jomich Re: Dziewczyny doradźcie 29.04.05, 14:57 Choroba za szybko puściłam wątek. Mam problem tego typu.Nie mam wady wzroku ale wykryto wadę siatkówki. Miałam oba oczy laserowane. I teraz jest niezła jazda.1 okulista, który skierował na lasery wydał zaświadczenie, że powinnam mieć cc a II-ten od laserów, że mogę naturalnie.A ja po prostu dostaję kręćka, nie wiem co robić.Ale chyba jednak zdecyduję się na cc. Tak też radzi moja gina. Nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
noshadow Re: Dziewczyny doradźcie 29.04.05, 22:38 oczy masz tylko jedne - ja bym ci radzila nie ryzykowac Odpowiedz Link Zgłoś
domii Re: Dziewczyny doradźcie 29.04.05, 22:46 nie ryzykuj i idz na cc! Jak powyzej: oczy masz tylko jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: Dziewczyny doradźcie 06.05.05, 12:17 A ja proponuję poczekać na decyzję lekarza. Moja koleżanka ma - 8. Tak - 8. Oczywiście z góry wiedziała, że będzie miała cc. Ale... Urodziła naturalnie) Oczywiście nie radzę ryzykować, bo być może ona miała szczęście. Ale czasem cuda się zdarzaja))) Poczekaj na decyzje lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: Dziewczyny doradźcie 06.05.05, 16:08 I ja mam podobny dylemat. Jeszcze nie byłam u okulisty, ale sama się waham. Myślę, ze posłuchałabym swojej gin ( ja jeszcze nie wiem jak wygląda moje dno oka). A okulistę, który mówi, ze można rodzić bez problemu, poprosiłabym o pisemne potwierdzenie, ze daje gwarancję, ze po porodzie z oczami bedzie ok. Wątpię czy da - dlatego wg mnie nie warto ryzykować. Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
jomich Re: Dziewczyny doradźcie 11.05.05, 19:56 A więc decyzję już podjęłam-idę na cc.Skonsultowalam się z moimi ginami i oboje są tego zdania. Kazali mi nawet nie myśleć o naturalnym porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
noshadow Przestrzegam! 12.05.05, 11:55 bylam w klinice okulistycznej gdzie mialam laserowa operacje oczu. Przekonana, ze przy wadzie -9 i cylindrach dostane od razu glejt na cesarke. Mlody doktorek wymeczyl mi oczy i powiedzial, ze nie da mi takiego skierowania, bo siatkowka przylega. Wypisal "ewentualne skorcenie drugiej fazy porodu" (dla niewtajemniczonych wyjasniam - chodzi od kleszcze lub vacuum! jak dla mnie idiota - ta mozliwosc to ja juz sama wykluczam na wstepie!). Znam sie troche na biologii i fizjologii czlowieka i wsciekla wyszlam z wizyty, na ktorej nic nie osiagnelam. Zaczelam szukac okulisty, ktory wystawi mi skierowanie na cesarke. Uruchomilam wiele znajomosci i wiecie co sie okazuje?! NFZ oszczedza na operacjach i nieoficjalnie wydala przykaz okulistom by skierowania na cc nie wystawiac jesli siatkowka przylega! Nawet jesli ktos ma -20 dioptrii! To jak dla mnie logiczne - slepota jest nieuleczalna i NFZ nic by to juz nie kosztowalo!!! W tym kraju nie wazny jest czlowiek - wazna jest kasa. 10 lat place ubezpieczenie, a NFZ szafuje moim zdrowiem! Za moje pieniadze! I w jak sprytny sposob ukrywa oszczednosci! Na szczescie trafilam w koncu na okulistke, ktorej zalezy na moim wzroku. Okazalo sie, ze mam silne niedokrwienie naczyn w dnie oka i porod naturalny skonczylby sie czesciowa slepota! Dostalabym zawalow w tych naczynkach! Krótkowidzki - nie zastanawiajcie sie i nie szafujcie oczami - naprawde macie jedne... Odpowiedz Link Zgłoś
jomich Re: Przestrzegam! 12.05.05, 13:22 To widzę, że jazdę miałaś podobną jak ja. Ale całe szczęście, że trafiłyśmy na jakieś przytomne lekarki.Ciekawi mnie czy czasem ten sam doktorek nas nie laserował. czy czasem to nie było na Podleśnej? Mi ta lekarka od skierowania na cc dała tez skierowanie do poradni siatkówkowej abym tam się przeszła gdyz dziwi ją moja siatkówka bez wady wzroku. 2/06 mam wizytę ale obojętnie co powie o porodzie jadę do szpitala na cc około 15/06. Gdzie i kiedy będziesz mieć cc? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
noshadow Re: Przestrzegam! 12.05.05, 14:26 oczywiscie, ze na Podleśnej!!! Do cc wybralam szpital Bielanski - jutro napisze jak to tam wyglada. Termin porodu mam na 24 czerwca wiec chyba jakos tak mnie zapisza. Co do mądrego okulisty - napisz do mnie na noshadow@wp.pl to ci odpowiem gdzie przyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jomich Re: Przestrzegam! 12.05.05, 17:04 No to wszystko jasne.Podejrzewam, że to nawet ten sam doktorek. Ja na razie zdecydowałam się na Bródno ale też miałam zamiar zorientować się jak jest w Bielańskim. Koniecznie jutro daj znać. Ciekawe czy tam dzwonisz czy jedziesz? Jak masz dokładnie napisane na zaświadczeniu od okulisty.Ja mam krótki opis co było zrobione czyli degeneracja plus laserowanie w... i, że powyższe zmiany stanowią wskazanie do rozwiązania ciąży cięciem cesarskim. Mam nadzieję, że nikt z tym nie będzie dyskutował i bez problemu zrobią cc. ja mam termin na 15/06 także ciut przed Tobą. na razie moja gina uważa, że najlepiej w okolicy terminu pojawi się tam w szpitalu chyba, że akcja zacznie się wcześniej. a moze przejdziemy na priva? Możesz do mnie pisać na gazetowy adres Odpowiedz Link Zgłoś
noshadow Byłam w Bielańskim 13.05.05, 09:04 Wczoraj byłam w szpitalu Bielańskim. Rozmowa z położnymi na izbie przyjec była jak z dupa w nocy. Nie byly zainteresowane udzieleniem mi pakietu informacji i gadaly bardzo metnie. Ale dowiedzialam sie co nastepuje: nie zapisuja na planowa cesarke - przyjezdza sie tam z akcja porodowa. W terminie planowanego porodu mozna sie zglosic na ktg, zeby tam zaistniec. (We wczesniejszej rozmowie telefonicznej dowiedzialam sie znowu, ze mam sie zglosic wczesniej z dokumentacja i mnie zapisza na termin - wiec wariatkowo - kto siedzi za biurkiem ten ma racje!). Dziecko jest z matka cala dobe - nawet zaraz po operacji - a polozna jest jedna na zmianie. Na pytanie, czy polozna na zmianie pomaga w przystawianiu dziecka do piersi, pierwszym przewijaniu itp spojrzały na mnie jak na wariatke...Oczywiscie od razu przeszly do konkluzji, ze na pierwsza dobe po operacji warto miec wlasna polozna, bo inaczej zostane lezaca plasko z ryczacym bachorkiem i nikt ani mnie ani dziecku nie pomoze. Usluga kosztuje 200 zl za 12 godz. w dzien i 250 za 12 godz. nocnych. Pierwsza dobe spedzasz na sali pooperacyjnej, pozniej na poporodowce. Rodzina moze byc z toba caly czas za wyjatkiem nocy. Trzeba miec ze soba wszystko - 3-4 zmiany dla dzidziusia, kosmetyki, pieluchy, dla siebie podpaski i wode mineralna, oczywiscie koszule nocne i klapki pod prysznic. Z dokumentow trzeba miec: karte ciazy, dowod osobisty i aktualna ksiazeczke ubezpieczeniowa. W szpitalu po cc przebywa sie 3-4 dni, wiec krociutko. Izba przyjec wyglada pieknie - jest gustowna, czysta, przyjazna - nie wiem czy prywatne kliniki sa tak wypasione - wiec pod tym wzgledem wrazenia znakomite. Odpowiedz Link Zgłoś