladam malutkie spioszki,
          kawtaniki itp. a przesad ten znany jest tylko w polsce ale kazdy robi jak uwaza.
          pozdrawiam
          • mamagocha Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 18:53
            Nie wiem gdzie jest znany, wiem ile kobiet straciło swoje dzieci. Niestety
            znałam jesad

pozdrawiam
            • magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 19:18
              Moim zdaniem zakup wyprawki nie ma nic wspólnego z przedwczesnym porodem. Ale
              to jak już wcześniej wspomniałam jest indywidualną sprawą każdego człowieka. Ja
              kupiłam wyprawkę ponieważ nie jestem osobą przesądną ale szanuje zdanie innych.
              Myślę, że takowy przesąd zrodził się w czasach kiedy medycyna była na kiepskim
              poziomie i była po prostu duża umieralność noworodków ( szkoda było wydawać
              kaskę na dziecko jeśli prawdopodobieństwo jego śmierci było ogromne). Ja z
              natury jestem optymistką i wierze, że Eryczek urodzi się zdrowy a innych
              możliwości nawet nie biorę pod uwagę) A jeszcze jest jeden powód dlaczego
              wyprawka jest już u mnie w domciu, po prostu zrobienie zakupów zajęło mi i
              mojemu mężowi około 5 godzin a dla kobiety z wiellllkim brzucholkiem to nielada
              wyczyn. Dlatego ja to zrobiłam kiedy jestem jeszcze „sprawna”. Pozdrawiam smile
            • magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 19:20
              Bardzo mi przykro z powodu znajomych które straciły swoje dzieci!!!!!! 
              • hayet Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 01.03.05, 08:49
                W neidziele bylam w Arakdii, w H&M...ogladalam z mama ubranka. Sa takie
                slodkie, ze nie wiem co bym chciala kupic. MIalam juz kupic wyprawke, ale
                jeszcze sie wstrzymalam. Jest tak super "spiworek" z Kubusiem Puchatkiem i
                Tygryskiem, super body i wiele innych super rzeczy. Nie sa drogie i jak tylko
                sie dowiem jaka jest plec to sie wybiore na czynne zakupy nie tylko window
                shopping.

Nie jestem przesadna. Bedzie co ma byc i wydaje mi sie, ze to czy teraz czy
                pozniej kupie wyprawke nie wplywa na termin porodu.
                Z reszta doszlam do wniosku, ze teraz to kupie tylko wyprawke, a ubranka na
                pozniej kupie (moja mama z emzem) jak juz sie urodzi i bedzie wiadomo jakie ma
                wymiary.

• jimg Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 01.03.05, 18:34
          ja też nic nie kupuję z tego samego powodu co Ty
          zdążę wszystko kupić "w ostatniej chwili" i na pewno niczego nie zabraknie bo
          czasy prl-u już się dawno skończyły smile
          Poza tym mam mieszane uczucia jeżeli chodzi o kupowanie ubranek w sklepach z
          używaną odzieżą....
    • romilka Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 01.03.05, 12:36
      Wczoraj nie mogłam sie oprzec cudnym ubrankom w H&M i kupiłam spodenki i 2
      body!!Sliczne sa tam ubranka,moze troszke drogie i nie wszystkich na nie stac
      ale kilka rzeczy moze uda mi sie kupic!!Polecam!!
      Pozdrwaiam!!
    • romilka Gubie sie... 01.03.05, 16:47
      ...tyle tych nowych rzeczy dla mnie!!Te nazwy:rampersy??to sa body bez stopek??
      Kurcze nie wiem czy dam sobie rade z kompletowaniem tej całej wyprawkismileSmiac
      mi sie chce ze jestem taka nie doinformowanasmileChyba sobie poradze,jak
      myslicie?? Szok ile tego jest i trzeba wszystko
      wiedziec:body,rampersy,kaftaniki itd A u mnie w rodzinie nie ma zadnego małego
      dziecka,najmlodsze ma...20 lat smile
      Pozdrawiam!!
      • hayet Re: Gubie sie... 01.03.05, 16:49
        Dla mnie to tez pierwszy raz. Musisz sobie poogladac rzeczy w klsepach i jakos
        pojdzie. Moja mama sie dowiaduje od kolezanki, ktorej sie wnuczek urodzil, wiec
        mam troche nowych informacji. Np. dowiedzialam sie, ze lepsze sa body niz
        kaftaniki bo kaftaniki sie sciagaja .:o)
        W rodzinie tez nie mam maluchow. Bedzie dobrze, pozniej to bedziemy z
        zamknietymi oczami robic zakupy.
        • romilka Re: Gubie sie... 01.03.05, 17:01
          MAm nadzieje...hi,hi.Fajne to kupowanie!!Własnie kupiłam kilka rzeczy przez
          alegro,zobaczymy czy to dobry sposob zeby troszke zaoszczedzic!!
          Całuski...smile
    • rene41 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 02.03.05, 16:35
      Witam !!
      Bedac na zakupach niemoglam oprzec sie pokusie i kupilam body na dlugi rekawek i krutki gdyz niemoglam sie zdecydowac byly tak sliczne i w promocyjnej cenie 5zl za sztuke,na allegro dokupilam 15pieluszek tetrowych teraz zaopatrze sie w ladne nici i zrobie ladny kolorowy scieg na okolo pieluszki.
      Moja bratowa w marcu spodziewa sie tez bobaska wiec taki wzorek bedzie ozdoba oraz znakiem rozpoznawczym .
      pozdrawiam PAPAP
    • hayet Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 02.03.05, 16:48
      Wczoraj weezlam do sklepu z art. dzieciecymi, troche przez przypadek. Bardzo
      blisko mojego domu- po drugiej stronie...i wszystko tam znlazlam co potrzebne.
      I lozeczka firmy drewex i fajne ubranka, niedrogie i inne gadzety typu rozki,
      spiworki, posciele, laktatory i zabawki.
      Jeszcze nadal nic nie mam kupionego, ale naprawde trudno jest sie oprzec
      pokusie...
    • rynowiecka Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 02.03.05, 17:55
      ja jestem przesądna, ale chyba sie niedługo ugne (w końcu za tydzień 7
      miesiąc). Łożeczko mój mąż ma rodzinne (drewniana kołyska)więc trzeba tylko
      pomalować. Po ciuszki wybiorę się pewnie na poczatek do ciuchlandu, ale mam juz
      jedna, nowiutką, różowiutka sukienusię z Cubusa (kupiła ja ciocia męża, jak
      tylko dowiedziała sie o płci-chciał byc pierwszasmile.Na końcu pewnie kupimy
      wózeczek-może już po porodzie(przecież i tak przez pierwsze 2-3 tygodnie nie
      będę coreczki na dwór zabierać, a jeśli to na chwilę, a do tego wystarcza moje
      lub męża ramiona). Na razie jeszcze jestem twarda,ale za tydzień,dwa może dam
      się porwać w wir zakupówsmile
      • strzala04 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 09:11
        smile rynowiecka, ja też jestem trochę przesądna, ale stopniowo popuszczamsmile tzn.
        kupiłam piękny, biały śpiworek na allegro i kupiliśmy prawie nowy wózek od
        ludzi u nas na osiedlu. Była okazja, więc skorzystaliśmy. Stoi teraz w
        mieszkaniu. Bardzo zagraca, ale jak któreś z nas przejdzie koło niego to zawsze
        zabujasmile Fajne uczucie.
        Co do ramion Twoich i męża... hmmmm zapewne są bardzo opiekuńcze i silne, ale
        taki maluszek chyba musi mieć twarde i równe podłoże. Jest taki maleńki, wątły
        i "przelewa się" przez ręcesmile Ale to niech inne matki, bardziej doświadczone
        się wypowiedzą.
      • aaniagdynia Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 14:58
        Nasze dzidzie urodzą się w lecie więc nie powinno się je trzymać 2-3 tyg w
        domu.W zimie wychodzi się po 2-3 tyg.Ramiona raczej nie wystarczą bo dzidziuś w
        wózku jest osłonięty od słońca i wiatru.Ja mam córkę(teraz 8lat)z maja i jak
        skończyła tydzień poszliśmy na spacer, jak miała 2tyg to 2-3 godz spędzała na
        dworzu.Synek(4lata) urodził się w marcu i jak skończył 10dni poszedł na krotki
        spacer.
        Dla najmłodszego synka (~~~20.06.2005) mamy ciuszki(część po starszym synku,
        kilka nowych), fotelik kupiłam na Allegro,a wózek i łóżeczko i całą resztę
        kupimy w maju.
        Pozdrawiam
        Ania
        • anna.michal Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 20:19
          Jeśli chodzi o spacery to się z Tobą zgodzę.
          Generalnie są dwie szkoły:
          1. Wracamy z dzieckiem do domu i po tygodniu zaczynamy go krótko werandować.
          Dopiero po tygodniu-dwóch wychodzimy na pierwszy krótki spacer (30min). I w
          każdy następny dzień wydłużamy o kolejne 15-30min.
          2. Wracamy z dzieckiem do domu i od następnego dnia możemy go werandować a na
          spacer jak tylko poczujemy się dobrze. (wiadomo, po porodzie się krwawi, trwa to
          różnie, a bieganie z podpaskami nie jest bardzo wygodne. Zwłaszcza jak jest ciepło)

Ja wybieram opcję drugą.
          Michał urodził się w maju - tydzień byliśmy w szpitalu, potem kilka dni spędził
          na balkonie, a na pewno po dwóch tygodniach spacerowaliśmy dłużej.
          Teraz będzie czerwiec więc pogoda nie będzie raczej przeszkodą.

A wózek jest wygodny - samo dziecko jeszcze się nanosimy w domu.

A wracając do tematu głownego - zakupów raczej nie robię - chyba, że coś mi
          wpadnie w oczy i nie mogę się oprzeć, bo generalnie wszystko mam po starszym.

Do kupienia został przewijak i fotelik-nosidełko - pewnie na początku kwietnia,
          korzystając z pobytu u rodziców i możliwości zostawienia dziecka w domu i
          wybrania się samej w rejs po sklepach.
    • hayet Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 10:20
      Wczoraj juz podjelam decyzje co do zakupow dla dziecka.
      Zrobilam liste, rozpisalam co trzeba kupic, ile. zNalazlam sklep blisko domu,
      zakupy z rabatem na lozeczko i wyprawke, wiec teraz tylko troche poczkema, az
      sie dowiem jaka jest plec i ruszam na zakupy.
      • magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 16:40
        Ja dzisiaj wybrałam się na zakupy dla siebie (kurcze w nic się nie mieszczę) a
        przy okazji oczywiście kupiłam malutkie rampersy i miniaturowe skarpeteczki. to
        wszystko jest takie cudowne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka