Dodaj do ulubionych

wózek dla dziecka

12.08.06, 17:05
Dziewczynki, zastanawiłyscie się nad wózkiem dla dziecka.
Ja z każdej strony mam inne informacje.
Jako że urodzimy w lutym załapiemy się jeszcze na zimę. Więc niby lepszy jest
wózek z większymi dużymi kołami, później ponoc lepszy z tymmi mniejszymi.
Czy lepiej kupic wózek nie wiem jak to jest 3 w 1, czy - jakie tam te wózki
produkują.
Czy meczyc sie z jednym wżókiem.

Czy macie jakiś dobrych i pewnych producentów?
jak to wyglada, moze jeszcze za wcześnie na taki temat rozmowę prowadzić, ale
wolałabym sie rozejrzec i upewnic.

pozdr.
Obserwuj wątek
    • marysiowamama Re: wózek dla dziecka 13.08.06, 13:33
      Ja akurat mam wózek w spadku i pewnie przy nim zostanę, ale opowiem Ci jak to
      było z naszymi sąsiadami.
      Tygodnie oglądania, analizowania. W końcu wybrali. Wózek ful-wypas. Mnóstwo
      ochraniaczy, okienek, duże koła, spacerówka + głęboki. Naprawdę wszystko co
      potrzebne dziecku i to na parę lat. Sama byłam zachwycona. Tylko nie wzieli
      jednego pod uwagę: wagi wózka. Cały ful-wypas ważył prawie 20kg! I ty zaczęły
      się schody. Znoszenie do piwnicy, wsiadanie do autobusu, chowanie do auta,
      jazda między regałami w sklepie(był do tego szeroki). To wszystko było
      problemem. Stanęło na tym że wózek został sprzedany(jeszcze na gwarancji) zanim
      dziecko dorosło do spacerówki.
      Patrz na wagę i funkcjinalność. Reszta zależy od Ciebie. Powodzenia!
    • kania_kania Re: wózek dla dziecka 13.08.06, 14:27
      Ja planuje deltrim 3funkcyjny.

Nowy miesci sie w 1100 zl, ale mam nadzieje zdobyc gdzies uzywany.

Kania
    • elek75 Re: wózek dla dziecka 13.08.06, 18:33
      ja się zstanawiam czy wogóle kupować głęboki wózek... chyba tylko kupimy
      nosidełko.. a na wiosnę spacerówkę rozkładaną na płasko...
    • niuta_s Re: wózek dla dziecka 13.08.06, 20:28
      ja zimowe spacerki chyba odpuszcze - w mojej mieścinie nikt nie odśnieża
      chodników (w okolicy same domy prywatne, i ludzie mają to w d***) musiałabym
      brać ze sobą łopatę do odśnieżania... Więc pewnie pocieszę się wózkiem od
      bratowej - gondola, spacerówka + nosidełko, po roztopach zimowych tongue_out
      • nowakaga5 Re: wózek dla dziecka 13.08.06, 20:58
        Pamiętajcie, że w nosidełku dziecko może siedzieć do godziny dziennie - źle
        wpływa na jego kręgosłup.
        • nswiderska Re: wózek dla dziecka 15.08.06, 22:16
          Ja urodzilam synka w czerwcu 2005 i teraz czekam na nastepna dzidzie. Wozek
          wlasciwie juz mam po Grzesiu. A tak praktycznie - jesli mieszkacie w domku (bez
          koniecznosci noszenia wozka) lepiej wybrac wozek duzy, wygodny, na duzych
          pompowanych kolach. Ciezar w tym wypadku nie odgrywa wiekszej roli, tylko jak
          sie go pcha po wybojach (a zupelnie inaczej to wyglada w sklepie na rownej
          podlodze). W bloku, w miescie to na pewno inna sprawa. Acha - i jesli jezdzicie
          samochodem - to trzeba sprawdzic czy dany model sie do niego zmiesci (najlepiej
          bez zdejmowania kolek). Nam bardzo przydalo sie to ze moglismy fotelik
          samochodowy montowac do wozka - wszelkie wyprawy do sklepu byly latwiejsze.
          Jako wozek podmiejski - do domku przy wyboistych drogach moge polecic moj -
          emmaljunga smart - kosztuje w komplecie ok. 1500 zl. Bardzo duza i wygodna
          gondola i nasze duze dziecko pojezdzilo w niej poki nie zaczelo dobrze siedziec
          ( w naszym przypadku ok. 7 miesiecy). Ale do noszenia sie nie nadaje - ok. 16
          kg.
          • jusi82 Re: wózek dla dziecka 16.08.06, 10:20
            ja mam podobną sytuacje jak moja przedmówczyni. pod koniec maja 2005 urodziłam
            synka i też mam wózek, chociaż kupiłam firmy TUTEk i już do niczego sie prawie
            nie nadaje (ale jest obszerny na wielkich pompowanych kołach, w sumie dzięki
            temu nigdzie sie nie mieści, ale dzidzi jest wygodnie) myślę ,że zimę
            przejeżdzimy a na lato kupimy coś nowego - pewnie spacerówkę rozkładaną na
            płasko.
            mojemu synkowi kupiłam jako drugi wózek taki typu parasolka, lekki (ok.8 kg)
            mieści się w bagażniku, myślę,że to dobre wyjście.
    • pinacolada77 wózek na co zwrócic uwagę 16.08.06, 15:20
      No własnie na co zwócić uwagę. Jestem w sklepie ogladam dla mnie to wszytsko
      nie ma znaczenia.
      A jednak co jest wazne w wózku. Na co zwrócic szczególną uwagę.
      Ktoś mówił o ruchomej rączce, o materiale itp itd.
      Ja jestem zielona, wieć co jest istotne, zeby po miesiącu nie klnać.
      Ja mieszkam w miescie, ale planuje czeste wyjazdy za miasto.
      Kompletnie nie wiem jaki wózek byłby dobry.

• alu2 Re: Kilka ważnych rzeczy 18.08.06, 16:16
        Po doświadzeniu z pierwszym dzieckiem stwierdzam, że ważne są :
        1. szeroka gondola (córka leżala 3 m-ce w rozpórce na biodra 24 h,szeroko
        rozstawione nóżki)
        2. Łatwo się sklada do samochodu
        3. Przekladana rączka
        4. Duży kosz na zakupy
        5. W miare dobre koła i amortyzatory , ale bez przesady, po plazy każdy źle jeździ
    • ivo_atom Re: wózek dla dziecka 16.08.06, 20:24
      Dla chłopaków miałam dwufunkcyjny - głęboki i spacewrówka na dużych kołach. I
      teraz już wiem, że dla maleństwa kupię używany głęboki o dużych kołach, a potem
      jakąś nową lekką i wygodną spacerówkę.
      • justakoko Re: wózek dla dziecka 17.08.06, 12:11
        Ja mam PegPerego 3 w 1 po Adasiu i mam zamiar z niego korzystac. Gondola jak dla
        mnie jest bardzo wazna, zimą cieplej i dla malego kregoslupa zdrowiej niz w
        nosidle czy spacerowce.
        Dla mnie najlepszym wozkiem na rynku jest teraz BebeCar Stylo. Ma moja sasiadka
        i jest super. Oprocz tego co ma moj wozek ma jeszcze jedna super funkcje -
        skrętne kolo z mozliwoscią blokady.Mi tego brakuje w moim wozku, ale mam na
        szczescie spacerowke ze skretnymi kolami wiec tez bede korzystac np w sklepach.
    • bocianowa Re: wózek dla dziecka 17.08.06, 12:26
      Ja mam wózek po córce, więc nie muszę kupować smile
      Byłam z niego bardzo zadowolona.
      Polski producent, duża, glęboka gondola, na dużych, pąpowanych kółkach, z
      silikonowymi paskami, zamiast plastikowych amortyzatorów. Taki robiony na
      podobieństwo tych z mojego dzieciństwa, tyle że wtedy robili paski skórzane.
      Dzięki nim wózekiem można bujać na wszystkie strony...dla mnie osobiście
      sprawdziło się to superowo.
      Córka urodziła się pod koniec wrzesnia, więc tez juz robiło się zimno, a teraz
      dzidzia urodzi się w środku zimy, więc tym bardziej wózek z gondolką będzie
      odpowiedni.
      W komplecie jest spacerówka, która nie jest specjalna, szybko przestaliśmy ją
      używać. Ale ja osobiście nigdy nie dowierzałam "wielofunkcyjnym" wózkom, dwa czy
      trzy w jednym. Od razu zdecydowaliśmy, że kupimy wygodną gondolkę,a potem kupimy
      porządną spacerówkę.
      Tak też zrobiliśmy. Kupiliśmy firmową spacerówkę-parasolkę, która nam słuzyła
      doskonale i zapewne słuzyć będzie nadal.
      Pozdr
      • mak_22 Re: wózek dla dziecka 17.08.06, 12:37
        hejsmile))
        Jesli chodzi na co zwracac uwage to napewno waga wozka (zalezy tez gdzie musisz
        targac wozekwink))) jak mieszkasz w bloku i masz winde to luzik ale gorzej jak
        mieszkasz wysoko i jej nie ma , pompowane kola moim zdaniem to niezbedne jesli
        chodzi o jazde nie w miescie jesli zamierzasz jezdzic glownie w miescie moze
        byc spacerowka typu chicco itp... Ja mam po corci emaljunge i jestem zadowolona
        ma juz prawie dwa lata i nigdy nie mialam zadnego problemu czy to z kolami czy
        z innymi rzeczami , mozna do stelarza zamontowac fotelik co jest wygodne jak
        sie gdzies jedzie na chwilke , nie trzeba targac calego wozka , gondolke mam
        taka typu nosidelko i bardzo sie sprawdzila teraz pewnie tez sie sprawdzi smile)))
        mozna dokupic do niego siedzenie montowane dla wiekszego dziecka w takim
        przypadku jak moj hihihih .Dla mnie wozek 100% godny polecenia niestety kase
        trzeba wylozyc ale uwazam ze warto i nie zaluje smile)) Pozdrowionka
        dziewczynki!!!!
    • irima2 Re: wózek dla dziecka 18.08.06, 19:27
      Ja wprawdzie nie mam żadnego doświadczenia, wiem tylko tyle co usłyszałam od
      znajomych. I wielu z nich nie poleca tych wózków 3 w 1 bo są ciężkie. I ja od
      początku planowałam na pierwsze pół roku kupić dużą, używaną gondolę, a potem
      to już kupimy jakąś porządną spacerówkę, bo ona nam dłużej posłuży.
      Tak się złożyło, że znajomi chcieli sprzedawać swój wózek, którym mi się
      szalenie podoba - od razu im powiedziałam że my bierzemy tylko niech jeszcze
      trochę poczekają. I tak jest to wózek firmy Roan, bardzo duża gondola, w
      komplecie mają jeszcze wpinane nosidełko (np. na szybkie zakupy) oraz
      spacerówkę (w ogóle nie używaną i my też raczej z niej zrezygnujemy).
      Największą zaletą oprócz rozmiarów gondoli, jest to że wózek jest na paskach a
      nie jakiś sztywnych amortyzatorach i można dziecko lulać. A więcej szczegółów
      nie pamiętam, bo jestem zielona i niewiele mi mówiło co opowiadali smile
    • martina.15 porady lutowej mamusi 18.08.06, 21:22
      dziewczyny pierwsza sprawa- wozek musi byc od poczatku! w tym roku zimowo bylo
      do kwietnia, i co, chcecie w nosidelkach/chustach itp nosic? to nie ma
      najmniejszego sensu!

nastepna- kola jednak duze byc musza, ze wzgledu na nasze cud drogi i chodniki,
      zima na snieg, latem na trawe i drozki. sama polecam piankowe bo u nas na
      lutym2006 byl raz nawal watkow o tym ze detki powysiadaly.

sporo z nas kupilo lekka spacerowke, czy ogolnie ma dwa wozki- bo miesci sie do
      samochodu albo tamten byl za ciezki (im ciezszy tym stabilniejszy, ale musicie
      rozpoznac teren zeby wiedziec czy bedziecie musialy go nosic- mieszkam na 10
      pietrze to wiem-ale mam wozkarnie przy drzwiach wejsciowych)

wozki 3w1 z nosidlem sa dla tych ktorym gondole sie nie podobaja- wklad-nosidlo
      najczesciej jest malutkie i dziecko szybko wyrasta. moja cora w gondoli
      nakladanej na stelaz osobno (tutek piotrus) przejezdzila prawie co do dnia 6
      miesiecy- ale toto ma 80 cm a nie ok.70 jak wklady.

jakbym miala wiecej kasy (a teraz w marzeniach na przyszlosc nastepne dziecko)
      to szukalabym emmaljungi albo teutonii nawet uzywanych, to sa mercedesy smile
      ja jak juz napisalam mam Tutka- i poza tym ze troche mi "kwiczy" to jest
      naprawde idealny na moje i mojej corci wymagania.
      • justakoko Re: porady lutowej mamusi 20.08.06, 14:21
        ja osobiście przez okreslenie 3 w 1 rozumiem: gondola+spacerów+fotelik
        samochodowy. Moze to nie tak się nazywa ale ja nie mam na myśli nosidła czy
        czegoś takiego a właśnie typową, dużą, wygodną gondolę nasadzaną na stelaż. Ja
        mam PegPerego, ale teraz kupiłabym BebeCara Stylo.
        Emmajunga i Teutonia są dla mnie za ciężkie i nie w moim guście, ale podobno są
        super trwałe.
        • jovanka76 Re: porady lutowej mamusi 20.08.06, 17:27
          Urodzilam syna 9 marca wiec teraz prawie wbije sie w ten sam okres.Oczywiscie
          jako nowo upieczona mamusia chcialam miec fajny nowy wozeczek, zwlaszcza ze
          ubranka mialam od chrzestnej bo jej synku. Wybralam trzyfunkcyjny, tzn
          głęboki+wyciagana twarda stabilna gondola+spacerowka. Oczywiscie z torba w
          komplecie. I zalowalam, ze nie kupilam jakiegos glebokiego uzywanego wozka.
          niestey w takim glebokim dziecko jest najkrocej. Spokojnie by starczyla taka
          spacerowa z miekka gondola, ale musi miec rozkladane oparcie.Najwiekszy plus to
          taki ze syn dosc dlugo spal w tej gondolii nie musielismy rozstawiac lozeczka.
          Duze kolka sa okey zwlaszcza zima. No niestety teraz juz sobie nie powybieram
          za bardzo bo zostawilam tamten wozek na wszelki wypadek, ale na wiosne juz mam
          spacerowa Inglesine z rozkladanym oparciem - rowniez po synku i mysle ze w nim
          sie najwiecej malenstwo najezdzi. pozdrawiam i naprawde warto sie dobrze
          zastanowic, to ma byc przede wszytskim funkcjonalne a potem dpiero wygladac.
    • mo1717 Re: wózek dla dziecka 24.08.06, 09:35
      ja nie mam juz tego problemu - wózek jest smile ale jak go kupowaliśmy adasiowi to
      zwracaliśmy uwagę na to aby były duże pompowane koła i zawieszenie na paskach
      (mamy wózek firmy ADBOR) amortyzatory też są dobre ale nie wszystkie. Kumpela
      ma wózek, chyba deltim, na amoryzatorach więc jak razem ze spiącymi maluszkami
      spacerowałyśmy i były jakieś dziury w chodnikach czy w alejkach w parku to jej
      mała aż podskakiwała , a adaś spał jakby na morzu smile a pompowane koła przydają
      sie i w zimie i latem - wypróbowane na plaży smile oczywiście cały czas mówię o
      tych wózkach z najniższej półki smile))) /600-1000 zł/
    • amagda80 Re: wózek dla dziecka 25.08.06, 15:24
      urodzilam w lutym tego roku i musze powiedziec ze wybor mojego wozka byl w 100%
      sluszny!!
      wozek firmy "jedroch" model "pati"; cena ok 750 zl
      pompowane kola- super wygodnie sie prowadzi po dziurach, kraweznikach itp
      nie ma gondoli tylko nosidelko- na mrozy jak znalazl- dzidzia opatulona po uszy
      a jak tylko zrobilo sie cieplej i maluszek podrosl- wyjelam nosidelko i zrobila
      sie przestronna gondolo-spacerowka;
      moj maly zaczal szybko nudzic sie w poz lezacej wiec w zwyklej gondoli gdzie
      nie mozna podniesc oparcia nie daklabym rady go wozic juz po jakichs 3 m-cach;
      ta niby-gondola ma podnoszone oparcie
      wozek ma przekladana raczke co jest super wygodne na spacerach- mozna zawsze
      wiezc dziecko tak zeby mu slonce nie swicielo w oczka
      po zlozeniu zajmuje stosunkowo malo miejsca
      ma siwetne ":zawieszenie"- jest bardzo miekki, mozna dzidzie bujac do przodu i
      do tylu oraz na boki- co sie sprawdza swietnie przy malej marudzie wink

poza wszystkimi plusami ma tylko jeden minus: jest ciezki!! wniesienie go nawet
      na moje 1 pietro sprawia troche klopotu ale od czego sa mezowie ?wink
      • amagda80 jeszcze dodam... 25.08.06, 15:28
        ... ze w sklepie odradzali nam wozek 3w1 tzn zeby mozna bylo wpiac fotelik
        samoch. bo cena wyzsza zazwyczaj a trudno w takim modelu znalezc tez wszystkie
        inne potrzebne zalety w mysl zasady "cos za cos"; my na zakupy w markecie nie
        bierzemy wozka tylko... stawiamy fotelik samoch w poprzek na wozku zakupowym;
        przynajmniej bagaznik pusty!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka