Dodaj do ulubionych

Pytanie dot. czopu

18.10.05, 18:08
Dziewczyny poniewaz to moje pierwsze dzieci nic nie wiem na temat
odchodzacego czopu sluzowego. Wiem jedynie ze jak odejda wody to nalezy
niezwlocznie pojechac do szpitala. Czy tak jest rowniez w przypadku odejscia
czopu? I jak on wyglada, tzn jakiego jest koloru i co moze go przypominac?
Boje sie ze moge go pomylic z czyms innym. Czy jesli odejdzie to oznacza to
ze moja szyjka zaczela sie rozwierac? Przepraszam was za glupie pytania ale
nic na ten temat nie wiem.
Obserwuj wątek
    • r.kruger Re: Pytanie dot. czopu 18.10.05, 18:15
      czop sluzowy to taki gęsty śluz, zazwyczaj jest lekko żółtawy, kremowy może
      trochę pomiędzy kiślem a budyniem...
      zazwyczaj odchodzi powoli-tzn. na bieliźnie lub wkładce znajdujesz coraz więcej
      śluzu. Wydaje mi się że sygnalizuje to rozwieranie się szyjki. Ja od kilku dni
      wyraźnie trace czop. Może to potrwać nawet dłużej niż tydzień. Należy wtedy
      zachować higienę i ostrożność ale bez przesady. No i mój lekarz zaleca podmywać
      się samą wodą, bądź wodą z tantum rosa.
    • mrowka75 Re: Pytanie dot. czopu 18.10.05, 23:56
      W pierwszej ciąży czop odszedł mi w sobotę - dużo gęstego przezroczystego śluzu
      (taka galaretka) - u mnie był podbarwiony nitkami krwi. W niedzielę pojechałam
      na rutynowe ktg, zgłosiłam nitki krwi i nieregularne skurcze (bolesne), doktor
      zbadał i poprosił aby już zostac w klinice. To było o 14 a o 18 urodziłam synka
      siłami natury. Zazwyczaj oznacza to, że szyjka w pewnym stopniu się rozwarła,
      że pozwoliła na wysunięcie czopa.
      • eminka1 Re: Pytanie dot. czopu 19.10.05, 00:09
        Ja jeszcze tylko moze dodam, że czop moze odejść dopiero w trakcie porodu. Tak
        mialam w poprzedniej ciąży, nawet tego nie zauważyłam.
    • swietlik111 Re: Pytanie dot. czopu 19.10.05, 01:20
      ... a czy lekarz przy badaniu jest w stanie określić czy czop zaczął odchodzić?
      (jeśli nie odchodzi w całości tylko tak powoli...)

mi będzie ciężko zorientować się czy to czop, bo już od miesiąca mam bardzo
      obfitą śluzową wydzielinę lekko żółtawą... potem doszło mi plameinie, a teraz
      znowu jest kremowy śluz dość gęsty, galaretowaty, ale miewałam taki nie będąc w
      ciąży... więc nie wiem...

aha, a czy to się jakoś odczuwa? to znaczy czy towarzysza temu bóle lub
      skurcze???
    • bazylea1 Re: Pytanie dot. czopu 19.10.05, 10:31
      u mnie śluz wyglądał jak kawałki galaretki i był podbarwiony krwią ale może byc
      też przezroczysty. jechac do szpitala nie trzeba, porod moze byc i za 2
      tygodnie. ja urodziłam nastepnego dnia po odejsciu
    • farpakon Re: Pytanie dot. czopu 19.10.05, 15:58
      mysle, ze dosyc latwo odroznic czop od innej wydzieliny. jest po prosty troche inny.
      u mnie odeszly najpierw wody, potem czop z reszta wod, podbarwiony krwia, wraz z pierwszymi skurczami. ciekawe jak bedzie teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka