29.06.05, 14:34
Właśnie się okazało na usg że moja dzidzia ma powiększona komorę mózgową no i jest dysproporcja główki do reszty ciałka. sad(
Coś takiego może się wiązać z wodogłowiem.sad(
Jutro ide na specjalistyczne badania . Trzymajcie kciuki. Jestem u kresu wytrzymałości.
Obserwuj wątek
    • monika9710 Re: :(( 29.06.05, 16:19
      nic się nie martw, może to normalne, że w ciąży tak jest, a po porodzie
      unormuje się. nie znam się, ale lekarz Ci na pewno powie prawdę. trzymam kciuki
      i nie stresuj sie bardziej. napisz jutro co stwierdził. papa
    • majka.majka Re: :(( 29.06.05, 16:31
      Trzymaj się i koniecznie daj znać co dalej, mam nadzieję, że to tylko kolejna
      pomyłka lekarzy.
      Pozdrawiam
    • miodzio_k Re: :(( 29.06.05, 16:31
      Mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni i będzie dobrze. Póki co postaraj się nie
      martwić, choć wiem, że to nie łatwe. Postaraj się jednak. I koniecznie daj znać
      jak coś będizesz wiedziała.
      Trzymamy kciuki i wierzymy, że będzie dobrze.
    • asia9617 Re: :(( 29.06.05, 16:37
      Kochana nie martw się na zapas,jesteśmy w takim teraz momencie,że dzidziuś ma
      prawo troszkę nie proporcjonalnie się rozwijać,czyli tak jak w twoim
      przypadku,że teraz główka może być nieco większa w porównaniu do reszty
      ciałka,ale to się unormuje do końca ciąży(gdzieś czytałam własnie o tym).
      Mam nadzieję,że to nic poważnego i specjaliści się przyjżą jutro Tobiesmile
      i nie denerwuj się na zapas,trzymam mocno kciuki żeby było wszystko w porząku i
      koniecznie daj znać,jak będziesz po badaniu.A jak znajde ten artykuł,to podeśle
      ci link to poczytasz(wiem,że teraz wykształcają sie fałdki mózgu i właśnie
      główka ma prawo być nieco większasmile
      Pozdrawiam Cie serdecznie
      Asiasmile
    • sylwietka76 Re: :(( 29.06.05, 17:04
      bardzo wam dziękuję za słowa otuchy,
      ( chodzi dokładnie o róg tylny komory bocznej czaszki jest jakaś norma do 10mm a u mojego synka jest 10,2mm )
      i w ogóle to wymiar główki jest 82mm- co odpowiada na 33tydz\
      obwód główki 290mm-32tc
      obwód brzuszka 256mm-29tc
      i dł. kości udowej 56mm-29tc
      i waży 1500g
      ojej po co ja to wszystko piszę, sama się nakręcam i nie potrafię przestać
      i do tego wszystkiego okazało się że mam cukrzycę ciążową sad(
      tyle nieszczęść na raz
      • asia9617 a właśnie teraz to który masz tc? 29.06.05, 17:24
        cukrzycą też się nie martw,dużo dziewczyn w ciąży dostaje cukrzycy ciążowej,po
        porodzie ona przechodzismile tylko w tym wypadku dietkasmile
        • sylwietka76 Re: a właśnie teraz to który masz tc? 29.06.05, 19:00
          wg. OM jestem w 29tc
    • ma.dzia Re: :(( 29.06.05, 20:27
      Nie martw sie na zapas. Kiedy lezalam na patologii obok mnie byla dziewczyna w
      39tc, u jej dziecka lekarze najpierw stwierdzili brak jednej nerki, ptem
      dzidzia miala za maly zoladek. Dziewczyna plakala caly czas, wywolali jej
      porod,zeby jak najszybciej pomoc dziecku a dziecko okazalo sie calkiem zdrowe.
      W pozniejszym okresie ciazy pomiary czesto roznia sie od prawidlowych i mam
      nadzieje,ze u Ciebie tez tak bedzie. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
      • madelaine6 Re: :(( 29.06.05, 21:20
        Mam nadzieje,ze jak najszybciej to mozliwe
        sie wyjasni,ze to pomylka czy tez niewielkie odchylenie od
        normy!Trzymam kciuki a Ty mysl pozytywnie-wszystko bedzie
        dobrze!
        • lolita27 Re: :(( 29.06.05, 21:56
          Ja wiem ze latwo nam pisac zebys sie nie martwila, musisz przeczekac to do
          jutra, postaraj sie usnac jak najszybciej. Lekaz nie robi łaski musi Ci jutro
          powiedziec ze taki urok rozwoju dzidzi i ze wszystko jest ok... innych
          wiadomosci jutro nie przyjmujemy...
          Bedzie dobrze.
    • myszowata1 Re: :(( 29.06.05, 21:54
      Trzymam za Was kciuki.
    • isia_50 Re: :(( 29.06.05, 22:20
      Trzymam za Was kciuki. Te pomiary nie zawsze są dokładne, wszystko zależy od
      jakości sprzętu i oka lekarza.
      pozdrawiam Was serdecznie
      Iza
    • asmi7 Re: :(( 29.06.05, 22:34
      Trzymam kciuki, aby jutrzejsze badanie rozwiało Twoje obawy.
      Mam ogromną nadzieję,że Twoje Maleństwo jest zdrowe a te różnice w pomiarach
      wynikają z innych, mniej ważnych powodów.
      Tak sobie myślę, że te pomiary zawsze są tylko przybliżone i zawsze jest jakieś
      ryzyko błędu. A na dodatek nasze maluchy rozwijają sie czasem tak "skokowo".
      Np. mój maluszek przy pierwszym usg miał stosunkowo długie nóżki a już przy
      następnym - stosunkowo krótkie.
      Trzymaj się dzielnie i odezwij się koniecznie po badaniu.
    • kika_kika Re: :(( 30.06.05, 08:39
      Nic a nic się nie martw!!
      Główka mojego szkraba też jest większa i też jej wymiar wskazuje na 2tyg do
      przodu przed resztę. Zaniepokoiłam się tym bardzo i zadzwoniłam do lekarki jak
      tylko to odkryłam w książeczce. uspokoiła mnie i powiedziała, że ostatnim razem
      nóżki są "bardzo do przodu" i że nie ma w tym nic dziwnego, bo na tym etapie
      dzieci rosną nierównomiernie. Uspokój sie, bo tylko skurczy się nabawisz.
      Zadzwon lub skonsultuj się osobiści z innym lekarzem, na pewno wszystko będzie
      ok!!
      Buziaki i trzymam kciuki
      • goczis Re: :(( 30.06.05, 10:53
        Nie martw się. Będzie dobrze. Czasem wystarczy minimalnie zle zaznaczony
        punkcik od kt. usg ma mierzyć i wychodzą różne rzeczy.
        Na pewno będzie dobrze!
        Trzymaj się!
    • lolita27 Do Autorki!!!!!! 30.06.05, 13:37
      Sylwiu daj znac, mam nadzieje ze juz lekarz Cie uspokoil!!!! I wszystko jest
      ok!!!
    • sylwietka76 Re: :) 30.06.05, 20:58
      jestem już po badaniu i lekarz który mi robił usg powiedział że wszystko jest prawidłowo i komory mózgu są prawidłowe. i że dzidziuś jest większy od średniego płodu o 2 tyg i wymiary też się różnią od tych co były na usg z poniedziałku
      Bogu dzięki!!!
      Ale oczywiście niepewność pozostaje i napewno zrobie usg jeszcze za dwa tygodnie u innego lekarza żeby miec pewność. Można popaść w jakąś paranoje. Jestem już spokojniejsza ale zawsze jest ta niepewność. Słuchajcie to jest coś okropnego bo nigdy nie ma 100% pewności.
      Jutro idę po glukometr i po dietę. A tak mi smakowały batoniki i inne słodkości
      Bardzo wam dziękuje za wsparcie i życzę żebyście nigdy nie przechodziły takich nerwów. Aż mi się łzy znowu cisną do oczu
      Buziaki
      • kika_kika Re: :) 30.06.05, 21:08
        i widzisz?? smile bardzo fajnie, że wszystko jest ok i że to tylko błedna
        diagnoza. Ja już mam doświadczenie, że nie nalezy kierować się diagnozą 1
        człowieka, gdyż... człowiek, nawet profesor jest tylko człowiekiem - istotą
        omylną!!
        Trzymaj się i nie zamartwiaj!! NAsze dzieci - z większymi główkami to poprostu
        małe kombinerki wink już główkują co by tu jak by tu wink
      • asmi7 Re: :) 30.06.05, 21:14
        Baaaardzo się cieszę!
        Sylwietko, masz zakaz martwienia sie na zapas!
        Choć sama wiem, że łatwo się mówi a jakies obawy zawsze gdzies tam w nas
        drzemią...
        Musi być dobrze! Po prostu musi!!!
      • asia9617 Re: :) 30.06.05, 21:27
        Bardzo się cieszę razem z Tobą!!!!!!!!!!!!
        Już miałam pisać,że nie odzywasz się i co się dzieje,ale najważniejsze ,że jest
        wszystko ok!!
        Pozdrowionkasmile
        uściskaj brzusio odemniesmile)
        Buziaczkismile
        • goczis Re: :) 01.07.05, 11:19
          Cieszę się, że wszystko się tak dobrze wyjaśniło smile smile smile
          Dobrze, że wszystko ok.
          Trzymaj się!
          Gosia
      • lolita27 Re: :) 01.07.05, 22:50
        No widzisz wszysko jes ok i tak jak byc powinno...
        Wlasnie przypomnialm sobie o takiej sytuacji.. dawno slyszalam... pierwsze usg
        gdzie stwierdzono nieprawidlowosci wykonywala lekarka-kobieta, bardzo
        nastraszyla pacjetke... sama wiesz najlepiej... drugie wykonywal lekarz-plci
        przeciwnej i co sie okazalo ze wszystko ok... oczywiscie pacjentaka powiedziala
        o zaistnialej sytuacji... lekarz powiedzial ze usg lepiej robi mezczyzna bo
        kobieta nie ma az tak rozwinietej wyobrazni przestrzennej... mimo ze jest to
        pprzeciwko naszej plci.. no niestety chyba w czasem mozna sie z tym zgodzic...
        • miodzio_k Re: :) 03.07.05, 09:01
          Bardzo sie ciesze ze wszystko jest ok. Czasem przez takie diagnozy neźle się
          namartwimy ale każdy człowiek ma prawo do błędu. Szkoda ze to my a nie ten
          człowiek jesteśmy ofiarami stresologii. Ale bardzo sie ciesze ze wszytsko jest w
          porzadku. Trzymamy kciuki ze do końca już będzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka