Dodaj do ulubionych

Dziewczyny doradźcie

29.04.05, 14:53
Obserwuj wątek
    • jomich Re: Dziewczyny doradźcie 29.04.05, 14:57
      Choroba za szybko puściłam wątek.
      Mam problem tego typu.Nie mam wady wzroku ale wykryto wadę siatkówki. Miałam
      oba oczy laserowane. I teraz jest niezła jazda.1 okulista, który skierował na
      lasery wydał zaświadczenie, że powinnam mieć cc a II-ten od laserów, że mogę
      naturalnie.A ja po prostu dostaję kręćka, nie wiem co robić.Ale chyba jednak
      zdecyduję się na cc. Tak też radzi moja gina.
      Nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy
      • noshadow Re: Dziewczyny doradźcie 29.04.05, 22:38
        oczy masz tylko jedne - ja bym ci radzila nie ryzykowac
        • domii Re: Dziewczyny doradźcie 29.04.05, 22:46
          nie ryzykuj i idz na cc!
          Jak powyzej: oczy masz tylko jedne.
          • mamagocha Re: Dziewczyny doradźcie 06.05.05, 12:17
            A ja proponuję poczekać na decyzję lekarza.
            Moja koleżanka ma - 8. Tak - 8. Oczywiście z góry wiedziała, że będzie miała cc.
            Ale...
            Urodziła naturalniesmile)
            Oczywiście nie radzę ryzykować, bo być może ona miała szczęście. Ale czasem cuda
            się zdarzajasmile)))

Poczekaj na decyzje lekarza.
      • agablues Re: Dziewczyny doradźcie 06.05.05, 16:08
        I ja mam podobny dylemat.
        Jeszcze nie byłam u okulisty, ale sama się waham.
        Myślę, ze posłuchałabym swojej gin ( ja jeszcze nie wiem jak wygląda moje dno
        oka). A okulistę, który mówi, ze można rodzić bez problemu, poprosiłabym o
        pisemne potwierdzenie, ze daje gwarancję, ze po porodzie z oczami bedzie ok.
        Wątpię czy da - dlatego wg mnie nie warto ryzykować.
        Pozdrawiam aga
        • jomich Re: Dziewczyny doradźcie 11.05.05, 19:56
          A więc decyzję już podjęłam-idę na cc.Skonsultowalam się z moimi ginami i oboje
          są tego zdania. Kazali mi nawet nie myśleć o naturalnym porodzie
          • noshadow Przestrzegam! 12.05.05, 11:55
            bylam w klinice okulistycznej gdzie mialam laserowa operacje oczu. Przekonana,
            ze przy wadzie -9 i cylindrach dostane od razu glejt na cesarke. Mlody doktorek
            wymeczyl mi oczy i powiedzial, ze nie da mi takiego skierowania, bo siatkowka
            przylega. Wypisal "ewentualne skorcenie drugiej fazy porodu" (dla
            niewtajemniczonych wyjasniam - chodzi od kleszcze lub vacuum! jak dla mnie
            idiota - ta mozliwosc to ja juz sama wykluczam na wstepie!). Znam sie troche na
            biologii i fizjologii czlowieka i wsciekla wyszlam z wizyty, na ktorej nic nie
            osiagnelam.
            Zaczelam szukac okulisty, ktory wystawi mi skierowanie na cesarke. Uruchomilam
            wiele znajomosci i wiecie co sie okazuje?! NFZ oszczedza na operacjach i
            nieoficjalnie wydala przykaz okulistom by skierowania na cc nie wystawiac jesli
            siatkowka przylega! Nawet jesli ktos ma -20 dioptrii! To jak dla mnie logiczne -
            slepota jest nieuleczalna i NFZ nic by to juz nie kosztowalo!!! W tym kraju
            nie wazny jest czlowiek - wazna jest kasa. 10 lat place ubezpieczenie, a NFZ
            szafuje moim zdrowiem! Za moje pieniadze! I w jak sprytny sposob ukrywa
            oszczednosci!
            Na szczescie trafilam w koncu na okulistke, ktorej zalezy na moim wzroku.
            Okazalo sie, ze mam silne niedokrwienie naczyn w dnie oka i porod naturalny
            skonczylby sie czesciowa slepota! Dostalabym zawalow w tych naczynkach!
            Krótkowidzki - nie zastanawiajcie sie i nie szafujcie oczami - naprawde macie
            jedne...
            • jomich Re: Przestrzegam! 12.05.05, 13:22
              To widzę, że jazdę miałaś podobną jak ja. Ale całe szczęście, że trafiłyśmy na
              jakieś przytomne lekarki.Ciekawi mnie czy czasem ten sam doktorek nas nie
              laserował. czy czasem to nie było na Podleśnej? Mi ta lekarka od skierowania na
              cc dała tez skierowanie do poradni siatkówkowej abym tam się przeszła gdyz
              dziwi ją moja siatkówka bez wady wzroku. 2/06 mam wizytę ale obojętnie co powie
              o porodzie jadę do szpitala na cc około 15/06. Gdzie i kiedy będziesz mieć cc?
              Pozdrawiam
              • hayet Re: Przestrzegam! 12.05.05, 14:18
                a te lekarki to gdzie znazlyscie?
                • noshadow Re: Przestrzegam! 12.05.05, 14:26
                  oczywiscie, ze na Podleśnej!!! Do cc wybralam szpital Bielanski - jutro napisze
                  jak to tam wyglada. Termin porodu mam na 24 czerwca wiec chyba jakos tak mnie
                  zapisza. Co do mądrego okulisty - napisz do mnie na noshadow@wp.pl to ci
                  odpowiem gdzie przyjmuje.
                  • jomich Re: Przestrzegam! 12.05.05, 17:04
                    No to wszystko jasne.Podejrzewam, że to nawet ten sam doktorek.
                    Ja na razie zdecydowałam się na Bródno ale też miałam zamiar zorientować się
                    jak jest w Bielańskim. Koniecznie jutro daj znać. Ciekawe czy tam dzwonisz czy
                    jedziesz? Jak masz dokładnie napisane na zaświadczeniu od okulisty.Ja mam
                    krótki opis co było zrobione czyli degeneracja plus laserowanie w... i, że
                    powyższe zmiany stanowią wskazanie do rozwiązania ciąży cięciem cesarskim. Mam
                    nadzieję, że nikt z tym nie będzie dyskutował i bez problemu zrobią cc. ja mam
                    termin na 15/06 także ciut przed Tobą. na razie moja gina uważa, że najlepiej w
                    okolicy terminu pojawi się tam w szpitalu chyba, że akcja zacznie się wcześniej.
                    a moze przejdziemy na priva? Możesz do mnie pisać na gazetowy adres
                    • noshadow Byłam w Bielańskim 13.05.05, 09:04
                      Wczoraj byłam w szpitalu Bielańskim. Rozmowa z położnymi na izbie przyjec była
                      jak z dupa w nocy. Nie byly zainteresowane udzieleniem mi pakietu informacji i
                      gadaly bardzo metnie. Ale dowiedzialam sie co nastepuje: nie zapisuja na
                      planowa cesarke - przyjezdza sie tam z akcja porodowa. W terminie planowanego
                      porodu mozna sie zglosic na ktg, zeby tam zaistniec. (We wczesniejszej rozmowie
                      telefonicznej dowiedzialam sie znowu, ze mam sie zglosic wczesniej z
                      dokumentacja i mnie zapisza na termin - wiec wariatkowo - kto siedzi za
                      biurkiem ten ma racje!). Dziecko jest z matka cala dobe - nawet zaraz po
                      operacji - a polozna jest jedna na zmianie. Na pytanie, czy polozna na zmianie
                      pomaga w przystawianiu dziecka do piersi, pierwszym przewijaniu itp spojrzały
                      na mnie jak na wariatke...Oczywiscie od razu przeszly do konkluzji, ze na
                      pierwsza dobe po operacji warto miec wlasna polozna, bo inaczej zostane lezaca
                      plasko z ryczacym bachorkiem i nikt ani mnie ani dziecku nie pomoze. Usluga
                      kosztuje 200 zl za 12 godz. w dzien i 250 za 12 godz. nocnych. Pierwsza dobe
                      spedzasz na sali pooperacyjnej, pozniej na poporodowce. Rodzina moze byc z toba
                      caly czas za wyjatkiem nocy. Trzeba miec ze soba wszystko - 3-4 zmiany dla
                      dzidziusia, kosmetyki, pieluchy, dla siebie podpaski i wode mineralna,
                      oczywiscie koszule nocne i klapki pod prysznic. Z dokumentow trzeba miec: karte
                      ciazy, dowod osobisty i aktualna ksiazeczke ubezpieczeniowa. W szpitalu po cc
                      przebywa sie 3-4 dni, wiec krociutko. Izba przyjec wyglada pieknie - jest
                      gustowna, czysta, przyjazna - nie wiem czy prywatne kliniki sa tak wypasione -
                      wiec pod tym wzgledem wrazenia znakomite.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka