sylvia_w Re: Mój synek ma felux : 05.11.05, 16:24 Za szybko wcisnęłam enter... Jak napisałam w temacie mój synek (27go października skończył 2 miesiące) ma reflux moczowy 4go stopnia Dowiedziałam się o tym wczoraj no i teraz czekam na wyniki drugiego CUM'u, najgorsze że nie wiem co teraz będzie, narazie bierze leki, ale prawdopodobnie czeka go zabieg naczytałam się już troche o tym relfuksie i coraz bardziej mnie to przeraża, ale muszę być silna, mam nadzieję że uda się go wyleczyć. Dowiedziałam się o tym dlatego że mając niecały miesiąc Krzyś miał zakażenie dróg moczowych,no i przedłużała mu się przez to żółtaczka. teraz czeka mnie jeżdzenie po leakrzach i długi okres leczenia, no ale jego zdrowie jest najważniejsze! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nie_zapominajka1 Re: Mój synek ma felux : 05.11.05, 17:29 Nie wiem skąd jesteś, ale ja leczyłam moją córkę z refluksu pęcherzowo- moczowodowego w Krakowie Prokocimiu. Jeśli chciałabyś namiary na lekarkę, którą mogę naprawdę polecić (moją córę wyprowadziła z tego), napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Mój synek ma felux : 06.11.05, 00:39 Moja starsza córka miała refluks moczowy 1. stopnia. Wykryto go późno - dopiero w dziesiątym miesiącu. Szczęście, że u twojego synka wyszło tak wcześnie. Jest tu forum o refluksie moczowym - tam dziewczyny znają się na tym naprawdę dobrze i w razie czego chętnie udzielają rad. Ja mogę napisać ze swojego doświadczenia, że najwazniejsze, to jak najczęściej robić badanie moczu. Ja, mimo że córka już nie ma refluksu (te 1. stopnia wchłaniają się przeważnie do drugiego roku), obu dziewczynkom robię badanie przynajmniej raz w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
asmi7 Re: Mój synek ma felux : 06.11.05, 09:58 Trzymam kciuki za Was - za Krzysia, aby jak najszybciej udało się wszystko wyleczyć i za Ciebie, abyś miała dużo siły. Sylwia, jakie objawy zakażenia dróg moczowych miał Twój synek? Pytam, bo troszkę mnie niepokoi moj mały. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_w Re: do Asmi7 06.11.05, 12:03 Mój Krzyś jak się urodził miał żółtaczkę, leżeliśmy przez 9 dni,miał wtedy CRP ujemne, potem jak wrócilismy do domu, żółtaczka znowu się nasiliła i tak wylądowaliśmy znowu w szpitalu, zrobiono mu posiew moczu, no i wyszło że ma 15tyś E.Coli, dostawał przez 10 dni antybiotyk, żółtaczka przeszła, no i dostał skierowanie na CUM, po CUMie wyszło że Krzyś ma obustronny reflux, dziewczyna z którą byłam w sali miała córkę 3 mies. z ZUMem, a zaczęło się u niej od dziwnego zaczowania córki, była spokojna, a przez ostatnie dni stała się płaczliwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asmi7 Re: do sylvia_w 09.11.05, 13:25 Dziękuję za odpowiedź! U mojego synka zaniepokoiło mnie to, że czasem przy siusianiu (lub tuż przed) zaczyna płakać, jakby go coś bolało. Mamy juz skierownie na badanie moczu więc może się coś wyjaśni. Mam nadzieję, ze bedzie dobrze... Życzymy zdrówka Krzysiowi i czekamy na wiesci o postepach w leczeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
tin_t Re: do sylvia_w 09.11.05, 14:43 dla wszystkich z podobnymi problemami forum www.uronef.pl Odpowiedz Link Zgłoś
w1paula Re: Mój synek ma felux : 11.11.05, 10:58 U mojej żaby już w brzuszku wykryto poszerzenie prawej miedniczki nerkowej. Miał robione usg po porodzie i wykazało, że się zmniejsza. Dostaliśmy skierowanie na drugie,kontrolne usg i załamka. Poszerzenie zwiększyło się dwurotnie. W poniedziałek idziemy do szpitala na UCM i ewentualnie urografię (czy coś takiego). Jak wygląda to UCM, czy jest robione w znieczuleniu? Na szczęście dwa tygodnie temu posiew wykazał, że nie ma bakterii. Jak sobie pomyślę ile mój 2-miesięczny synek będzie musiał wycierpieć to już mi się łzy kręcą. Mama Aniołka i Hubcia Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_w Re: do w1paula 11.11.05, 13:22 Badanie CUM nie jest takie straszne choć dziecko bardzo płacze przy zakładaniu cewnika. Pierw zakładają dziecku cewnik z kontrastem, potem idzie się na rentgen, tam robią dwa zdjęcia - pierwsze jak dziecko ma założony cewnik, a drugie po zdjęciu cewnika jak dzicko siusia, żeby zobaczyć czy występuje refluks i jeśli jest to czy jest on bierny czy czynny. Po dwóch dniach są wyniki badań, potem trzeba udać się do swojego lekarza po skierowanie do poradni nefrologii dziecięcej i do chirurga dziecięcego, jeśli występuje refluks w zależności od stopnia (od 1 do 5go) nefrolog podejmuje decyzję o dalszym leczeniu, mnie powiedziano że do roku żcyia dziecko jest na leczeniu farmakologicznym, ja podaję synkowi Furaginę na noc, koleżanka mająca córkę z refluksem poleciła mi aby podawać małemu pół dawki furaginu i 5 kropli Cebionu bo wtedy zakwasza to mocz, no i dobra też jest hebatka z żurawiny. Mnie czeka wizyta u nefrologa na AM w Gdańsku, ale wizyty dopiero są w styczniu i pewno pójdę wcześniej prywatnie. Aha CUM nie jest robiony w znieczuleniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_w Re: objawy 13.11.05, 19:28 Objawy mogą być różne. Mój miał przedłużającą się żółtaczkę, ale tez może być żadnkie oddawanie moczu, niechęć do jedzenia, wysoka gorączka przez kilka dni, rozdrażnienie i dziwne zachowania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w1paula Re: Mój synek ma felux : 15.11.05, 12:43 Jestem załamana. Wczoraj mieliśmy UCM i ma obustronny reflux, z jednej strony 3 stopnia a z drugiej 2. Jutro czeka nas urografia i mają zadecydować czy obserwacja czy operacja. Myślałam, że Bóg "da już nam spokój". Zabrał naszego 4- miesięcznego Igorka a tu znowu coś. Czy choć raz nie mogłoby iść wszystko gładko i bez problemów?!? Mama Aniołka i Hubcia Odpowiedz Link Zgłoś
asmi7 Re: w1paula 15.11.05, 12:51 Skoro Hubcio ma swojego "prywatnego" aniołka w niebie, to na pewno będzie dobrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_w Re: w1paula 15.11.05, 14:30 Paula nie martw się! z tego co wiem to przy 3cim i drugim stopniu tak od razu nie operują tylko przez rok dziecko leczone jest farmakologicznie, tz podaje sie furaginę. Po roku jeśli nic się nie poprawi nefrolog decyduje co dalej. Ale przeważnie do 2go roku życia refluks sam się cofa, jaki jest u twojego synka ten refluks? czynny czy bierny? bo to też decyduje o sposobie leczenia. ja w poniedziałek ide prywatnie do nefrologa, bo do stycznia nie chciałm czekać na wizytę na NFZ, więc będę wiedzieć co i jak dalej z refluksem u mojego synka, Ty też daj znać jak było na wizycie i co Ci powiedział lekarz. Pozdrawiam i i bądź dobrej myśli Odpowiedz Link Zgłoś
w1paula Re: w1paula 16.11.05, 17:02 Już po badankach. Z nerkami wszystko ok. Jak na razie mama podawać 1/4 Furaginu na noc. W piątek mam jeszcze dzwonić czy będziemy pod opieką nefrologa czy urologa. U was też będzie wszystko ok. Trzymam kciuki. Mama Aniołka i Hubcia Odpowiedz Link Zgłoś
w1paula Re: Mój synek ma felux : 21.11.05, 15:32 I co tam u was po badankach. U nas koniec nerwów!!!Przez 2 lata nic nie będziemy z tym robić (chyba że będzie gorzej).W styczniu na kontrolę do nefrologa a w lutym do urologa.Można trochę odetchnąć. Mama Aniołka i Hubcia Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_w Re: do w1paula 21.11.05, 22:50 Za szybko wcisnęłam enter Byliśmy dziś u nefrologa no i powiedział że nie jest to napewno refluks 4go stopnia, prawa nerka powiększona ale to dlatego że mały ma podwójny UKM, lewa w porządku. Powiedział że dobrze że tak jest bo nerka lewa nie będzie uszkodzona, conajwyżej jest to refluks 3go stopnia, no i mamy 80% szans na samowyleczenie do 1,5 roku bo refluks jest czynny badania moczu mam tylko robić jak mały będzie źle się czuł tak więc pozostało nam podawanie furaginy, za 4 m-ce następne USG czy wszystko z nerkami w porządku, a za 1,5 roku następny CUM. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś