Dodaj do ulubionych

macierzyński 113 dni?

31.10.05, 20:52
czy któraś z Was składała podanie o 113 dni macierzyńskiego, a nie 112 dni,
tak jak radziła TV TVN.
Jakie efekty?
Pozdrawiamy (mamy 2,5 miesiąca)
Obserwuj wątek
    • isia_50 Re: macierzyński 113 dni? 01.11.05, 09:05
      Tak składałam o 127 dni, a właściwie moje kadry wysłały pismo do ZUS. Czekam na
      odpowiedź.
    • lirio Re: macierzyński 113 dni? 01.11.05, 14:19
      teoria: Z Komentarza do Kodeksu Pracy (Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis,
      Warszawa 2004) wynika natomiast, że: „Przy liczeniu tygodni urlopu
      macierzyńskiego stosuje się art. 112 k.c. w zw. z art. 300 k.p., który m.in.
      stanowi, iż termin oznaczony w tygodniach kończy się z upływem dnia, który
      nazwą odpowiada początkowemu dniowi terminu.” (str. 617) A to oznacza, że
      jeżeli urlop macierzyński przy pierwszym porodzie rozpoczyna się np. w piątek
      to również musi zakończyć się w piątek i przy takiej interpretacji:
      16 tygodni daje w sumie 113 dni.
      praktyka: lekarka w szpitalu wypisała mi 112 i koniec!!!
      • maggie2229 Re: macierzyński 113 dni? 02.11.05, 09:10
        zobaczcie artykuł na ten temat - niestety nie wpisalam zródla, a jedynie
        skopiowalam...wiec milej lektury

piątek 10 czerwca 2005
        Zasiłek macierzyński

Parę dni temu informowaliśmy, że przy wypłacaniu zasiłku ZUS stosuje
        niekorzystną dla kobiet interpretację czasu trwania urlopu macierzyńskiego. W
        ten sposób wielu matkom nie wypłacił pieniędzy za jeden dzień macierzyńskiego.
        Jak odzyskać należne wynagrodzenie i na jakiej podstawie? Na stronie
        internetowej prezentujemy wniosek do ZUS o zwrot pieniędzy oraz Wyrok Sądu
        Okręgowego w Poznaniu.

Zgodnie z ustawą, zasiłek macierzyński wypłacany jest za okres urlopu
        macierzyńskiego, który wynosi:
        16 tygodni, przy pierwszym porodzie,
        18 tygodni, przy każdym kolejnym porodzie,
        26 tygodni, gdy urodzi się więcej niż jedno dziecko.

Jeżeli stosować proste przeliczenie tygodni na dni, to wychodzi:
        16 x 7 = 112
        18 x 7 = 126
        26 x 7 = 182

I takie właśnie przeliczenie stosuje ZUS. Z Komentarza do Kodeksu Pracy
        (Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa 2004) wynika natomiast, że: „Przy
        liczeniu tygodni urlopu macierzyńskiego stosuje się art. 112 k.c. w zw. z art.
        300 k.p., który m.in. stanowi, iż termin oznaczony w tygodniach kończy się z
        upływem dnia, który nazwą odpowiada początkowemu dniowi terminu.” (str. 617) A
        to oznacza, że jeżeli urlop macierzyński przy pierwszym porodzie rozpoczyna się
        np. w piątek to również musi zakończyć się w piątek i przy takiej interpretacji:

16 tygodni daje w sumie 113 dni,
        18 tygodni daje 127 dni,
        26 tygodni 183 dni.

Na taką samą interpretację powołał się Sąd Okręgowy w Poznaniu, który wydał
        wyrok w sprawie z powództwa Anny Romejko-Borkowskiej przeciwko Zakładowi
        Ubezpieczeń Społecznych oddział w Poznaniu. Sąd uznał, że ZUS musi zapłacić
        zasiłek macierzyński za 113 dniu urlopu macierzyńskiego. Aby ZUS wypłacił
        zasiłki zgodnie z powyższym komentarzem i wyrokiem, należy wystąpić do ZUS z
        wnioskiem o odpowiednie naliczenie zasiłku macierzyńskiego dołączając wyrok
        Sądu Okręgowego w Poznaniu lub poprosić swój zakład pracy, aby tak postąpił.

co do mnie-jak uslyszalam ze wylicza mi 112 dni-wyslalam to pismo,wniosek i
        wyrok do pracy i zero odzewu-na razie
        • isia_50 Re: macierzyński 113 dni? 02.11.05, 18:52
          A kiedy wysłałaś? ZUS powinien odpowiedzieć niezwłocznie lecz nie później niż w
          ciągu 30 dni. Jeśli nie może dać odpowiedzi w tym czasie powinien nam napisać o
          tym i uzasadnić dlaczego nie może jednoznacznie się ustosunkować w terminie 30
          dni. Ja też jeszcze czekam.
          • maggie2229 Re: macierzyński 113 dni? 02.11.05, 20:06
            ja wyslalam swojemu pracodawcy-on sie rozlicza z ZUS i to on mi nalicza i
            wyplaca macierzynski...
            ale moze spróbuje do ZUS bezposredniosmile
            • asmi7 Re: macierzyński 113 dni? 08.11.05, 15:18
              Dziewczyny, no i jak? Coś się u Was wyjaśniło?
              Ja miałam najpierw policzone 113 dni a niedawno dostałam informację od
              pracodawcy, że trzeba to zmienić na 112.
              Niby to tylko różnica jednego dnia,
              ale zawsze o jeden dzień dłużej z synkiem!
              Jak jest u Was?
              • maggie2229 Re: macierzyński 113 dni? 10.11.05, 14:09
                ja ponowilam zapytanie u pracodawcy-mailowe przypomnienie, ze nie dostalam
                odpowiedzi, zobaczymy...czekam dalej
        • nie_zapominajka1 Re: macierzyński 113 dni? 09.12.05, 11:44
          Też wysłałam pismo do ZUS, i dostałam odpowiedź z ZUS:
          "urlop macierzyński jest uprawnieniem pracowniczym, w związku z powyższym
          zagadnienia z nim związane należą do problematyki prawa pracy i zasady
          obowiązujące w prawie pracy ecydują o sposobie obliczania okresu wypłaty
          zasiłku. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1996 sygn. akt.:
          I PKN 47/96, OSPN 1997/17/310 przy ustalaniu okresu urlopu macierzyńskiego nie
          stosuje się przepisów Kodeksu cywilnego dotyczących liczenia terminów. W prawie
          pracy ustanowione są orębne od cywilnych zasady liczenia terminów (okresów).
          Nawiązując do powyższego okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego, w przypadku
          drugiego dziecka wynosi 18 tygodni, odpowiednio 126 dni". Nie wiem jakie mamy
          szanse odzyskać ten jeden dzień. Wysłałam kopię pisma do TVN i czekam na opinię
          ich prawnika.
          • maggie2229 Re: macierzyński 113 dni? 09.12.05, 12:00
            u mnie ze strony pracodawcy tez cicho,mimo ponaglen...chyba napisze do ZUSu

nie_zapominajka1 - super robota, czekamy i oglądamy TVN

a jak Waszym zdaniem nasze szanse na przedłuzony macierzyński o 2 tyg, oby
            przepisy weszły w życie od stycznia i z dobrymi dla nas przepisami
            wykonawczymi-abysmy też sie łapały smile
            • justin301 Re: macierzyński 113 dni? 09.12.05, 13:43
              To orzeczenie Sądu najwyższego o niczym nie świadczy, wcale nie znaczy to, ze
              SN nie wypowiedzial się w innym orzeczeniu inaczej. A póki co źródłem prawa w
              tym kraju są zgodnie z konstytucją m.in. ustawy czyli k cywilny i k. pracy a
              nie orzecznictwo SN, które źródłem prawa nie jest. I moim zdaniem na podstawie
              art. 300 kp stosuje się do terminów k cywliny. Tak że proponuję napisać
              odwółanie. Ja muszę napisać w końcu do moich kadr i wysłać im to wszystko a w
              razie czego się procesować nawet o ten 1 dzień - sprawy z ubezpieczenia
              społecznego są zwolnione od kosztów sądwoych i nawwt w razie przegrabnej sąd
              nie obciąża w takiej sprawie przegranego kosztami. więc proponuję składać
              odwołanie. Może będę miala w weekend trochę czasu to napiszę coś i zamieszczę
              na stronie dobra? Ten sam pogląd na temat orzecznictw SN ma sędzia Sądu
              Apelacyjnego z Łodzi z Sądu pracy zresztą.
              • nie_zapominajka1 Re: macierzyński 113 dni? 09.12.05, 20:19
                Jeśli miałabyś chwilę w weekend to chętnie skorzystam z Twojej pomocy. TVN już
                mi odpisał, że muszę sama wystąpić do sądu. Piszesz, że będę zwolniona z
                kosztów, czy to obowiązuje tylko w tym roku czy także od stycznia. Słyszałaś
                coś na ten temat?
            • aniapatryk to my mamy tez szanse na dłuzszy macierzynski? 09.12.05, 15:40
              No wlasnie to my tez załapałybysmy sie na dłuzszy macierzynski ?
              • nie_zapominajka1 Re: to my mamy tez szanse na dłuzszy macierzynski 09.12.05, 20:22
                Rozmawiamy o jednym dniu macierzyńskiego. ZUS w przypadku drugiego dziecka
                nalicza 126 dni urlopu macierzyńskiego, kiedy według kodeksu cywilnego powinien
                naliczyć 127 dni. Nie chcę im tego podarować i zamierzam jeśli będzie taka
                konieczność iść do sądu.
              • maggie2229 Re: to my mamy tez szanse na dłuzszy macierzynski 09.12.05, 21:17
                ja poruszylam tutaj kwestie rowniez dluzszego macierzynskiego o 2 tyg-oczywiscie
                jesli rzad uchwali i wejdzie w zycie od stycznia no i przepisy wykonawcze
                pozwola zalapac sie mamom juz na urlopie bedacym wg starych zasad - to wiem od
                naszej nieocenionej w prawie justin smile
                jesli zas chodzi o te 112 a 113 dni, to warto walczyc - i to druga kwestia

najbardziej optymistyczne rozwiazanie jak dla mnie to dluzszy macierzynski o 2
                tyg, tylko na jakim etapie sa prace w sejmie w tym temacie-nie mam pojecia
                • aniapatryk Re: to my mamy tez szanse na dłuzszy macierzynski 10.12.05, 12:48
                  No wlasnie chodziło mi o te dodatkowe 2 tyg,ale byłoby fajnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka