kasiamo 14.02.05, 13:27 zastanawiam sie kiedy rozpoczac zakupki dla dzidzi , strasząjakimis przesadami a ja juz bym chciała Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolo09 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 14:40 a ja juz chyba wszystko mam. czesc rzeczy mi zostało po damianie, a troszke dokupilam (nie moglam sie oprzec)))))))) przesądy??? tak , ciuszki w kartonach czekaja, zaczne prac i prasować w maju )))) Odpowiedz Link Zgłoś
jancze Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 14:45 Nie mogłam się oprzeć. Kupiłam smoczek i rożek. Odpowiedz Link Zgłoś
martynka6 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 15:08 My tez juz kupujemy: co jakis czas jedna rzecz i juz sie troszke uzbieralo, tak, ze dzidzia ma juz swoja wlasna polke w szafie ) Na wieksze zakupy przyjdzie czas w maju, tz wozek, lozeczko + brakujace ubranka i akcesoria... Ja tam w przesaday nie wierze ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_0111 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 16.02.05, 15:22 Cześć Brzuszki, My zrobiliśmy dopiero malutkie zakupy, ponieważ mój mąż jest przewrażliwiony (mieliśmy trochę problemów we wczesnej ciąży) i woli poczekać do połówkowego USG, na które idziemy JUTRO. Strasznie się cieszę, że to już jutro, bo już się nie mogę doczekać kiedy będę kupować śliczne ciuszki i akcesoria dla naszego dzidziusia. Pozdrawiam sylwia_0111 Odpowiedz Link Zgłoś
ewmag Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 15:16 Na razie dostalam kilka rzeczy od znajomych, ale juz planujemy kupno wozeczka i lozeczka - czyli najwieksze wydatki, ciuszki tez pewnie zaczniemy kupowac powoli. Przesady sa fajne, jesli w dniu porodu ktos by mi wszystko co potrzebne przyniosl, to bym byla przesadna ale nie wyobrazam sobie robienia zakopow po porodzie, albo w ostatnich tygodniach, teraz sie dobrze czuje, chociaz jak chodze po sklepach to mam ochote juz sobie isc... a co dopiero, jak bede miala jeszcze iles tam dodatkowych kilo? Odpowiedz Link Zgłoś
nonu Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 15:19 Ja kupuję Precz z przesądami! Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 14.02.05, 17:45 Ja kupiłam śliczniutki, biały, prawie nowy śpiworek na Allegro. Dla maluszka o rozmiarze 62. Taki do zabrania dziecka ze szpitala. Przy okazji mam pytanie. Koleżanki powiedziały mi, że trzeba mieć coś sztywnego, bo takie małe dziecko się "przelewa" przez ręce. Namawiają mnie na rożek, nosidełko. Sama nie wiem, bo to czy warto na jeden przejazd taksówką do domu? Czy to takie trudne przewieźć dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
aaniagdynia Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 15.02.05, 07:51 Witam Ja już pare ciuszków kupiłam ,sporo mam po starszym synku więc nie będe więcej kupować. Wczoraj zamówiłam kilka nowych body i śpioszków na allegro, bo były naprawde tanio.Z wózkiem i łóżeczkiem i fotelikiem i całą resztą poczekam do maja bo nie mam gdzie składować. Ze szpitala dzidzie zawieziemy w foteliku, bo tak bezpieczniej, a że bedzie ciepło, to grubych kocy nie kupuje, rożek się bardzo przydaje w szpitalu i póżniej w domu też, więc kupie napewno. Pozdrawiam Ania z córeczką 8lat, synkiem 4lata i niespodzianką~~~20.06.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
lolo09 do strzala 15.02.05, 08:51 mysle ze twoje kumpele troche przesadzily rozek jest wygodny, ale np. damian nie lubil byc owiniety wiec spokojnie karmilam go i nosilam bez zadnych pomocy. polecan jednak zakup nosidelka lub bujaczka bo bedzie ci wygodniej w domku dzidzie nosic z miejsca na miejce ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: do lolo09 15.02.05, 20:39 ! Dzięki Lolo za radę. Też miałam takie wrażenie. Nad nosidełkiem się zastanawiam. Nad czymś takim co może spełnić też rolę mini-kolebki, przydatnej w drodze (rodzice daleko). Rożka nie kupię bo argument, że przydaje się do wózka do mnie nie trafia. Do wózeczka mam już kocyki, do łóżeczka kołderkę po kiego groma mi jeszcze rożek Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli Re: do lolo09 16.02.05, 07:27 Proponuję fotelik samochodowy - nosidełko, z funkcją kołyski. My przy starszej córci używaliśmy takiego nie tylko do samochodu, także przydatny był gdy np musiałam coś zrobić w kuchni a mała nie chciała być sama w pokoju. Później służył też jako krzesełko do karmienia, kiedy nie mieliśmy jeszcze takiego prawdziwego. m. Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 15.02.05, 18:32 Ja tez juz mam sporo rzeczy, lozeczko i ciuszki-dostalam od znajomej. A dla mnie odciagacz pokarmu,wkladki do stanika itp. Juz teraz nie chce mi sie za dlugo biegac po sklepach a co dopiero bedzie pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 15.02.05, 19:49 ja kupuje hihi nawiedzam sklepy z uzywana odzieza w celu wyszperania nowych ciuszkow rozmiaru 52 bardzo czesto sie zdarzaja zupelne nowki za bardzo niziutenka cene, wiec poszukuje hihi na razie czas jest, potem w maju np bede sie pewnie zle czula jak bedzie duszno i generalnie bede mniej mobilna juz troszke dla malucha mam kupione, szukam tez takich ciuszkow z bajerem smiesznych, na ktore potem nie bedzie czasu zeby sobie zawracac glowe oblookalam tez juz wozki i wybralam ze kupie drivera implastu trojkolowego od znajomej, ale wozek jak na razie jest "zaklepany" i nie mamy go w domu, to samo z lozeczkiem ktore tez mamy "zaklepane" ja sie po prostu boje ze pozniej beda upaly i moze byc na prawde ciezko z zakupami. z przesadami dawno sie poddalam, ale nawet moja tesciowa sie poddala, no nie moze byc zeby maluch juz sie "wyklul" a my nic dla niego nie bedziemy mieli... mysle tez o kupnie laktatora ale na razie wydaje mi sie ze to puki co to zbedny wydatek, ze w szpitalu bedzie jakis odciagacz "w razie niemca" a jesli bedzie to potrzebne to zaangazuje meza i mi kupi, przeciez teraz wszystko w sklepach jest dostepne od reki Odpowiedz Link Zgłoś
ewmag do Elza78 18.02.05, 11:09 Kupujesz w normanych ciucholandach, czy sa takie specjalne z ciuchami dla dzieci? Jesli sa to napisz, gdzie. Skad jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli Re: do Elza78 18.02.05, 11:29 Wtrącę się - ja też kupuję sporo rzeczy w sklepach z odzieżą używaną. Nie spotkałam jeszcze takiego, gdzie byłyby tylko dziecinne rzeczy, ala mam 'na oku' kilka sklepów gdzie zawsze można wybrać coś super dla malucha, po niewielkich cenach. Dlatego radzę pozaglądać do różnych sklepów - napewno coś wybierzesz. Mam tylko taką uwagę - w wielu sklepach (gdzie są atrakcyjne ceny i duży wybór) zaopatrują się osoby które kupują ubrania w celu późniejszego ich sprzedawania (targ, allegro) dlatego dobrze jest być rano w dniu kiedy jest nowy towar - później nie ma praktycznie po co tam zaglądać. Inna altrnatywa to znajomy sprzedawca. m. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.r1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 16.02.05, 19:27 My jeszcze nic nie kupujemy - jestem przesądna. Jedyne co kupiliśmy to książeczki, które czytamy naszej niuni wieczorkiem) Koncentrujemy się teraz na przyzwyczajaniu Maleństwa do naszych głosów pozdrawiam Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 16.02.05, 19:28 My jeszcze nic nie kupujemy - jestem przesądna. Jedyne co kupiliśmy to książeczki, które czytamy naszej niuni wieczorkiem) Koncentrujemy się teraz na przyzwyczajaniu Maleństwa do naszych głosów pozdrawiam Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 24.02.05, 22:27 Witam!!!! Ja już mam wszystko qpione, byłam na badaniu genetycznym i nie mam na co czekać! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 08:58 Badanie genetyczne ma się nijak do przedwczesnego porodu. Przesąd nie kupowania dotyczy przedwczesnego rozwiązania. Ja wciąż uparta i przesądna aż do bólu, nie kupuję nic. Czekam do połowy 8 miesiąca )) Zazdroszczę Wam tej przyjemności kupowania....ale się nie ugnę)) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 18:44 ja az sie zatracilam w kupowaniu a teraz caly czas ogladam malutkie spioszki, kawtaniki itp. a przesad ten znany jest tylko w polsce ale kazdy robi jak uwaza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 18:53 Nie wiem gdzie jest znany, wiem ile kobiet straciło swoje dzieci. Niestety znałam je pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 19:18 Moim zdaniem zakup wyprawki nie ma nic wspólnego z przedwczesnym porodem. Ale to jak już wcześniej wspomniałam jest indywidualną sprawą każdego człowieka. Ja kupiłam wyprawkę ponieważ nie jestem osobą przesądną ale szanuje zdanie innych. Myślę, że takowy przesąd zrodził się w czasach kiedy medycyna była na kiepskim poziomie i była po prostu duża umieralność noworodków ( szkoda było wydawać kaskę na dziecko jeśli prawdopodobieństwo jego śmierci było ogromne). Ja z natury jestem optymistką i wierze, że Eryczek urodzi się zdrowy a innych możliwości nawet nie biorę pod uwagę) A jeszcze jest jeden powód dlaczego wyprawka jest już u mnie w domciu, po prostu zrobienie zakupów zajęło mi i mojemu mężowi około 5 godzin a dla kobiety z wiellllkim brzucholkiem to nielada wyczyn. Dlatego ja to zrobiłam kiedy jestem jeszcze „sprawna”. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 25.02.05, 19:20 Bardzo mi przykro z powodu znajomych które straciły swoje dzieci!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 01.03.05, 08:49 W neidziele bylam w Arakdii, w H&M...ogladalam z mama ubranka. Sa takie slodkie, ze nie wiem co bym chciala kupic. MIalam juz kupic wyprawke, ale jeszcze sie wstrzymalam. Jest tak super "spiworek" z Kubusiem Puchatkiem i Tygryskiem, super body i wiele innych super rzeczy. Nie sa drogie i jak tylko sie dowiem jaka jest plec to sie wybiore na czynne zakupy nie tylko window shopping. Nie jestem przesadna. Bedzie co ma byc i wydaje mi sie, ze to czy teraz czy pozniej kupie wyprawke nie wplywa na termin porodu. Z reszta doszlam do wniosku, ze teraz to kupie tylko wyprawke, a ubranka na pozniej kupie (moja mama z emzem) jak juz sie urodzi i bedzie wiadomo jakie ma wymiary. Odpowiedz Link Zgłoś
jimg Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 01.03.05, 18:34 ja też nic nie kupuję z tego samego powodu co Ty zdążę wszystko kupić "w ostatniej chwili" i na pewno niczego nie zabraknie bo czasy prl-u już się dawno skończyły Poza tym mam mieszane uczucia jeżeli chodzi o kupowanie ubranek w sklepach z używaną odzieżą.... Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 01.03.05, 12:36 Wczoraj nie mogłam sie oprzec cudnym ubrankom w H&M i kupiłam spodenki i 2 body!!Sliczne sa tam ubranka,moze troszke drogie i nie wszystkich na nie stac ale kilka rzeczy moze uda mi sie kupic!!Polecam!! Pozdrwaiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Gubie sie... 01.03.05, 16:47 ...tyle tych nowych rzeczy dla mnie!!Te nazwy:rampersy??to sa body bez stopek?? Kurcze nie wiem czy dam sobie rade z kompletowaniem tej całej wyprawkiSmiac mi sie chce ze jestem taka nie doinformowanaChyba sobie poradze,jak myslicie?? Szok ile tego jest i trzeba wszystko wiedziec:body,rampersy,kaftaniki itd A u mnie w rodzinie nie ma zadnego małego dziecka,najmlodsze ma...20 lat Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: Gubie sie... 01.03.05, 16:49 Dla mnie to tez pierwszy raz. Musisz sobie poogladac rzeczy w klsepach i jakos pojdzie. Moja mama sie dowiaduje od kolezanki, ktorej sie wnuczek urodzil, wiec mam troche nowych informacji. Np. dowiedzialam sie, ze lepsze sa body niz kaftaniki bo kaftaniki sie sciagaja .:o) W rodzinie tez nie mam maluchow. Bedzie dobrze, pozniej to bedziemy z zamknietymi oczami robic zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Re: Gubie sie... 01.03.05, 17:01 MAm nadzieje...hi,hi.Fajne to kupowanie!!Własnie kupiłam kilka rzeczy przez alegro,zobaczymy czy to dobry sposob zeby troszke zaoszczedzic!! Całuski... Odpowiedz Link Zgłoś
rene41 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 02.03.05, 16:35 Witam !! Bedac na zakupach niemoglam oprzec sie pokusie i kupilam body na dlugi rekawek i krutki gdyz niemoglam sie zdecydowac byly tak sliczne i w promocyjnej cenie 5zl za sztuke,na allegro dokupilam 15pieluszek tetrowych teraz zaopatrze sie w ladne nici i zrobie ladny kolorowy scieg na okolo pieluszki. Moja bratowa w marcu spodziewa sie tez bobaska wiec taki wzorek bedzie ozdoba oraz znakiem rozpoznawczym . pozdrawiam PAPAP Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 02.03.05, 16:48 Wczoraj weezlam do sklepu z art. dzieciecymi, troche przez przypadek. Bardzo blisko mojego domu- po drugiej stronie...i wszystko tam znlazlam co potrzebne. I lozeczka firmy drewex i fajne ubranka, niedrogie i inne gadzety typu rozki, spiworki, posciele, laktatory i zabawki. Jeszcze nadal nic nie mam kupionego, ale naprawde trudno jest sie oprzec pokusie... Odpowiedz Link Zgłoś
rynowiecka Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 02.03.05, 17:55 ja jestem przesądna, ale chyba sie niedługo ugne (w końcu za tydzień 7 miesiąc). Łożeczko mój mąż ma rodzinne (drewniana kołyska)więc trzeba tylko pomalować. Po ciuszki wybiorę się pewnie na poczatek do ciuchlandu, ale mam juz jedna, nowiutką, różowiutka sukienusię z Cubusa (kupiła ja ciocia męża, jak tylko dowiedziała sie o płci-chciał byc pierwsza.Na końcu pewnie kupimy wózeczek-może już po porodzie(przecież i tak przez pierwsze 2-3 tygodnie nie będę coreczki na dwór zabierać, a jeśli to na chwilę, a do tego wystarcza moje lub męża ramiona). Na razie jeszcze jestem twarda,ale za tydzień,dwa może dam się porwać w wir zakupów Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 09:11 rynowiecka, ja też jestem trochę przesądna, ale stopniowo popuszczam tzn. kupiłam piękny, biały śpiworek na allegro i kupiliśmy prawie nowy wózek od ludzi u nas na osiedlu. Była okazja, więc skorzystaliśmy. Stoi teraz w mieszkaniu. Bardzo zagraca, ale jak któreś z nas przejdzie koło niego to zawsze zabuja Fajne uczucie. Co do ramion Twoich i męża... hmmmm zapewne są bardzo opiekuńcze i silne, ale taki maluszek chyba musi mieć twarde i równe podłoże. Jest taki maleńki, wątły i "przelewa się" przez ręce Ale to niech inne matki, bardziej doświadczone się wypowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniagdynia Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 14:58 Nasze dzidzie urodzą się w lecie więc nie powinno się je trzymać 2-3 tyg w domu.W zimie wychodzi się po 2-3 tyg.Ramiona raczej nie wystarczą bo dzidziuś w wózku jest osłonięty od słońca i wiatru.Ja mam córkę(teraz 8lat)z maja i jak skończyła tydzień poszliśmy na spacer, jak miała 2tyg to 2-3 godz spędzała na dworzu.Synek(4lata) urodził się w marcu i jak skończył 10dni poszedł na krotki spacer. Dla najmłodszego synka (~~~20.06.2005) mamy ciuszki(część po starszym synku, kilka nowych), fotelik kupiłam na Allegro,a wózek i łóżeczko i całą resztę kupimy w maju. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 20:19 Jeśli chodzi o spacery to się z Tobą zgodzę. Generalnie są dwie szkoły: 1. Wracamy z dzieckiem do domu i po tygodniu zaczynamy go krótko werandować. Dopiero po tygodniu-dwóch wychodzimy na pierwszy krótki spacer (30min). I w każdy następny dzień wydłużamy o kolejne 15-30min. 2. Wracamy z dzieckiem do domu i od następnego dnia możemy go werandować a na spacer jak tylko poczujemy się dobrze. (wiadomo, po porodzie się krwawi, trwa to różnie, a bieganie z podpaskami nie jest bardzo wygodne. Zwłaszcza jak jest ciepło) Ja wybieram opcję drugą. Michał urodził się w maju - tydzień byliśmy w szpitalu, potem kilka dni spędził na balkonie, a na pewno po dwóch tygodniach spacerowaliśmy dłużej. Teraz będzie czerwiec więc pogoda nie będzie raczej przeszkodą. A wózek jest wygodny - samo dziecko jeszcze się nanosimy w domu. A wracając do tematu głownego - zakupów raczej nie robię - chyba, że coś mi wpadnie w oczy i nie mogę się oprzeć, bo generalnie wszystko mam po starszym. Do kupienia został przewijak i fotelik-nosidełko - pewnie na początku kwietnia, korzystając z pobytu u rodziców i możliwości zostawienia dziecka w domu i wybrania się samej w rejs po sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 10:20 Wczoraj juz podjelam decyzje co do zakupow dla dziecka. Zrobilam liste, rozpisalam co trzeba kupic, ile. zNalazlam sklep blisko domu, zakupy z rabatem na lozeczko i wyprawke, wiec teraz tylko troche poczkema, az sie dowiem jaka jest plec i ruszam na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdasg1 Re: KUPUJECIE COS DLA DZIDZI? 03.03.05, 16:40 Ja dzisiaj wybrałam się na zakupy dla siebie (kurcze w nic się nie mieszczę) a przy okazji oczywiście kupiłam malutkie rampersy i miniaturowe skarpeteczki. to wszystko jest takie cudowne Odpowiedz Link Zgłoś