Dodaj do ulubionych

A Z S- po raz kolejny do mam

15.06.06, 19:16
no i niestety moja coreczka tez ma ta chorobe.

jesli jestescie zainteresowane, to moge wam opisac, jak tu( w niemczech)
podchodzi sie do tego chorobska.

otoz pediatra powiedziala, ze mala nie ma jesc: mleka krowiego, pomidorow,
truskawek, papryki, maki pszennej, czekolady, orzechow (np. masla
orzechowego) oraz jesli chodzi o produkty zbozowe, to lepiej zadnych
ekologicznych, bo one czesto maja alergeny ze wzgledu na sposob mlocenia.

na razie mamy smarowac te suche placki na skorze (cieniutko 2 lub 3 razy
dziennie) mascia z wiesiolka, ktora nazywa sie LINOLA gamma.

bardzo was prosze, zebyscie mi napisaly, co mowia wam na ten temat wasi
lekarze. w ten sposob kazda z nas moze dowiedziec sie czegos nowego, np.
czego nie macie podawac waszym dzidziom?
Obserwuj wątek
    • ula233 Re: A Z S- po raz kolejny do mam 15.06.06, 22:34
      oj to bardzo złożone i indywidualne dla każdego dziecka. Jedno nie może czegoś
      jeść a drugiemu nie zaszkodzi. Nasza alergolog i dermatolog odradziły nam
      oczywiście białka mleka krowiego ( unikalismy juz dużo wcześniej przy
      podejrzeniu skazy białkowej) Emilkowi nasiliło sie kiedy zaczeły pylic te
      paskudztwa, odradzono nam też jabłka. W domu zastosowaliśmy radykalne zmiany.
      Nie mamy zasłon, dywanów, swoje rzeczy pierzemy tez w proszku dla dzieci, nie
      mamy juz kwiatów w doniczkach i do tego ostra dieta, ale zmiany skórne nadal
      są. Teraz bedzie gorzej w te upały. Jak sie poci to zmiany sie powiekszaja.
      Więc nie ma złotego środka. Stosujemy maści, olejek do kąpieli. Jednego dnia
      jest poprawa a następnego znowu źle.
    • hautnah Re: A Z S- po raz kolejny do mam 18.06.06, 09:05
      wznawiam moja prosbe, zebyscie mi napisaly, co mowia na temat azs wasi lekarze.
      jakie masc wam pomagaja. dziex z gory!
      • gosia152 Re: A Z S- po raz kolejny do mam 18.06.06, 10:35
        co prawda nasz Igor nie ma stwierdzonego azs ale od urodzenia ma swędzace
        miejsca na buzi i na nóżce, smarowalam to już sterydami i innymi mniej
        inwazyjnymi kremami, ale nr 1 zde3cydowanie okazala się maść nagietkowa chyba z
        farmony, naprawdę po tym mu to schodzi, to lek homeopatyczny, kosztuje ok. 7
        zlotych
    • ula233 Re: A Z S- po raz kolejny do mam 18.06.06, 20:48
      my stosujemy maść chlesterolową, oilatum soft i emulsje do kapieli
      • maggie2229 Re: A Z S- po raz kolejny do mam 19.06.06, 10:02
        nasz dermatolog stwierdzil ze AZS nie jest od jedzenia, choc ja unikam bialka
        mleka krowiego,glutenu i soi - bo to nam wyszlo w testach z krwi..
        zmiany na skorze sa wlasciwie non-stop z przerwami, oczywiscie lepiej jest po
        masciach robionych z bardzo rozrzedzonymi sterydami, oraz u nas bylo lepiej po
        Parfenacu-de facto masci wlasnie z Niemiec, nie zarejestrowanej w Polsce - sporo
        lekarzy zapisuje takze Elidel i Protopic ale choc niesterydowe to tez bardzo
        kontrowersyjne
        aha,kapiemy w Oilatum polecane tez Balneum-u nas z uwagoi na soje-odpada
        no i wlasciwie to czekamy az skora sie zacznie uodparniac,bo lekarstwa na AZS
        nie ma sad
        • hautnah Re: maggie2229 19.06.06, 15:05
          co dajesz twojej dzidzi, jak ma alergie na mleko krowie i soje? bo to melko
          proszkowe dla niemowlakow robione jest z krowiego.

niby sie mowi, ze te testy z krwi sa u malutjkich dzieci niewiarygodne. widzisz
          poprawe, gdy nie dajesz (unikasz) mleka krowiego?
          • ninjo Re: maggie2229 19.06.06, 16:24
            sa preparaty zastepcze, tez na bazie mleka krowiego, ale z mocno
            zhydrolizowanymi czasteczkami: Nutramigen i Bebilon Pepti
            • ula233 nowy dermatolog, nowe zasady !!! 06.07.06, 19:59
              bylismy dziś u innego dermatologa niz dotychczas, gdyz tamte maści nie
              pomagały. Faktycznie dostaliśmy recepte na inne, ale co mnie zaskoczyło to to,
              że poprzednia dermatolog pozwoliła na banany, brzoskwinie, a kategorycznie
              zakazała jabłek a tu odwrotnie. Dozwolone jedynie jabłka. żadnych soków ,
              herbatka tylko zwykła a najlepiej sama woda. ta poprzednia kazała wprowadzać
              powoli jajko a ta zabroniła. Oj różni sa Ci lekarze, ale zastosujemy sie jak
              jej zalecenia pomogą to bede sie ich trzymac. Dla mojego skarba zrobie wszystko
              zeby tylko mu ulzyło
            • maggie2229 Re: maggie2229 07.07.06, 09:21
              wlasnie mala jest na Nutramigenie - firmy Mead Johnson z Holandii - to wlasnie
              mieszanka dla dzieci z alergią na bialka pokarmowe, zawiera jedynie hydrolizat
              kazeiny, nie ma ani serwatki ani bialka mleka w skladzie (np.Bebilon Pepti ma
              juz schydrolizowana serwatke i nam nie sluzyl)

teraz próbujemy homeopatii,ale tez nie ma postepów...
              no i te upaly, jest u nas gorzej i na nowo wrocily lekkie sterydy , niestety nie
              mam wyjscia,corcia za bardzo sie meczyla
              • hautnah Re: masc cud!!! 07.07.06, 19:17
                w niemieckim internecie mamy dzieci z azs chwala sobie masc Physiogel Creme.
                Kupilam ja pare tygodni temu i skorka super. prawie wszystko zniknelo.
                • maggie2229 Re: masc cud!!! 07.07.06, 20:47
                  hautnah,czy to ten sam co jest dostepny w Polsce - krem fizjologiczny PHYSIOGEL
                  firmy STIEFEL-wg opisu do :
                  - skóry wrażliwej
                  - skóry alergicznej
                  - skóry suchej
                  No i nawet jesli to aby polski byl równie dobry
                  ja mam próbkę-dostalam w zaprzyjaznionej aptece,ale jeszcze nie próbowałam, bo
                  juz mam dość testowania na swoim dziecku, aha,ma pozytywną opinię IMiD ale nie
                  mam informacji od jakiego wieku mozna go stosować

moze podaj sklad lub pojemnosc,abysmy sprawdzily czy to ten sam
                  a jaka skore mialo Twoje dzieciatko,bo moze ten Wasz AZS jakis mały, na nas
                  wydaje mi sie ze nic poza sterydami nie dziala sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka