Dodaj do ulubionych

Kto robi badania genetyczne?

07.07.06, 22:26
Hej, bylam dzisiaj na kolejnej wizycie u gina (serducho dalej bije, dzidzia
oceniona na 10t3d) i umowilismy sie na 20 lipca na badania genetyczne czyli
dokladne usg i testy hormonalne. Ja w tym roku skoncze 37 lat wiec jest juz
podwyzszone ryzyko wystapienia wad genetycznych, chociaz staram sie o tym nie
myslec. Ale poniewaz termin tych badan jest juz ustalony zaczynam sie troche
bac. Czy ktos z Was tez bedzie robil takie badania?
Obserwuj wątek
    • ineze Re: Kto robi badania genetyczne? 07.07.06, 22:35
      Skończyłam 35 lat i mam skierowanie do poradni genetycznej- jestem umówiona na
      26VII na rozmowę ale nie bedzie mnie wtedy w miejscu zamieszkania. Znajoma
      mając 37 lat była właśnie tam gdzie ja mam pójść i dostała tylko skierowanie na
      test potrójny (na marginesie dziecko jest zdrowe) więc nie wiem czy przyjadę.
      Zamierzam pójśc na dokładne usg i zastanawiam sie nad testem. Wiem, że podwójny
      robi sie około 12- tego tygodnia a potrójny okolo 16 -tego. Podwójny jest drogi
      a potrójny? Robisz to prywatnie? Ile takie badania kosztują?
      • nswiderska Re: Kto robi badania genetyczne? 07.07.06, 22:58
        Nawet sie nie dopytalam lekarza czy te badania beda odplatne ale przypuszczam
        ze w moim przypadku nic nie beda kosztowaly. Chodze do gina prywatnie, ale
        pracuje on w szpitalu klinicznym i zajmuje sie wlasnie tymi badaniami. Mysle
        wiec ze test podwojny (bo wlasnie ten test bede miala robiony) bedzie
        przeprowadzony w ramach bezplatnych badan przesiewowych. Mam nadzieje ze sie
        nie rozczarujesmileAle mam pietra bo co zrobie jesli cos z fasolka bedzie nie tak?
        • ineze Re: Kto robi badania genetyczne? 07.07.06, 23:06
          Właśnie też się boję - przeczytałam kilka wątków o niepewnych wynikach i
          nerwach. W końcu dziecko rodziło się zdrowe. Ale z drugiej strony lepiej zrobić
          i narazie nie martwić się na zapas. W którym dokładnie tygodniu ciąży robisz te
          badania?
          • nswiderska Re: Kto robi badania genetyczne? 07.07.06, 23:19
            koncowka 12 tygodnia ( a wg moich obliczen i usg to juz bedzie 13tcsmile)
            • ineze Re: Kto robi badania genetyczne? 07.07.06, 23:25
              Dzięki. mam termin na 6 lutego i zastanaiwam sie nad 21 ale boję sie, że to za
              wcześnie - połowa 12tego tygodnia. Myślisz, że to za wcześnie?Później przez
              tydzień nie bardzo mogę.A później to już zacznie sie 14 tydzień.
              • nswiderska Re: Kto robi badania genetyczne? 08.07.06, 20:54
                Mysle ze to akurat. Ja mam termin na 5 lutego i badania 20 lipca. Tak obliczyl
                lekarz a w koncu on wie najlepiej. Wynika z tego ze wpasowalas sie idealniesmile
                • ineze Re: Kto robi badania genetyczne? 10.07.06, 09:14
                  umówiłam sie na 21 VII ale niestety testu Paapa tam nie robia tylko usg
                  genetycznie jak wyjdzie dobrze chyba na tym poprzestanę
    • papuga_5 Re: Kto robi badania genetyczne? 09.07.06, 13:25
      Ja tez mam 36 lat i bede robic to badanie krwi i pozniej USG. Z poprzedniej ciazy pamietam ze krew
      trzeba zbadac chyba tydzien przed USG. Gin mi mowil ze to USG to trzeba zrobic w 12 tyg. ciazy.
    • doso1 Re: Kto robi badania genetyczne? 09.07.06, 16:51
      Ja dostalam skierowanie do instytutu genetyki, ale nie z powodu wieku (30 lat),
      lecz lekow ktore bralam na poczatku ciazy (ciaza nieplanowana). Ale ciagle sie
      zastanawiam czy tam w ogole isc. Boje sie, ze tylko nabawie sie tam jakiejs
      schizy, a i tak niewiele beda mi w stanie pomoc. Ja czuje, ze wszystko jest i
      bedzie w porzadku. Ot i takie mam dylematy.
      • ineze Re: Kto robi badania genetyczne? 10.07.06, 09:17
        mam podobne obawy, gdyby nie lekarz nawet bym o tym nie pomyślała tym bardziej,
        że z ta schizą -z tego co czytałam masz rację. Ja raczej nie pójdę. Nie wiem
        jakie brałaś leki ale znam dziewczynę, która brała silne leki do 4 miesiąca i
        dziecko jest zdrowe - tzn. bardzo alergiczne ale to chyba najmniejsze zło.
    • wiolczers Re: Kto robi badania genetyczne? 10.07.06, 13:36
      Ja 28.VII idę na USG genetyczne - tak to określił lekraz. Będzie wtedy mniej
      więcej 13 tydzień. Ja mam 27 lat. Nie bardzo wiem czym takie USG różni od
      normalnego. Ważne, żeby nie było jakiegoś kłucia.
    • elek75 Re: Kto robi badania genetyczne? 10.07.06, 20:51
      ja mam prawie 31 lat ale idę na USG na przezierość karkową i robię sobie test
      PAPP-A przy zniżce kosztować mnie będzie tylko 183 zł. wolę wiedzieć bo
      pierwszą ciążę poroniłam... a mój mąż ma tak słabe parametry nasienia, że
      lekarze nie wierzą jak nam się udało naturalnie zajść... dlatego wolę wiedzieć...
      • princessa1 Re: Kto robi badania genetyczne? 11.07.06, 11:17
        no właśnie też bym zrobiła test PAPPA - A podobno ma najlepsza czułośc.
        Na razie usiłuje się zorientować w cenach u mnie.
        Elek a w jakim mieście jest tak tanio?
        • elek75 Re: Kto robi badania genetyczne? 11.07.06, 19:49
          W W-wie smile tylko tyle, że mam abonament w Enelmedzie i dlatego mam sporą zniżkę
          na badania genetyczne... pozostałe specjalistyczne badania mam w pakiecie...
          • justakoko Re: do elek75 17.07.06, 10:17
            Elek - czy potrzebowałas skierowania od gina na test pappa? czy samemu mozna
            zrobic?
            ja tez mam opiekę w enel medzie i bardzo mocno zastanawiam się na tym testem. a
            do kogo chodzisz?
            • elek75 Re: do elek75 17.07.06, 10:50
              ja poprosiłam o skierowanie i idę w przyszły tygodniu..
              początek ciąży prowadził dr Pawlina ale teraz zapisałam się do dr Dziąga... i
              chcę aby mi poprowadził do końca ciążę... tyle, że długie kolejki do niego.. i
              przyjmuje w Blu City czyli najdalej ode mnie... a Ty do kogo chodzisz?
              • justakoko Re: do elek75 17.07.06, 10:55
                ja chodzę własnie do dr Dziąga smile
                ale na ostatniej wizycie zupełnie zapomniałam o tym teście. następną wizytę mam
                na 27 lipca i mam nadzieję że to nie bedzie za póżno na test.
                a gdzie pobierają krew? w enel medzie czy musisz gdzieś specjalnie isć?
                • elek75 Re: do elek75 17.07.06, 15:07
                  justakoko sprawdź skrzynkę na gazecie smile
                  • papuga_5 Re: do elek75 21.07.06, 08:45
                    Jesli to jest ten test na ktory ja ide to podobno krew trzeba pobrac miedzy 10 a 11tc, a USG robi sie
                    miedzy 12 a 13tc. Inaczej test nie bedzie wiarygodny. Musza byc okreslone tygodnie ciazy.
                    • elek75 Re: do elek75 21.07.06, 10:37
                      byłam dzisiaj na pobraniu krwi (morfologia) i chcialam zrobić od razu test PAPP-
                      A, ale pielęgniarka powiedziała, że trzeba zrobić w tym samym dniu co USG na
                      przezierność karkową... dlatego muszę iść na kłucie w czwartek.. będę w 12
                      tygodniu+3 dni, gdzie wyczytałaś, że PAPP-A robi się do 11 tygodnia?? wszędzie
                      czytałam że do 13
                      • papuga_5 Re: do elek75 21.07.06, 13:13
                        Ja nie wyczytalam tylko tak mi lekarz powiedzial, takie mial instrukcje, nie wiem czy ten test tak samo sie
                        nazywa bo mieszkam w Australii, ale najpierw sie tu robi test krwi a pozniej USG na ktorym sie sprawdza
                        grubosc karku.
                        • justakoko Re: do elek75 21.07.06, 15:38
                          nie wiem jak jest w Autralii ale w Polsce robiato badanie między 10 a 14tc.
                          www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm
                          • papuga_5 Re: do elek75 21.07.06, 15:51
                            pewno wszedzie maja troche inne przepisy ale wyglada ze sie to robi w podobnym terminie.
    • winniethepuh Re: Kto robi badania genetyczne? 31.07.06, 22:26
      Mialam robione badania usg NT + test pappa w Kings college w Londynie w zeszly
      pn (mam 28 lat). USG wyszlo idealnie, natomiast niesczesny test wykazal
      prawdopodobienstwo wystapienia zespolu downa jako 1/14. Wypadkowe wyszlo 1/141.
      Zaproponownao mi CVS (biopsje kosmowki). Zdecydowalismy sie na badanie,bo
      wiedizlam, ze nie moglabym zyc w niepewnosci. Przezylam najgorsze 3 dni mojego
      zycia czekajac na wynik- wszytsko okazalo sie w porzadku i coreczka jest
      zdrowa. Pisze to, bo wykonujac ten test (ktory mierzy tylko prawdopodobienstwo
      wystapienia wad) mozna narazic sie na wielkie stresy (a z tego zo wiem na wynik
      nie czekalam dlugo). Nie mowie zeby badan nie robic (bron Boze), tylko ze
      trzeba rozwazyc co jesli pradopodobienstwa wyjda nieciekawie, bo wtedy zostaje
      niepewnosc lub badania inwazyjne. Pozdrawiam wszystkie oczekujace
      • nswiderska Re: Kto robi badania genetyczne? 01.08.06, 10:39
        Mam nadzieje ze u mnie skonczy sie tak jak u Ciebie. NT bardzo prawidlowy (0,8
        mm w 12+1 tc) natomiast fatalny Pappa (bardzo wysokie f-B HCG).
        Prawdopodobienstwo wystapienia zespolu Downa 1:131. Jutro spotykam sie z
        lekarzem (na razie rozmawialismy przez telefon), kolejne usg, pewnie test
        potrojny, i jesli bede chciala amniopunkcja. Gdyby to nie bylo badanie inwayjne
        to bym sie nie zastanawiala, a tak - to boje sie tego badania. A co jesli
        fasolka jest w 100% zdrowa a ja jej tylko zaszkodzesmilePoki co od 2 dni ciagle
        pobolewa mnie brzuch wiec sie oszczedzam - to z penoscia ten stres! Ale co moge
        zrobic?
    • zuza5555 Re: Kto robi badania genetyczne? 04.08.06, 10:46
      Hej dziewczyny,
      mam 38 lat i zrobiłam właśnie usg na przeziernośc karku i test pappa - czekam
      na wyniki testu i umieram ze strachu, widząc, ze dośc czesto zdarza sie, że usg
      wychodzi modelowo (też mi tak wyszło) a test wskazuje na podwyższone ryzyko...
      Staram sie mysleć pozytywnie i mam nadzieje, ze nie stane przed dylematem czy
      zrobic amniopunkcję...

pozdrawiam Was
      zuza
      • utka Re: Kto robi badania genetyczne? 04.08.06, 14:40
        Dziewczyny po co sie tak napedzacie - poczytajcie o tym tescie troche, przeciez
        jeden ze wskaznikow branych pod uwage to jest WIEK - i wiadomo bedzie, ze jak
        ktos ma lat 37 czy 38 to ten wiek mu wynik zawyzy (czy zanizy, no w kazdym
        razie pokaze go zle) a wszystko z dzieckiem bedzie dobrze ...
      • utka ps. 04.08.06, 14:42
        tez mam 35 lat smile
        • winniethepuh Re: ps. 13.08.06, 22:03
          Nie do konca jest tak jak piszesz- wiek sluzy tylko za prawdopodobienstwo
          bazowe i test pappa moze to prawdopodobienstwo zmienic na korzysc lub
          nikorzysc. U mnie skonczylo sie na badaniu inwazyjnym, a mam 28 lat. W tescie
          bierze sie pod uwage poziom hormonow, dodatkowo przeprowadza sie usg i usrednia
          oba prawdopodobienstwa. Jezeli wypadkowe jest ponizej bazowego mozna
          przeprowadzic testy inwazyjne (amnio lub biopsja kosmowki).
    • elek75 Re: Kto robi badania genetyczne? 14.08.06, 12:56
      odebrałam w zeszłym tygodniu wyniki testu PAPP-A i mogę powiedzieć, że bardzo
      mnie uspokoił... największe ryzyko wyszło ze względu na wiek.. pozostałe
      parametry są wyższe.. czyli ryzyko mniejsze.. cieszę się, że Marysiek jest
      zdrowy..
    • aminka70 Re: Kto robi badania genetyczne? 18.08.06, 12:04
      Jestem bo badaniach USG-genetyczne, które wyszło mdelowo oraz po tescie PAPPA,
      który ze wzgledu na wiek już wyszedł koszmarnie. To co przezywam jest naprawdę
      koszmarem. Dzisiaj wiem, że choc jeszcze nie znam wyników amino-nie podjęłabym
      podobnej decyzji. To, że po skonczeniu 35lat wzrasta ryzyko ZD, oboje zdawalismy
      sobie sprawę, u nas w rodzinach nie było nigdy chorób genetycznych. Po odebraniu
      wyniku dylemat i ogromny stres, mimo wewnętrznego przeświadczenia, że jest OK
      (popartego zresztą dobrym USG). Wiem jedno, że gdybym miała podjąc decyzję
      jeszcze raz po pierwsze pójdę do najlepszego lekarza od USG jakiego znajdę,a
      jeśli coś będzie nie tak po USG raczej nie zrobię testu PAPPA a raczej test
      kosmówkowy lub amino. Statystyka jest przeciwko kobietom po 35 roku życia i jest
      to zbyt starszne aby przetrwać samo oczekiwanie na wynik. Oczywiście wszystko
      zależy osobiście od każdej z nas, takie jest moje zdanie i tyle.
      • justakoko Re: Kto robi badania genetyczne? 18.08.06, 15:09
        moje zdanie jest podobne i dlatego po super wyniku usg nie zrobilam testów Pappa
        chociaz planowałam jak szłam na usg. Lekarz powiedzial ze dziecko jest zdrowe i
        że test jest zbedny. Mam 29 lat i jedną udaną ciaże za sobą wiec stwierdziłam że
        nie ma sensu. Naczytałam się o podobnych do twoich przypadkach, że usg super a
        pappa słabo i dziecko super ale nerwów co niemiara i spasowałam.
      • ineze Re: Kto robi badania genetyczne? 18.08.06, 17:50
        czyli w teście Pappa bardzo dużą rolę odgrywa wiek. Ciekawe jak jest w teście
        potrójnym. Moja znajoma miał 37 lat jak go robiła i wyszło bardzo małe
        prawdopodobieństwo wad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka